Siapa pengkhianat sebenar bangsa, negara? ~ Harakahdaily


Kemaskini: OnDaStreet amat tidak bersetuju dengan tindakan yang diambil oleh sekumpulan hamba Allah di Perak seperti yang dilaporkan oleh Parpukari. Perbuatan mereka ini tidak menyumbang kepada pemulihan suasana politik yang makin memuakkan rakyat.

Artikel asal:

Ini merupakan laporan Harakahdaily.net:

KUALA LUMPUR, 11 Ogos (Hrkh) – Siapa sebenarnya pengkhianat bangsa dan negara? Benarkah pengkhianat sedemikian wujud atau sekadar dongengan Umno-BN untuk meraih simpati murahan daripada rakyat?

Persoalan pengkhianat bangsa dan negara bukan kali pertama diutarakan. Malah jika dilihat,ungkapan sedemikian seringkali menjelma terutama dalam menghadapi detik-detik pilihan raya atau negara sedang dilanda pelbagai isu yang hangat.

“Rakyat tidak pernah lupa siapakah yang menggadai Genting Highlands, Pangkor Laut dan penyelewengan dana awam di atas nama komisen,”tegas Ketua Umum KeADILan, Dato’ Seri Anwar Ibrahim dalam blog peribadinya.

Beliau yang mengulas isu khianat sebelum itu menjelaskan siri program yang dihadirinya semalam.

“Saya tiba sekitar jam 5.00 petang di Felda Neram Satu. Acara tersebut disusun khas bagi mendekati masyarakat Felda serta menerangkan keutuhan Permuafakatan Pakatan Rakyat dan khususnya jalur perjuangan Parti Keadilan Rakyat.

“Ditekankan keutamaan dasar yang dilakar demi kesejahteraan rakyat semua, dan bukannya hanya untuk memenuhi nafsu tembolok tauke-tauke kaya serta sesegelintir bangsawan politik semata.

“Turut disentuh kejayaan negeri-negeri pentadbiran Pakatan Rakyat yang berusaha bersungguh-sungguh membasmi kemiskinan dan memerangi rasuah kendati pun berhadapan serangan bertali arus aparat umno-BN,”jelasnya.

Beliau juga menerangkan bagaimana program menjamin kebajikan rakyat seumpama pemberian air percuma, tabung warisan anak Selangor, skim mesra usia emas yang dilaksanakan di Kelantan mahupun Selangor.

“Tidak ketinggalan, saya menegaskan pentadbiran di semua negeri Pakatan Rakyat yang berlandaskan kebolehan, pertanggungjawaban dan ketelusan. Semua dasar tersebut terbukti mesra pelabur, apatah lagi ketika mengalami kemurungan, mereka tentunya mahukan pengurusan ekonomi terbaik dan beramanah.

“Program seterusnya adalah ceramah bersama Dato’ Chua Jui Meng di Bandar Chukai dan kemudiannya ceramah perdana di Kerteh bersama Saifuddin Nasution, Ustaz Harun Taib serta Abdul Rahman Yusuf. Lanjutan mengungkapkan dasar pemerintahan yang beramanah, saya lontarkan pula lawan dari makna amanah itu; perbuatan khianat.

“Sudah tentu isu khianat digembar gemburkan hanya dengan dengan satu tujuan, iaitu untuk memecah belahkan Pakatan Rakyat dengan menjadikan saya sebagai sasaran. Sungguh tidak sangka jentera propaganda sanggup berbuat apa sahaja apabila terdesak hatta cuba memperbodohkan rakyat. Namun saya senantiasa yakin dengan kemampuan rakyat membuat penilaian dan pertimbangan.

“Rakyat sedar siapa yang sebenar-benarnya mengkhianati amanah nusa dan harapan rakyat negara ini. Mereka sudah tentu tidak lupa siapakah yang menggadai Genting Highlands, Pangkor Laut dan penyelewengan dana awam di atas nama komisen. Itu semua dilakukan hanya demi kepentingan sendiri,”tegasnya.

Sebelum ini, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin semasa merasmikan mesyuarat agung Persatuan Pedagang dan Pengusaha Melayu Malaysia (Perdasama) mendakwa ada individu-individu yang sanggup mengorbankan bangsanya sendiri demi memastikan cita-cita politik mereka tercapai.

“Menjadi tanggungjawab saya untuk menentang habis-habisan pihak yang sebegini. Saya tidak dapat bayangkan bagaimana keadaan negara kalau kita (BN dan Umno) tidak berkuasa pada pilihan raya umum akan datang,” katanya. – mks. _

Ulasan OnDaStreet: Apa yang terkeluar daripada mulut DS Anwar sememangnya menarik, dan menarik perhatian. Namun, disebalik kepetahannya, ingin saya bertanyakan satu soalan dalam konteks bicara DS Anwar sendiri.

Beliau seolah menyatakan Barisan yang membuat khianat dengan menggadaikan Genting Highlands dan Pangkor Laut. Persoalannya, JIKA BENAR TERGADAI, di mana DS Anwar ketika itu? Bukankah beliau berada dalam barisan Barisan ketika itu? Adakah beliau memprotes ketika itu? Apakah beliau menentang sampaikan sanggup melepas keahlian UMNO dan jawatan seperti yang dilakukan oleh Tun Dr Mahathir atau Zaid Ibrahim? Apakah beliau keluar UMNO sebagai tanda tidak setuju sebagaimana Dr Chua Jui Meng keluar MCA?

Secara terus terang, saya kagum dengan DS Anwar kerana kemampuannya mempengaruhi rakyat menerusi bicaranya. Karismanya membuatkan butir bicaranya seolah benar belaka, seolah tiada cacat celanya.

Namun, dengan imej pemimpin Islam yang dibawanya dan mengambil kira keadaan negara sejak pembebasan beliau daripada penjara, negara menjadi haru biru dek aksinya. Ditambah dengan ketidak mampuan Barisan bertindak sewajarnya dalam menangani isu-isu semasa, suasana menjadi semakin agak tidak menentu.

Kepada DS Anwar dan sekutunya, saya memahami Putrajaya matlamat anda, tetapi matlamat tidak menghalalkan cara. Apa guna mengadu domba (perkataan yang menjadi kegemaran DS Anwar ketika dalam Barisan) jika rakyat turut disusahkan dan keadaan menjadi tidak menentu? Apakah anda mahu mewarisi Malaysia yang penuh dengan kata nista  dan caci maki (hasil cara perjuangan anda sendiri)?

Ya, rakyat berhak marah kepada yang menyeleweng, tetapi bukan dengan menimbulkan huru hara. Ada sahaja cara yang lebih baik daripada menyusahkan orang lain. Undilah siapa yang layak bila tiba masanya. Jika merasakan Barisan tidak layak, silakan undi calon yang bukan Barisan. Jika merasakan Pakatan tidak layak, undilah calon yang bukan Pakatan.

Jika penyokong Pakatan menyatakan Barisan mensabotaj negeri-negeri di bawah penguasaan Pakatan, apakah Pakatan tidak melakukan yang sama terhadap negeri-negeri pimpinan Barisan? Apakah tidak mungkin jika Putrajaya milik Pakatan (bukan DS Anwar semata), Pakatan akan aman memerintah (melainkan menjalankan pemerintahan ala tentera)? Apakah pasti kebebasan bersuara itu ada? Jika melihatkan cara blog-blog dan artikel-artikel nukilan Pakatan, “kebebasan” itu hanya dapat dilihat pada Pakatan, bukan rakyat, apa lagi Barisan. Jika ya media Pakatan bebas, sila terbitkan sumbangan mana-mana pemimpin Barisan lakukan terhadap masyarakat. Begitu juga media Barisan.

Terus terang saya katakan, politik Malaysia semakin teruk dengan ketidak matangan ahli politiknya dan ditambah dengan cara politik yang tidak sihat.

Persoalan dijalanan: Apakah kita mahukan kempimpinan dan cara berhujah yang penuh dengan kata nista, adu domba, caci maki tetapi tidak menyelesaikan masalah?

Advertisements

46 thoughts on “Siapa pengkhianat sebenar bangsa, negara? ~ Harakahdaily

 1. pengkhinat bangsa adalah mereka yang telah dapat pelajaran dan keuntungan dari nya dengan menumpang kota khas untuk orang Melayu dan setelah itu membawa usul agar kerajaan hapuskan kota itu semata-mata untuk mengaut undi dari bukan Melayu. Orang-orang ini tak sedar diri dan tak tahu berterima kasih dan sedia mengadaikan maruah bangsa sendiri demi kepentingan diri. Ini lah PENGKHIANAT SEBENAR-BENARNYA . Demikian juga dengan orang-orang Melayu beragama Islam yang sedia berpeluk dengan mereka yang bukan Islam dan bermusuh dengan orang Melayu Islam.

  ODS: Jika dilihat dari sudut yang lebih luas, saya boleh menerima pandangan saudara.

  Bagaimana pula mereka yang telah menerima manfaat (tidak mengira agama dan bangsa) tetapi menyalahgunakan kelebihan dan menyebabkan orang lain menderita, ya? Apakah perkataan yang sesuai? Khianat atau tidak amanah?

  Terima kasih diatas pandangan saudara Farid Wajdi. 🙂

 2. pakcik dengar ramai kakitangan kerajaan negeri yang dilantik oleh BN telah ditukar oleh kerajaan negeri yang diperintah oleh pakatan pembangkang.

  serupa sahaja..

  ODS: Jika ya, bagaimana agaknya jika mereka memerintah ya? Di negeri, mungkin beribu.. tetapi Persekutuan mahu beratus ribu…

  Terima kasih di atas komen pakcik. 🙂

 3. 1.Pakcik, dengar tak tentu betul, sila buktikan.

  2.Farid Wajdi – DEB dijalankan dari 1071-1990. Kemudian disambung dengan DPN 1991-2000 dan disambung dengan DWN. Tidak timbul Anwar yg hapuskan DEB. DEB dan dasarnya sekarang dimansuhkan oleh Najib seperti kenyataanya di Singapura. Dasar liberelisasi dan kebenaran bank asing adalah contoh yg mudah difahami.

  3.DEB banyak kepincangannya. Mudah disalah gunakan seperti ISA. Masih ingat lagi dengan keruntuhan makmal sekolah seluruh negara? ini adalah contoh apabila melayu dianggap sebagai umno sahaja. akibatnya banyak projek diberi tanpa merit asalkan orang umno. akhirnya projek rosak, kerana kontrektok tidak layak. bukan umno saja yang malu tapi melayu keseluruhan kerana orang melihat melayu gagal buat kerja.

  4. Tanggung jawab pemerintah untuk jadikan negara berkebajikan dan dirahmati Allah. Ya kita perlu berterima kasih atas apa sahaja nikmat yang kita perolehi, tetai itu bukan untuk menutup kebenaran dan membiarkan kezaliman serta kepincangan.

  5. Genting diberi pada LGT pd zaman Tunku, sila baca tulisan LGT sendiri yg bertajuk Cerita Saya.

  6. Cuba fahami sejarah kemasukan Anwar dalam umno, dan lihat apa yg dibuatnya. Setelah tiada daya untuk berbuat baik lagi maka berlakulah krisis 1998

  ODS: Terima kasih di atas komen saudara penakiri. Lama tidak kelihatan. 🙂

  Tidak dapat tidak, saya akui, kepincangan UMNO sedikit sebanyak kelihatan menjejaskan “Melayu” itu sendiri, tetapi adakah semua Melayu itu UMNO? Adakah saudara juga UMNO?

  Saudara,
  DS Anwar tidak keluar kerana tidak berdaya berbuat baik, tetapi “dikeluarkan” kerana berbuat tidak baik. Kerana itulah saya tulis:

  “Apakah beliau menentang sampaikan sanggup melepas keahlian UMNO dan jawatan seperti yang dilakukan oleh Tun Dr Mahathir atau Zaid Ibrahim? Apakah beliau keluar UMNO sebagai tanda tidak setuju sebagaimana Dr Chua Jui Meng keluar MCA?”

  Jika ya DS Anwar baik yang amat, boleh saudara ceritakan apa yang terjadi antara DS Anwar dan Allahyarham Tun Ghafar Baba? Apa yang terjadi ya ketika itu?

  Dan oh ya, DS Anwar merupakan Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Tidak mampu berbuat baik sehingga keluar UMNO dan Barisan? Tidak punya kuasa untuk berbuat baik? Bukankah beliau mempunyai kapasiti untuk berbuat sesuatu tentang perkara yang mungkar?

  Apa yang sudah terjadi, sudah tersurat. Kerana itu, saya tidak mengungkit apakah jasa Barisan dan parti komponennya termasuk UMNO, MCA dan MIC kepada saudara atau mana-mana generasi muda kerana pada ketika ini, “jasa” itu tidak relevan dek kesilapan dan kepincangan sesetengah orang dan parti komponennya termasuk UMNO, MCA dan MIC itu sendiri.

  Namun, jika benar DS Anwar benar baik dan Islamik, beliau seharusnya bukan bertindak menganjurkan demonstrasi yang nyata bukan cara kita, bukan menghuru-harakan kehidupan rakyat dan bukan mengadu domba. Bukankah lebih baik mentadbir negeri-negeri dibawah Pakatan dan tunjukkan kepada rakyat, “nah, kami tunjukkan ini caranya. Ini yang seharusnya dilakukan”, bukan terus menerus memburukkan Barisan tetapi negeri sendiri kucar kacir.

  Bagi pendapat saya, maaf..walaupun saya kagumi DS Anwar kerana beberapa ciri, saya tidak berupaya untuk menghormatinya kerana tika dan saat ini, beliau membawa lebih banyak kerosakan daripada kebaikan. Di mata saya, DS Anwar bukan lagi DS Anwar yang saya kagumi dahulu.

  Terima kasih.

 4. 1.Pakcik, dengar tak tentu betul, sila buktikan.

  2.Farid Wajdi – DEB dijalankan dari 1071-1990. Kemudian disambung dengan DPN 1991-2000 dan disambung dengan DWN. Tidak timbul Anwar yg hapuskan DEB. DEB dan dasarnya sekarang dimansuhkan oleh Najib seperti kenyataanya di Singapura. Dasar liberelisasi dan kebenaran bank asing adalah contoh yg mudah difahami.

  3.DEB banyak kepincangannya. Mudah disalah gunakan seperti ISA. Masih ingat lagi dengan keruntuhan makmal sekolah seluruh negara? ini adalh contoh apabila melayu dianggap sebagai umno sahaja. akibatnya banyak projek diberi tanpa merit asalkan orang umno. akhirnya projek rosak, kerana kontrektok tidak layak. bukan umno saja yang malu tapi melayu keseluruhan kerana orang melihat melayu gagal buat kerja.

  4. Tanggung jawab pemerintah untuk jadikan negara berkebajikan dan dirahmati Allah. Ya kita perlu berterima kasih atas apa sahaja nikmat yang kita perolehi, tetai itu bukan untuk menutup kebenaran dan membiarkan kezaliman serta kepincangan.

  5. Genting diberi pada LGT pd zaman Tunku, sila baca tulisan LGT sendiri yg bertajuk Cerita Saya.

  6. Cuba fahami sejarah kemasukan Anwar dalam umno, dan lihat apa yg dibuatnya. Setelah tiada daya untuk berbuat baik lagi maka berlakulah krisis 1998

  ODS: Terima kasih di atas komen saudara penakiri. Lama tidak kelihatan. 🙂

  Tidak dapat tidak, saya akui, kepincangan UMNO sedikit sebanyak kelihatan menjejaskan “Melayu” itu sendiri, tetapi adakah semua Melayu itu UMNO? Adakah saudara juga UMNO?

  Saudara,
  DS Anwar tidak keluar kerana tidak berdaya berbuat baik, tetapi “dikeluarkan” kerana berbuat tidak baik. Kerana itulah saya tulis:

  “Apakah beliau menentang sampaikan sanggup melepas keahlian UMNO dan jawatan seperti yang dilakukan oleh Tun Dr Mahathir atau Zaid Ibrahim? Apakah beliau keluar UMNO sebagai tanda tidak setuju sebagaimana Dr Chua Jui Meng keluar MCA?”

  Jika ya DS Anwar baik yang amat, boleh saudara ceritakan apa yang terjadi antara DS Anwar dan Allahyarham Tun Ghafar Baba? Apa yang terjadi ya ketika itu?

  Dan oh ya, DS Anwar merupakan Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Tidak mampu berbuat baik sehingga keluar UMNO dan Barisan? Tidak punya kuasa untuk berbuat baik? Bukankah beliau mempunyai kapasiti untuk berbuat sesuatu tentang perkara yang mungkar?

  Apa yang sudah terjadi, sudah tersurat. Kerana itu, saya tidak mengungkit apakah jasa Barisan dan parti komponennya termasuk UMNO, MCA dan MIC kepada saudara atau mana-mana generasi muda kerana pada ketika ini, “jasa” itu tidak relevan dek kesilapan dan kepincangan sesetengah orang dan parti komponennya termasuk UMNO, MCA dan MIC itu sendiri.

  Namun, jika benar DS Anwar benar baik dan Islamik, beliau seharusnya bukan bertindak menganjurkan demonstrasi yang nyata bukan cara kita, bukan menghuru-harakan kehidupan rakyat dan bukan mengadu domba. Bukankah lebih baik mentadbir negeri-negeri dibawah Pakatan dan tunjukkan kepada rakyat, “nah, kami tunjukkan ini caranya. Ini yang seharusnya dilakukan”, bukan terus menerus memburukkan Barisan tetapi negeri sendiri kucar kacir.

  Bagi pendapat saya, maaf..walaupun saya kagumi DS Anwar kerana beberapa ciri, saya tidak berupaya untuk menghormatinya kerana tika dan saat ini, beliau membawa lebih banyak kerosakan daripada kebaikan. Di mata saya, DS Anwar bukan lagi DS Anwar yang saya kagumi dahulu.

  Terima kasih.

 5. Salam ODS,

  i have a scenario here – Anwar sedar orang Melayu sudah mula mempertikaikan persahabatannya dengan Dap dek kebiadapan pemimpin2 nya sejak akhir2 ini. Sokongan orang Melayu padanya sudah mula goyang. Tanpa orang Melayu dalam PKR, siapalah Anwar.. Dan perbicaraan kes liwatnya pula …susah nak lepas ni.

  Jadi demi survival politiknya, Anwar buat satu upset, a major turnaround, Anwar mengutuk Dap dan mempertahankan bangsa Melayu dari terus dihina. Dengan kemahiran oralnya, beliau berjaya menyakinkan orang Melayu akan keikhlasannya memperjuangkan nasib bangsanya.

  Dan klimaksnya, Anwar , demi perpaduan Melayu, berjumpa Najib untuk berdamai dan sanggup bubarkan kerjasama PR, maknanya hadiah beberapa negeri yang ditawan PR kepada BN. Dan sebagai ganti jawatan dalam parti, Anwar bawa sekali Pkr menyertai BN. Tak boleh bubar sebab mengelakkan pilihanraya kecil di semua kerusi Pkr. Bila hampir PRU, Pkr dibubarkan dan semua ahli Melayunya masuk Umno.

  Semuanya dilakukan demi perpaduan Melayu.
  Najib pasti tidak akan lepaskan peluang ini, dengan namanya tercatat dalam sejarah sebagai PM yang berjaya menyatukan bangsa Melayu.
  Dan Anwar ? Waktu itu akan disanjung sebagai pejuang bangsa ! Dan tika itu juga orang Umno akan lupa sorakan2 Anwar Pengkhianat yang dilaungkan sekarang.

  Siapakah pula pengkhianat bangsa waktu itu ?

  ODS: Salam saudara Dinturtle,

  Sememangnya senario yang saudara berikan itu amat menarik. Satu kemungkinan yang tidak mustahil tetapi agak jauh panggang dari api (pada pandangan saya).

  Berdasarkan senario saudara, ini komen saya:

  Siapa pengkhianat bangsa, bergantung kepada saat berlakunya senario yang saudara katakan itu dan betapa pemaafnya rakyat Malaysia secara amnya dan Melayu khususnya.

  Jika ketika itu majoriti sudah melihat DS Anwar sebagai pengkhianat, berkemungkinan begitulah pengakhiran beliau. Saya mengatakan begitu kerana kerosakan yang dibawanya amat teruk (walaupun di saat ini).

  Setidak-tidaknya, Ku Li yang keluar UMNO dan Barisan, menubuhkan Parti Semangat 46 dan menentang Barisan dan UMNO; tidak membawa keadaan yang huru-hara kepada rakyat Malaysia secara amnya. Tindakan Ku Li tidak membawa kerosakan kepada keamanan dan pembangunan negara.

  Cuba bandingkan tindakannya dengan Ku Li yang kedua mereka setelah tidak berada di dalam UMNO dan menubuhkan parti sendiri. Bandingkan kerosakan dan ketidak tenteraman yang disebabkan oleh mereka.

  Ini penilaian saya, yang besar kemungkinan berlainan dengan orang lain.

  Bagaimana pula komen pembaca yang lain? 🙂

  Terima kasih diatas komen dan senario saudara. 🙂

 6. Salam ODS,

  Another poser , from the chinese point of view (bunyi macam ‘pandangan rakyat negara China’ la pulak), apakah mereka melihat LKS, Ronnie, Kok dll sebagai pejuang atau pengkhianat bangsa ? Dan pandangan mereka terhadap Ridhuan Tee pula ? I wonder …..

  ODS: Salam saudara Dinturtle,

  Pandangan saya – bergantung pandangan majoriti dan mentaliti kita (atau masyrakat cina sahaja?), yang mungkin mengambil kira berapa darjah keburukan dan kemusnahan yang dibawa oleh setiap individu melalui pendapat dan tindakan mereka sendiri serta kemampuan kita memaafkan setiap satu daripada mereka.

  Jika kemusnahan/keburukan yang dibawa jauh daripada kemusnahan/keburukan yang dibawa Chin Peng, mungkin lain kesannya.

  Terima kasih di atas komen saudara Dinturtle.:)

 7. Salam ODS,

  saya percaya bila pembaca cuba membayangkan senario yang saya beri diatas, sedikit sebanyak tergugat juga komitmen yang ada pada mereka kearah melabelkan Anwar sebagai pengkhianat. Saya lebih tujukan pada ahli2 Umno yang berdemo melaung2 kan pengkhianat pada Anwar.

  Apakah mereka benar2 yakin dengan tuduhan itu atau sekadar terbawa2 arus politik ? Pengkhianat sekarang tapi berkemungkinan jadi hero kemudian (bergantung arah arus tika itu) ?

  Seperti ahli2 Pas yang katanya sanggup menelan penghinaan Dap demi perpaduan/persahabatan PR. Kemana perginya Amanat Hj Hadi? Maaflah

  ODS: Salam saudara Dinturtle,

  Saya akui, kepada yang mengikut arus tanpa berfikir berkemungkinan akan memberi reaksi seperti komen yang saudara berikan.

  Kerana itulah, saya mengatakan, bergantung kepada masa tersebut. Jika boleh dimaafkan, maka termaaflah DS Anwar.

  Penilaian saya berdasarkan perbandingan kesan dan usaha empat tokoh -Dato Onn, Tun Dr Mahathir, Ku Li dan DS Anwar; empat tokoh yang keluar daripada UMNO, tindakan yang diambil dan kesan daripada tindakan mereka.

  Bagi saya, mungkin jika DS Anwar berjaya membantu membetulkan keadaan kembali, label “pengkhianat” itu tidak berapa sesuai, tetapi ketika ini, yang sesuai untuk masa itu adalah “oppotunist yang berpotensi menjadi pengkhianat”.

  Mengapa? Kesan daripada tindakannya adalah yang paling menghuru-harakan negara, menyebabkan ketidakstabilan sosio-politik dan kerosakan harta awam (apa lagi harta persendirian bagi mereka yang tidak terlibat). Dan ini dilakukan dalam masa yang paling pendek berbanding tiga tokoh yang lain.

  Pada pandangan saya, jika senario yang saudara berikan itu terjadi, DS Anwar perlu berusaha lebih daripada 3 tokoh yang saya sebutkan.

  Terima kasih diatas komen saudara Dinturtle. 🙂

 8. Salam ODS,

  saya percaya bila pembaca cuba membayangkan senario yang saya beri diatas, sedikit sebanyak tergugat juga komitmen yang ada pada mereka kearah melabelkan Anwar sebagai pengkhianat. Saya lebih tujukan pada ahli2 Umno yang berdemo melaung2 kan pengkhianat pada Anwar.

  Apakah mereka benar2 yakin dengan tuduhan itu atau sekadar terbawa2 arus politik ? Pengkhianat sekarang tapi berkemungkinan jadi hero kemudian (bergantung arah arus tika itu) ?

  Seperti ahli2 Pas yang katanya sanggup menelan penghinaan Dap demi perpaduan/persahabatan PR. Kemana perginya Amanat Hj Hadi? (Maaflah sebab saya ni jenis pedendam, suka mengungkit hal2 lama yang pada saya belum settle.)

  Kepada penyokong2 Pas, tolonglah jawap. Saya jujur bertanyakan ini, saya kutuk belaka, baik Umno maupun Pas kalau ada yang pada hemat saya tak betul.
  -Apakah Amanat Hj Hadi masih relevan kerana saya tidak mendengar ia ditarik balik ? Atau relevansinya mengikut geografi, di Tganu, Kelantan dan Kedah boleh pakai, tapi bukan di negeri2 lain ?
  -bekerjasama memerintah dengan orang kafir dah tak haram sekarang ? Katanya dulu niat bekerjasama kerana punya matlamat sama iaitu menjatuhkan kerajaan anti Islam (saya dengar sendiri waktu kempen PRU12), tapi bagaimana pula sekarang bila kerajaan Sgor, Penang, Kedah, Perak (dulu) Bn dah tewas dan Pas pula BERSAMA2 dalam memerintah negeri, kenapa tidak diusulkan undang2 mengikut Quran atau hudud ?
  -takpe pulak bekerjasama dengan Dap yang tanpa berselindung mengaku anti negara Islam ?

  Kepada yang anti ISA – katanya menentang penghukuman tanpa dibicarakan. Tapi kenapa dalam beberapa kes anda menyokong prinsip ISA itu? contoh – menyalahkan MACC dalam kes Teoh, Najib dan Altantuya, Anwar dan Saiful, tidakkah anda telah memberi keputusan bersalah/tidak bersalah sebelum ia dibicarakan?

  sejak akhir2 ni banyak pula saya cakap..:)

  ODS: Salam saudara Dinturtle.

  Untuk bahagian awal, saya sudah berikan pendapat saya. Mungkin saudara tertekan “post comment”. Tetapi, tidak mengapa. Berkenaan DS Anwar, pandangan saya sepertu yang telah diberikan.

  Untuk bahagian kedua, berkenaan PAS, saya nantikan tindakan PAS yang selanjutnya. Jika dahulu UMNO dilabel tidak Islam, saya mahukan PAS tunjukkan kepada rakyat Malaysia amnya dan penduduk Selangor khususnya bagaimana Daulah Islamiah yang cuba diperjuangkan. Jika di Kelantan, cabaran tidak semenggah mana kerana majoriti Islam terlalu besar, tetapi tidak di Selangor kerana pecahan bukan Islam lebih besar (apa lagi di Pulau Pinang).

  Jika dapat dibuktikan melalui perbuatan, alhamdulillah. Sudah tiba masa kata untuk dikota. Saya percaya, tika PAS berjaya menunjukkan bagaimana mereka mampu menegakkan Islam seperti yang dilaungkan sebelum PRU12, UMNO akan rebah selagi tidak berubah.

  Untuk bahagian ketiga -ISA, silakan jawab kebanyakan penyokong anti ISA yang juga “menjatuhkan hukuman” terhadap MACC, Najib, Saiful tanpa perbicaraan. Tidak dapat tidak, saya bersetuju dengan pandangan Dinturtle – anda seakan “double standard” dalam bab menilai. Mengapa begitu?

  Terima kasih diatas komen saudara. 🙂

 9. Salam ODS,

  Suatu petang, pak haji sedang duduk berehat diruang tamu rumahnya sambil ditemani 3 orang anak lelaki bujangnya. Bulan puasa dah dekat, tak lama lagi nak raya, jadi mereka pun berbincanglah apa2 persediaan yang patut dibuat.
  Sedang rancak berbual mereka terkejut disergah suara dimuka pintu ‘ alo aji, mau tumpang tanya. Mana itu jalan mau pegi Putelajaya?’ kata seorang apek tua yang ditemani seorang nyonya tua dan seorang amoi muda bermini skirt dan singlet.
  Terkejut pak aji, yalah salam tak, ketuk pintu pun tak, tapi pak aji dengan senyum jawap, ‘laa.. lu ikut saja papan tanda banyak dijalan. terus pergi Putrajaya’. memang banyak terdapat papantanda, amat mudah kepada sesiapa saja yang mau kemana2.
  ‘saya tahu, tapi saya tarak pandai mau baca melayu. manyak susah loh..kenapa tarak tulis cina?52 taun pusing pun belum tentu sampai itu putelajaya’ nyonya tua tu cuba buat lawak.
  Ketiga mereka telah pun masuk kedalam rumah tanpa membuka kasut. Anak2 pak aji berpandangan sesama sendiri tapi hanya mampu tersenyum. Teringat pesan pak aji, sebagai tuan rumah kita harus layan tetamu dengan mesra.
  ‘Takpelah, kebetulan saya pun mau kesana, nanti kita pergi sama2. duduklah dulu ya’ pelawa pak aji.

  Tiga beranak bangsa cina tadi pun duduk dikerusi sambil menyilang kaki. Apalagi, hujung kain miniskirt amoi itu pun tersingkap naik ke tengah pahanya. Tapi raut mukanya seperti biasa, dah menjadi kebiasaan padanya. Anak2 muda pak aji tak berkelip mata memandang.
  ‘Ehem !’ berdehem pak aji menegur anak2nya. Masing2 buat2 pandang ke lain sambil anak mata tetap mencuri2 pandang.
  ‘Milah! buatkan air. ada tamu ni’ laung pak aji pada anak daranya yang berada didalam rumah.
  Milah pun menjenguk untuk melihat tamu yang datang. Segera dia bancuh air minuman dan menghidangkannya. Sementara itu anak bongsu pak aji kelihatan sibuk dengan henfon seperti mengsms seseorang. Tanpa disedari orang lain, rupa2nya beliau yang duduk bertentangan dengan amoi tadi, sedang mengambil gambar seksi amoi tersebut dengan kamera di henfonnya.
  ‘Maaflah, ada air sirap je. Kalau awak mau bir, saya boleh belikan ‘ pelawa anak sulung pak aji. Mereka anak beranak telah dididik dengan baik oleh pak aji. walaupun mereka sendiri tidak pernah meneguk walau setitik pun air haram itu tapi mereka tidak punya masalah sekiranya tamu mengidamkannya.
  ‘oh, takpa.. telimakasih.’ sahut apek sambil matanya memandang bentuk tubuh Milah yang sedang menghidangkan air. Tak semena2, kerana terlalu geram, apek itu mencubit punggung Milah.
  ‘Pak! tengoklah pakcik ni’ jerit si Milah.
  Pak aji masih tersenyum, anak matanya merenung tajam ke Milah seolah memarahinya kerana cuba memalukan tamu. ‘sudah, cepat siap, kita nak pergi Putrajaya.’
  Setelah siap, mereka pun berjalanlah keluar, keluarga cina didepan. Anak2 lelaki pak aji yang asyik memandang amoi yang seksi itu berjalan tiba2 ditempelak pak aji, ‘hoi, haram tu ! Berdosa! Mereka tu Cina, takpelah kalau nak buat apapun. Mereka bukan tahu pun dosa pahala. Kita ni Islam, kena lah ikut hukum!’ Pak aji tersenyum pada apek yang berpaling ke belakang kerana mendengar suaranya. ‘jom kita pergi’ kata pak aji seolah tidak ada apa2. Apek tadi pula sesekali terus mencubit2 punggung si Milah yang berjalan didepannya.
  ‘Baik sungguh keluarga Melayu ni!’ bisik hati kecilnya sambil jarinya mencubit Milah.
  ‘Pak!’
  Pak aji terus dengan senyumannya.

  ODS: Salam saudara Dinturtle. Menarik cerita yang saudara berikan.. terutama

  “Anak2 lelaki pak aji yang asyik memandang amoi yang seksi itu berjalan tiba2 ditempelak pak aji, ‘hoi, haram tu ! Berdosa! Mereka tu Cina, takpelah kalau nak buat apapun. Mereka bukan tahu pun dosa pahala. Kita ni Islam, kena lah ikut hukum!'”…

  Dalam maksud ayat-ayat ini.. apakah kita harus membiarkan kita diganggur dikala kita berkuasa melarangnya?

 10. 1. lama tak muncul sebab sibuk sangat.
  2. Benar Anwar tersingkir(dipecat), kerana buat tidak baik kepada Tun M. Itu hakikat, masa2 akhir anwar didalam kabinet, anwar batalkan projek bakun, arah perberhentian putrajaya dan berkeras untuk tidak mahu ‘selamatkan’ syarikat kroni Tun M. Anwar dituduh cuba jual negara kerana cuba meminjam dari IMF, fakta yang cuba ditutup ialah meminjam dengan imf memerlukan komimen yang tinggi. Sebab itu banyak negara afrika sekarang tidak meminjam dengan imf, sebaliknya terus meminjam dengan china. Meminjam dengan imf memerlukan sipeminjam memerangai rasuah, projek megikut tender dan tidak kepada kroni. Kelantan meminjam RM 600 juta dari kerajaan pusat kalu tak silap pada tahun 99/00. antara syarat pusat ialah projek memajukan bekalan air dikelantan akan ditentukan oleh pusat siapa kontrektornya. nah tidakkah sama seperti imf? dan kelantan bersetuju kerana tujuannya ialah untuk memajukan bekalan air, bukannya memberi projrek kepada kroni.
  3. Tentang anwar dan Tun G, saya tidak tahu, tapi walaupun saya orang melaka, saya melihat anwar lebih bertokoh berbanding Tun G.
  4. Demo bukan budaya kita adalah tidak tepat. Pembatalan malayan union adalah kerana demo besar orang2 melayu. Sebelum itu juga ada beberapa demo besar termasuk demo Natrah.
  5.Walaupun Najib berjanji untuk mengkaji ISA, itu tidak bermakna isa akan lebih baik. Cukup lah selam 49 tahun isa mengzalimi perbagai golongan, yang ditahan dipisahkan dari keluarga. Yang menahan, dizalimi kerana terdedah kepada dosa.
  6.Sila baca buku ISA ia sah anianya.
  7.Mengapa bila umno membuat demo tidak dikata tidak elok? kerana kamu tidak mendapat sambutan seperti yg pembangkang buat.
  8.Demo juga adalah termasuk perarakan hari kembangsaan dan maulidur rasul. Jika polis memilih untuk berkerjasama dan bukannya mengikut telunjuk ahli politik, maka kita akan dapat melihat satu demo yang teratur dan lancar.
  9.Sebagai orang melayu,walaupun bukan umno, saya sangat malu dengan pencapaian melayu sekarang. ini adalah lambang kegagalan umno yang memerintah malaysia sejak merdeka.
  10. Orang bertanya tentang PAS di yang berkerjasama dengan PR dilain2 negeri. Sekurang2nya PAS berjaya menjadi lebih baik dari segi pentadbiran dan dasar di kedah,selangaor dan perak dahulu. Arak adalah warisan BN dahulu. Untuk menjadi seperti kelantan adalah sukar kerana bukan PAS majaroti sehingga boleh memerintah sendiri. Perak sekarang di perintah oleh umno. Majaroti umno, jika mca keluar pun tidak beri kesan besar, kenapa tidak haramkan terus judi? hadkan arak? laksanakan hudud jika benar umno turut mahukannya?

  ODS: Terima kasih saudara penakiri.

  Saudara mengatakan “fakta yang cuba ditutup ialah meminjam dengan imf memerlukan komimen yang tinggi”. Boleh saudara huraikan apakah “komitmen yang tinggi” itu?

  Setahu saya, biasanya bila berkenaan dengan pinjaman wang, komitmen itu biasanya dikaitkan dengan bayaran pinjaman. Ini bermakna, jika “komitmen yang tinggi”, bermakna kadar bayar balik yang tinggi. Ini pandangan saya. Mungkin saudara boleh huraikan dengan lebih baik.

  Tentang DS Anwar dan Allahyarham Tun Ghafar, beliau ketika awal UMNO berkata beliau menanggap Tun Ghafar seperti bapanya. Jika dianggap bapa, apakah “melawan” Tun Ghafar semata-mata untuk menjadi Timbalan menunjukkan ciri yang baik? Apakah Tun Ghafar, yang pada ketika itu gagal menjalankan tugas dengan baik?

  Demonstrasi ketika Malayan Union adalah dalam konteks yang berbeza, dan bukan sepanjang masa ketika itu rakyat Tanah Melayu berdemonstrasi. Dan Demonstrasi yang dilakukan tidak menyebabkan kerugian harta benda awam. Amat jauh dibandingkan dengan yang dilakukan sekarang. Sila bandingkan dan nilaikan kesan yang dibawa kepada masyarakat setempat.

  ISA itu akta untuk mencegah. Jika ianya aniaya, ia dilakukan oleh yang memerintahkan penggunaan ISA, bukan akta tersebut. Apakah saudara percaya, di kala kerajaan Pakatan mengambil alih, ISA itu tidak digantikan dengan akta yang sama tetapi dinamakan semula? Apakah saudara fikir, untuk keselamatan awam, langkah pencegahan tidak diperlukan? Apakah saudara fikir pemimpin Pakatan tidak tahu langkah mencegah?

  Boleh saya tanya, pencapaian yang bagaimanakah yang boleh membanggakan anda? Apakah Melayu itu UMNO sejak lahirnya? Apakah di zaman kesultanan Melayu Melaka sudah ada UMNO? Tidak adil mengaitkan semua Melayu itu UMNO. Dan tidak adil mengatakan semua UMNO itu buruk. Jika buruk belaka, saya rasa UMNO sudah lama berkubur dan PAS sudah lama memerintah Malaysia.

  Dan saudara, arak itu telah wujud sebelum adanya Barisan. Sejak bila arak itu warisan Barisan? Jika ya warisan Barisan, saya rasa yang bukan Islam dah menghapuskannya sebaik memerintah negeri-negeri yang ada arak. Apakah pula tindakan PAS yang sekadar menghentikan permit arak, tetapi tidak terus menghapuskannya? Bukankah PAS sudah ada kuasa di Selangor? Amal ma’aruf nahil mungkar. Jika “warisan” itu bertentangan, kenapa tidak dihapuskan?

  Terima kasih diatas komen saudara. 🙂

 11. 1. Komitmen yg tinggi adalah seperti yg saya sebut,iaitu memerangi rasuah, memberi tender kepada yg layak. Selalunya imf akan mengambil tahu banyak perkara dengan tujuan asal untuk kebaikan peminjam. Ianya bertujuan untuk memastikan si peminjam mampu menbayar balik duit pinjaman dan memberi kesan baik selepas meminjam. Tuduhan imf akan ‘mengawal’ negara peminjam boleh dilihat dari perbagai sudut.
  2. Demo juga telah saya sebut, banyak demo yg berlaku dengan baik. Demo menjadi huru-hara akibat peranan polis yg tidak profesional. Sekiranya demo pembangkang adalah ganas, maka polis tidak akan terlawan dengan kehadiran begitu ramai pendemo.
  3. Siapa pun yg membuat akta seperti isa, apa jua namanya adalah haram dan saya akan tentang. Prinsip paling penting ialah prinsip islam. Islam tidak perlu dipertahankan dengan menangkap orang tanpa bicara. Memisahkan suami isteri dan anak2 tanpa sebab yg jelas adalah zalim.
  Lebih banyak negara tanpa isa berbanding negara dengan isa.
  4. Soal arak juga saya sudah sebut, arak dan judi adalah dua perkara yg berbeza. Arak dibenarkan oleh agama lain, dan islam menghormati agama lain. Judi haram disisi semua agama. Kelantan dan Terengganu dibawah PAS mengharamkan judi sama sekali, dimana komitmen umno?
  Soal negeri lain yang PAS turut menjadi kerajaan adalah dari sudut yg lain. PAS di Kedah, Selangor dan P.Pinang bukan majaroti sehingga boleh untuk PAS memerintah denga sendiri tanpa perlu bantuan rakan pakatan. Oleh itu sebarang tindakan perlulah atas persetujuan bersama. Wbagaimanapun, rakyat selangor cukup bertuah dibawah PR dengan air percuma, skim untuk rakyat yg meluas,pemerintahan yg lebih telus dan peka dgn rakyat. dan kini, arak dihadkan dikawasan majaroti muslim. Perkara ini tidak berlaku semasa umno memerintah selangor, dan tidak juga dinegeri2 yg masih diperintah oleh mereka.
  5. Pencapaian Melayu melaka memang lebih baik. Umno adalah warisan penjajah. Kemerdekaan diperolehi dengan mengetepikan perlembagaan rakyat. umno terus berkuasa dengan isa, penipuan pilihanraya dan pengawalan media.
  6. anwar juga mengangap Tun M sebagai bapa, dan anwar boleh mengangap sesiapa sahaja yg seusia dan lebih usia dari ayahnya sebagai bapa. Tapi tidak bermaksud bapa yg bukan bapa sebenar ini tidak boleh dilawan. apatah lagi dilawan untuk kebaikan.

  ODS: Terima kasih diatas komen saudara. Buat masa ini, cuma satu komen balas.. PAS mengkritik UMNO kerana gagal menegakkan hukum Islam. Persoalan saya, apakah beza dengan PAS kini di Selangor? Kelantan dan Kedah, majoritinya muslim, mudah sedikit ceritanya. Ini baru negeri saudara. Belum lagi negara. “Oleh itu sebarang tindakan perlulah atas persetujuan bersama” sepertimana kata saudara bukan boleh dijadikan alasan kerana seingat saya, PAS mengkritik UMNO kerana bekerjasama dengan MCA dan MIC.

  Terus terang saya katakn, jika PAS berjaya mengotakan apa yang dikata (untuk menubuhkan negara yang lebih Islam daripada Barisan), berduyun sokongan untuk PAS dikemudian hari.

 12. Kerugian seperti yang dicanang-canang oleh media kerajaan adalah merujuk kepada demo anti isa tempoh hari.

  Demo anti isa bukanlah demo terbesar pakatan rakyat. Demo terbesar pakatan rakyat adalah demo BERSIH. Kehadiran begitu ramai, sehingga kelihatan kunig KL. Demo BERSIH juga berjaya sampai ke Istana. Tapi tiada isu kerugian dbangkitkan seperti sekarang, ini kerana polis dibawah Pak Lah tidaklas seganas dan sedangkal sekarang. Polis dibawah Najib adalah sealiran dengan polis dibawah Tun M.

  Pihak polislah yang mengarahkan premis2 perniagaan menutup kedai. Arahan menutup perniagaan turut diajukan kepada Pasaraya SOGO. Ini tidak pernah berlaku. Ianya seolah2 dirancang oleh kerajaan dan polis. Kemudian keluar dokumentari iklan di tv tentang pekedai menutup perniagaan mereka. Dalam video tersebut tidak nampak pula si pendemo merusuh dan merompak premis seperti 13 mei. ini kerana pendemo memang berdisiplin dan tujuan mereka hanya berkumpul, berarak dan menghantar memo ke istana negara.

  Jika ini dibenarkan oleh polis, maka insyaallah semuanya berjalan dengan lancar.

  ODS: Betulkah polis yang mengarahkan premis perniagaan ditutup? Hebat betul dakwaan saudara. Tidak kedengaran pula khabar begitu.

  Jika begitu, lebih baik polis yang hendak disaman, bukan penganjur demo anti ISA.

  Dan oh ya, bagaimana pula hendak dijelaskan bagi perniagaan-perniagaan dan aktiviti-aktiviti lain yang terkandas dan terganggu di sekitar Kuala Lumpur dek tindakan anti ISA? Bagaimana pula hendak dijelaskan kepada yang tidak dapat menatap jenazah buat kali terakhir dek perostiwa hari tersebut sebagaimana yang diberitahu oleh salah seorang pemberi komen di blog ini?

  Saudara, jika dibenar sekalipun, mereka berarak dijalan raya, dan sudah tentu, tanpa polis, trafik tetap akan menjadi sesak. Saudara bukan tidak pernah ke Kuala Lumpur, dan pasti tahu bagaimana keadaan di jalan-jalan tersebut. Apatah lagi pada hari minggu. Memang sesak, walau tanpa polis dan perhimpunan. Jadi bayangkan kalau ada perhimpunan di tempat tersebut.

  Terima kasih kerana prihatin kepada kumpulan anti-ISA tetapi melemparkan dakwaan yang paling menarik pernah saya dengar. 🙂

 13. 1.Kesesakan jalan raya kerana perarakan adalah satu perkara biasa. Demo anti ISA diwar-warkan lebih awal dan bukan secara mengejut.

  2.Seperti juga perarakan kemerdekaan, maulidur rasul, le tour de langkawi dan sambutan thaipusam. oleh yg demikian, jika polis bertindak profesional dengan membantu pengurusan trafik, dan org ramai yg tidak suka dengan demo tidak menghampiri kawasan demo. Saya tidak akan ke gombak semasa sambutan thaipusam, jika saya pergi juga, maka saya lah yg menanggung risiko.

  3. Memang benar ada arahan polis supaya pertama complex, sogo dan sebagainya menerima arahan polis untuk ditutup. ini bukan bohong. Saudara boleh siasat lebih lanjut.

  4. Masih ingatkah dengan arahan polis supaya perkhidmatan lrt dan komuter tidak berhenti dikawasan demo? Ini arahan polis, polislah yg boleh memberi alasan seperti berikut.

  5. PAS sebagai majaroti di Kelantan dan Terengganu pernah luluskan Hudud. Gangguan perlaksanaan ialah oleh pusat yg diterajui umno. Sekarang umno adalah majaroti di terengganu, perlis, n9 dan pahang. umno boleh luluskan hudud dan laksanakan apa yg kelantan laksanakan, kerana mereka boleh berdiri dengan sendiri tanpa dokongan parti lain di negeri2 tersebut. soalnya umno memang tidak mahu.

  ODS: Terima kasih saudara penakiri diatas komen saudara.

  Sesungguhnya saya masih tidak mendapat rasional yang logik disebalik hujah saudara mengenai perhimpunan anti ISA. Jika sudah dinasihatkan untuk perniagaan ditutup, kenapa ramai orang awam yang turun ke Kuala Lumpur secara amnya dan kawasan tersebut khususnya? Saya masih nampak beg plastik dan hasil belian orang awam. Apakah saudara mengatakan peniaga pula yang degil? Apakah saudara mahu memberi kesimpulan, pada hari tersebut – polis salah, peniaga degil, orang awam yang turun ke Kuala Lumpur tidak membeli apa-apa (walhal kelihatan sahaja orang membawa beg plastik dan barang belian mereka) tetapi perhimpunan itu betul?

  Tentang hukum hudud, jika saudara kisah untuk membaca komen-komen saya yang lepas, saya mahukan hukum Hudud itu dijalankan. Sekarang ini, yang kuat melaungkan perjuangan Islam dan Negara Islam yang lebih Islam daripada sekarang adalah PAS.

  Isu arak ini cuma satu daripada isu yang banyak dipersalahkan kepada UMNO. Saudara kata ianya warisan Barisan. Sekarang, saya sudah tanyakan kepada saudara, jika ianya warisan, kenapa PAS di Selangor “membiarkan” “warisan” itu diteruskan di Selangor? Jika hukum hudud itu ada komplikasinya, isu arak tidak serumit isu hudud. Tiada halangan dari segi undang-undang. Saya masih ingat lagi membaca dakwaan UMNO tidak islamik kerana membiarkan kilang arak di Shah Alam, itu ini berkenaan arak. Nah, sekarang Pakatan menguasai Selangor dan PAS sebahagian daripadanya. Bukankah PAS sedang berdakwah kepada sahabat bukan Islam? Bukankah sahabat bukan Islam mereka itu sendiri sudah mampu menyebut ayat-ayat Al-Quran? Sudah tentu PAS boleh tunjukkan kepada mereka ini buruk baik arak dan hukumnya dalam Islam.

  Saya tidak kisah jika PAS tidak melaungkan sebegitu sejak sekian lama. Namun, inilah janji PAS, inilah janji untuk menubuhkan Negara Islam. Sepertimana yang saya katakan, sudah tiba masanya PAS membuktikan janji-janjinya, bukan memberi alasan-alasan untuk mengelak daripada melaksanakannya.

  Dan, saya ulangi sekali lagi, jika PAS berjaya mengotakan janjinya, terus terang, sokongan PAS akan bertambah dan UMNO akan rebah selagi tidak berubah.

  Terima kasih. 🙂

 14. Sdr ODS,

  Saya agak tertarik membaca perbincangan Sdr dengan Sdr Penakiri.

  Menyentuh pasal IMF ini, fikiran melayang semasa kita mengalami krisis ekonomi dahulu di mana jiran-jiran sekeliling kita satu persatu akhirnya terpaksa tunduk kepada “ubat ekonomi” yang diprekripsikan oleh IMF.

  Malaysia, melalui Tun M, menolak prekripsi ini lalu mengubat ekonomi kita sendiri dengan “my way”. Malaysia dicerca hampir seluruh dunia dan akhir sekali “my way” terbukti ubat yang berkesan dan kita lihat negara-negara yang mencerca dulu, terutamanya Amerika Syarikat, mula menjilat ludahnya sendiri apabila menggunakan pakai prekripsi “my way” ini untuk mengubati ekonominya sendiri tidak berapa dahulu.

  Semuanya ini dapat dibaca di sini – Your Enemy, George Soros (sila klik kepada : The Soros Dossier utk download pdf file)

  Di dalam Dossier tersebut, ada Bab bertajuk “The Case of Malaysia” oleh wartawan Alexandra Perebikovsky. (sila download dan baca Dossier tersebut untuk maklumat lengkap).

  Secara ringkas yg boleh saya katakan selepas membacanya, George Soros ada kaitannya dengan gerakan Yahudi yang cuba menguasai dunia. Cuba juga buat carian di Youtube menggunakan “Secret Ruler of The World”. Terdapat 29 bahagian/part videos yang mendedahkan peranan Yahudi ini di seluruh dunia (termasuk juga apa yang sebenarnya berlaku dalam peristiwa 911 dulu). Yahudi menyusup ke negara-negara lain dgn mengangkat “proxy”nya untuk memerintah negara itu.

  Saya petikan perenggan terakhir dari “The case of Malaysia” yang berbunyi begini:-

  Quote :

  Malaysia Today

  The escapades of Soros, Gore, and other London cronies in Malaysia can only be seen in one light—the British Empire’s continued aims at destabilization in Southeast Asia. Today, Abdullah Badawi has taken over the post of prime minister and Anwar, with one hand permanently glued to Soros’ gluttonous money bags, is still running operations aimed at destabilizing the government, including his intended buy-off of parliamentarians in the opposition party, the United Malays Political Organization. The fate of Malaysia remains to be seen. However, in the context of the current global financial collapse, its future lies in the implementation of Lyndon H. LaRouche’s four powers agreement7 and in the destruction of the British Empire and its crony, George Soros.

  Unquote:

  (bold face adalah penekanan saya sendiri)

  “NEGARA INI NEGARA BERDAULAT”

  Semerah Padi

  ODS: Terima kasih saudara Semerah Padi.

  Saya meminta pembaca menilai secara logik. Jiran kita menerima IMF dan saudara saudari boleh melihat kesannya. Dua “ubat” berjalan dalam masa yang lebih kurang sama, keduanya “pahit”, tetapi satu menunjukkan kadar yang lebih baik.

  Jika bantaun IMF diterima, komitmen yang saudara penakiri katakan itu bukankah satu jenis “kepahitan” juga?

 15. Buat para pembaca,
  Ingin saya tekankan disini bahawa saya mahu melihat perubahan positif hasil tindakan, bukan alasan atau tuding siapa lebih Islamik atau tidak.

  Isu Hudud, arak dan hal-hal berkaitan dengan Islam – sila bertindak, apatah lagi setelah berjanji. Jangan menuding orang lain tika tidak/belum termampu menjalankannya. Apakah para sahabat menyalahkan kaum Quraisy kerana tidak dapat menjalankan perintah Allah?

  Saya tahu, Barisan tidak dapat menjalankan 100% hukum Islam, dan PAS berulang kali mengatakan mereka lebih Islam. Sekarang, peluang itu ada sejak PRU12. Tunjukkan bagaimana caranya. Buktikan janji-janji itu. Saya tidak kisah sesiapa memerintah asalkan Islam terpelihara.

  Saya pasti,yang berhujah dengan agama sebagai isinya lebih tahu daripada saya yang ilmu agama tidak sedalam mana. Cuma, yang saya pinta, jangan dituding kepada orang lain kerana ketidak kemampuan sendiri dalam menegakkan hukum Allah.

  Terima kasih.

 16. Maaf Saudara,

  Link untuk “Your Enemy, George Soros (sila klik kepada : The Soros Dossier utk download pdf file)“, di dlm komen saya di atas tidak menjadi nampaknya. Sila cuba sekali lagi di sini ataupun copy-paste link yang diberikan secara manual di bawah ini:-

  (http://www.larouchepac.com/news/2008/06/16/your-enemy-george-soros.html)

  Kepada soalan “Siapa yang lebih Islamik, saya rasa, bagi yang benar-benar menghayati Rukun Islam dan bukan sekadar mengucap dua kalimah syahadat di bibir saja, tidak akan sekali-kali mengutarakan soalan yang sebegitu rupa. Tidak kah kita sedar, segala jua pun, asalnya dari Dia jua? Percayakah kita kepada “Tuhan”, yakni perkara pertama dalam Rukun Iman, dengan sebenar2nya kepercayaan? Atupun masih lagi merupakan kata-kata yang terucap di bibir sahaja? Renungi sedalam-dalamnya…

  “Negara ini berpanjikan Islam”

  Semerah Padi

  ODS: Terima kasih diatas komen saudara. 🙂

 17. Salam ODS,

  Minta izin untuk bertanya sesuatu pada Penakiri.

  Penakiri bukan niat saya untuk menyindir atau cari pasal, tapi ikhlas saya bertanya untuk pemahaman saya tentang hala tuju perjuangan Pas. Kerajaan Islam adalah teras utama perjuangan Pas. Dalam ceramah2 sering diperkatakan tentang keengganan Umno kearah itu dan sering diperingatkan bahawa itu adalah matlamat Pas. Kerjasama dengan Pkr dan Dap dalam PR adalah untuk menjatuhkan kerajaan BN (betulkan saya jika salah) kerana agak mustahil untuk Pas melakukannya sendirian , setakat ini. Juga adalah amat sukar untuk menegakkan undang2 Islam selagi Pas tidak menjadi parti yang memerintah negara diperingkat pusat. Ok setakat ni ?

  Kemushkilan saya – Umum mengetahui Dap TIDAK akan setuju dengan negara Islam, pemberian label negara Islam saja dah melenting apalagi dari segi pelaksanaan. Pkr walaupun cuba mengambil jalan tengah tapi tidak pernah terdengar walau seorangpun pemimpinnya termasuk Anwar memperkatakan sokongan kearah negara Islam.

  Katakanlah Pr mengambil alih kerajaan pada PRU13 nanti, kerajaan tetap menjadi satu perkongsian kuasa antara 3 sahabat ini. Tidak banyak bezanya dengan keadaan dibawah BN sekarang dari segi komposisi. saudara ada mengatakan –
  ‘..sebarang tindakan perlulah atas persetujuan bersama..’ makanya penjelasan kes arak diSelangor dan beberapa kes lain. Tidakkah ini bermaksud walaupun Pr memerintah, negara Islam tidak akan menjadi kenyataan selagi tidak ada persetujuan bersama Dap dan Pkr? Sampai bila ?

  Walaupun Nik Aziz ada mengatakan pemahaman Dap terhadap Islam akan dilakukan melalui perbincangan, wacana, mushawarah… tapi selepas beberapa tahun bersahabat, belum pernah pun saya dengar adanya sessi dialog atau apapun antara Pas, Dap dan Pkr kearah membawa mereka memahami Islam. Apa yang nampak tika ini, Dap makin lantang menentang apajua yang berkaitan dengan Islam.

  Jadi bolehkah saya mengatakan laungan negara Islam Pas kini hanyalah slogan semata2 kerana jalan yang dipilih Pas kearah itu jelas tidak menghala ke sana ? Mungkin saudara boleh jelaskan bagaimana kerjasama dengan PR ini boleh mencapai matlamat itu.

  Umpama saya dari Terengganu hendak ke KL, pastinya saya akan naik bas yang menuju ke KL bukannya bas yang ke KB. Untuk pengetahuan penakiri, saya pengundi atas pagar, saya kutuk semua yang saya tidak setuju tanpa mengira dari parti mana.

  ODS: Terima kasih diatas komen saudara Dinturtle. 🙂

 18. 1. Semasa perhimpunan anti-isa, semasa itulah arahan dikeluarkan untuk menutup perniagaan. Bukan sebelum perhimpunan.

  ini dipercayai bagi mengelakkan pendemo bersembunyi di permis perniagaan.

  Polis telah melakukan sekatan j/laya dua hari awal di sesetengah tempat untuk menghalang demo ini. Peringatan untuk tidak berdemo turut dilakukan oleh masjid(arahan jakim) dan mufti perak. Tetapi nyata gelombang rakyat tidak dapt dikekang.

  2. PAS telah memikirkan ttg perjuangan mereka. Setelah mengambil kira bahawa kegagalan mereka untuk bertapak di lain2 tmpt selain negeri majaroti melayu. PAS menginsafi bahawa adalah mustahil untuk mereka memerintah malaysia sendirian(walaupun boleh sekiranya semua kerusi melayu islam mereka menangi, tapi tentu juga sukar/mustahil bukan?) Maka PAS bersetuju untuk bergabung denga lain2 pari pembangkang seperti DAP,PKR,PSM dan lain2.

  3.Usaha PAS ini bukan satu isu baru, PAS pernah bergabung beberapa kali cthnya:
  i. Angakatan Perpaduan Ummah pd thn 1990. Gabungan ini berjaya menawan kelantan. Gabungan pd tahun ini turut melibatkan sebuah pertubuhan cina yg dinamakan sebagai CCC.

  ii. Barisan Alternatif pada tahun 1999. Gabungan ini berjaya menawan Terengganu,nafikan 2/3 di Kedah, dan menang byk kerusi lagi.

  iii. Pakatan Rakyat. 2008-kini. Gabungan ini bukan sesuatu yg dirancang, sebaliknya terjadi selepas PRU.

  4.Pas mempunyai byk pengalaman dalam gabungan, termasuk pengalaman bergabung dengan BN. (BN dibentuk buat pertama kali pd 1974 dengan disertai PAS) PAS juga mengerti mengapa gabungan tersebut pecah.

  5. Bukan senang untuk memahamkan DAP, perkara ini pernah diakui sukar oleh slh seorg pemimpin PAS(ketika DAP keluar BA). Ini kerana umno telah lama menakut-nakutkan bukan islam tentang PAS, islam dan hukum islam.
  i. Sokong PAS kena potong – kempen 1990
  ii. PAS pengganas
  iii. Sekolah agama sarang pengganas – Menarik bantuan perkapita
  iv. Buat hudud ramai kena potong tangan. dsbagainya.

  6. PAS kemudianya mengambil langhkah ‘ yg mana lebih mudarat? membiarkan umno memerintah atau memerintah dengan kerjasama rakan2 lain dengan kuasa yg terhad?’
  Maka berlakulah pemerintahan pakatan rakyat dibeberapa buah negeri, pemerintahan dibawah BN dan PR adalah berbeza. BN umno menguasai, manakala PR mengikut majaroti pemenang. Oleh itu PAS tidak menetuai kerajaan di Selangor. Wbagamanapun, PAS masih memainkan peranan penting yg tidak diketuainya, seperti di selangor. Memang diakui DAP bersifat degil dalam isu arak, walaupun Pesuruhjaya Suhakam Dato Jeayasoorai (maaf salah eja) meminta isu ini dilihat dari sudut kesihatan dan sosial, tidak dari sudut agama sahaja, permintaan yg sama turut diminta oleh Presiden CAP. Byk forum cina juga bersetuju untuk menghormati permintaan majaroti, namun isu ini dimainkan oleh media dan umno untuk melihat perpecahan, bukan untuk membantu membanteras arak.tetapi dengan peranan abwar, akhirnya selangor(termasuk DAP) bersetuju untuk arak tidak dijual dikawasan majaroti islam. Persoalanya bagaimana denga dinegeri pemerintahan BN?

  7. untuk jawapan lain,sila baca artikel saya di
  http://penakiri.blogspot.com/2009/05/gerakan-pecahkan-kerjasama-pas-dap.html

  8.Saya akan menjawab soalan lain jika ada selepas ini.

  ODS: Terima kasih diatas komen saudara.

  Cuma, ingin saya katakan di sini:-

  PAS dahulu menuduh UMNO kafir kerana bekerjasama dengan bukan Islam. Apakah ini bermakna PAS mula mengakui, untuk memerintah negara yang berbilang agama dan bangsa, kerjasama dengan bukan Islam diperlukan?

  Saya tiada niat untuk mempertikai sesiapa, cuma, saya harapkan cara politik yang tidak memudaratkan dan memuakkan. Jika Islam yang diperjuangkan, janganlah sehinggakan mengata bahawa “aku lebih Islam daripada engkau” atau sebaliknya. PAS dan UMNO, keduanya Islam dan Melayu yang hidup dikalangan masyarakat yang berbilang agama dan bangsa.

  Menegakkan hukum Islam merupakan perjuangan, tetapi dalam masa yang sama menghormati mereka dan agama mereka.

 19. Sedih sungguh saudara bila saudara bertanyakan hal tersebut.

  Telah lama saya fikirkan hal ini, dan mendorong saya untuk jalankan sedikit kaijian. hasil kajian tersebut telah saya hantar untuk diterbitkan sebagai surat pembaca diakhbar2 perdana namun tidak mendapat layanan. Kajian tersebut saya jalankan semasa saya masih menuntut lagi.

  Kenyataan PAS tersebut adalah merujuk kepada bilangan kerusi Melayu Islam didalam Parlimen dan jumlah kerusi yang diberikan kepada bukan islam. Sekiranya semua kerusi islam dimenangi oleh umno, maka tidak perlu kerjasama dengan mereka, kerana kerusi islam melebihi dua pertiga. Tapi ini kisah lama, sekarang tidak lagi, maka PAS pun terpaksa berkerjasama dengan bukan islam.

  Pilihanraya pertama menyaksikan jumal pengundi adalah seramai 1.28 juta. Sejuta darinya merupakan pengundi melayu. Agak2 berapa kerusi yang dipertandingkan oleh umno?
  umno 35
  mca 15
  mic 2

  Keputusan pilihanraya menyaksikan perikatan memenangi dengan jumlah 51 dan pas 1 kerusi.

  Kerusi melayu pada masa itu ialah lebih kurang 45 kerusi. Jika umno tidak berkerjasama dengan bukan islam, sudah lama terbentuk sebuah kerajaan yang berdaulat. Tetapi kerana memberi muka, maka kita kehilangan hak kita. Masih ingatkah dengan 12 menteri bukan islam hantar memo kepada PM menentang artikel 121(a) ?

  Lebih sedih lagi apabiala persempadanan semula kawasan pilihanraya, empat buah negeri melayu tidak ditambah kerusi parlimen walaupun fakta menunjukan ianya sudah melebihi jumlah penduduk seperti dibaling yang mempunyai lebih dari 70 ribu mepngundi. Maka sekarang diparlimen, kerusi melayu islam tidak sampai 2/3.

  Saya mencadangkan perlembagaan digubal supaya hanya orang islam yang boleh bertanding di kerusi yang majaroti orang islam. Bagi orang india, yang mana tiada satu pun kerusi majaroti mereka, maka mereka boleh berkongsi kerusi dari kaum cina, bukannya mengambil dari kerusi melayu islam. tetapi dengan orang melayu kurang dua pertiga, maka sukar sekali untuk kelulusan perlembagaan. Sekiranya ingin dibuat juga, maka kita perlulah menggerakkan massa dan raja2 melayu. Insyaallah, jika gerakan ini disokong semua parti melayu, dan diminta oleh majlis raja2, maka parti cina dan india akan menyokong walaupun terpaksa.

  Dengan ini kita akan mendapat semula dua pertiga kerusi ahli parlimen islam melayu

  ODS: Terima kasih kerana aktif berbincang tentang hal ini.

  Secara teori, hujah yang saudara berikan nampak mudah, tetapi secara praktikalnya agak sukar dilaksanakan. Kenapa?

  Dengan menggubal dengan hanya meletakkan cuma umat Islam hanya boleh bertanding di kawasan majoritinya Islam sendiri akan mengundang ketidak puas hatian bagi yang bukan beragama Islam. Dan ini sudah tentu dijadikan satu isu dengan mengatakan demokrasi tidak telus dan tidak diamalkan. Mungkin juga akan ada yang mengatakan ini cadangan ektrimis.

  Beginilah.. apa kata, jika Pakatan melaksanakannya dahulu dengan cara meletakkan umat Islam di kawasan majoriti Islam dan bukan Islam di kawasan majoriti bukan Islam. Laksanakan dahulu agar ianya menjadi contoh kepada rakyat Malaysia ianya boleh dilaksanakan.

  Apabila sudah terbukti, setidak-tidaknya ada asas ketika dibentang di Parlimen.

  Boleh?

  Maka, kepada Pakatan (sebab saya rasa Barisan tidak menerima cadangan ini), silalah laksanakan cadangan ini kerana ada yang mahukan pemimpin Islam mewakili kawasan majoriti Islam dan begitu juga sebaliknya. Ada berani? 🙂

 20. kesimpulanya disini, umno telah merosakkan kerusi melayu islam(kekuatan) melalui pemberian kerusi tersebut kepada mca dan mic dan persempadanan semula kawasan pilihanraya. PRU 99 umno kalah dibanyak kawasan melayu, maka persempadanan semula bagi menyekat kemenangan PAS, kini bukan melayu pula tidak sokong Bn, siapa yang rugi? kita orang melayulah.

  Selain itu BN yang kononya mengaku berkerjasama tidak pula memberikan umno bertanding dikawasan bukan melayu. Tidak pernah dalam sejarahpun.

  Sebaliknya terdapat sekurang2nya dua kerusi parlimen yang dulunya diwakili mca kini diwakili oleh PKR melayu, contohnya bandar tun razak. Belum lagi dikira kerusi dari mic yang dirampas PR. Ahli parlimen melayu didalam parlimen 2008 adalah melebihi ahli parlimen melayu pada tahun 2004.

  Maaf jika saudara ahli umno kerana saya asyik marahkan umno, tetapi itulah hakikatnya. Sejarah menceritakan segala2nya.

  ODS: Saudara, selama ini PAS berjuang diatas paksi Islam, tanpa mengambil kira faktor bangsa (kerana berjuang atas dasar bangsa dikatakan perjuangan Assabiyah.. ini bukan saya yang kata, tetapi umum sudah acapkali mendengarnya). UMNO pula dilihat berjuang atas kapasiti bangsa, seolah-olah tiada langsung usaha menegakkan Islam (benarkah?).

  Beginilah, saya tidak mahu menarik, ditarik dan tertarik dengan isu siapa lebih Islam, siapa lebih melayu, kerana saya merasakan ianya tidak wajar (lebih-lebih lagi PAS kerap melabel perjuangan berdasarkan bangsa adalah perjuangan Asabiyah). Apa kata, sebagaimana cadangan saudara di komen yang lebih awal, saya cadangkan ianya dilaksanakan oleh Pakatan dahulu, dengan mengikut corak cadangan saudara. Kepimpinan melalui teladan (“Lead by example”). 🙂

  Suadara berhak memarahi UMNO kerana saudara ada hak untuk menyuarakan pandangan saudara. Jika segalanya buruk bagi saudara, saya tidak boleh memaksa saudara untuk mengatakan ianya cantik.

  Bagi saya, setiap satu ada buruk baik dan dalam kes ini, UMNO dan PAS, keduanya ada lebih dan kurang. Tiada satu yang maksum, tiada satu yang terlepas daripada melakukan kesalahan. Kerana itulah, jika saudara fahami apa yang telah saya nukilkan, saya tidak memihak kepada tindakan yang saya rasakan tidak wajar.

  Apa yang saya mahukan adalah tindakan yang wajar, bukan bercakap siapa lebih Islam dan siapa tidak. Jika apa yang dilakukan itu baik, insyaAllah, orang akan nampak. Jika ya UMNO tidak menjalankan hukum Allah, lambat laun umat Islam di Malaysia akan nampak dan tidak lagi memilih UMNO. Begitu juga dengan pemimpin Islam dalam Pakatan.

  Terima kasih diatas komen saudara.

 21. Salam ODS,

  Dengan izin….

  Terimakasih saudara Penakiri atas jawapan segera dan dalam bahasa yang bersih yang memudahkan kita berbincang. Saya telah ke blog saudara dan baca link yang diberi. Cuma minta izin ODS untuk kita terus berbincang disini, kerana bermula disini, janganlah dibiarkan tergantung. Mungkin ODS boleh hasilkan satu artikel baru berkaitan hal ini supaya perbincangan lebih terkini.

  1-Berkenaan arak di selangor, saya mungkin silap, tapi bukankah persetujuannya arak tetap dijual walaupun dikawasan majoriti Islam cuma tiada permit baru saja yang akan dikeluarkan ?Premis yang sedia ada masih dibenarkan menjual arak.

  2-‘….yang mana lebih mudarat….’ makanya Pas memilih Dap dan Pkr daripada Umno/BN. Saya boleh menerima Pas punya hak untuk membuat penilaian dan keputusan sendiri. Tapi pemahaman yang saya dapat dari jawapan dan blog saudara – penubuhan negara Islam hanya dapat dicapai hanya sekiranya Dap dan Pkr sama2 bersetuju. Kalau Dap selaku rakan kongsi kerajaan PR tidak mahukan negara Islam, maka tidak adalah negara Islam Pas ?

  Kalau begitulah hakikatnya perkongsian Pas-Dap, saya harap Pas bersungguh2lah memberi penerangan tentang Islam kepada Dap. Bukan saja pemimpinnya tapi keseluruhan ahli2 Dap. Saya belum nampak sebarang usaha ke arah itu dan melihatkan apa yang berlaku akhir2 ini (kalau laporan blog2 boleh dipercayai, lebih2 lagi bila kita baca komen2 di blog Ridhuan Tee), saya rasa masa yang diperlukan amat lama untuk merealisasikan impian itu.

  Tapi pendapat saya sendiri, adalah lebih mudah untuk berdakwah sesama Islam/Umno untuk mereka menerima konsep negara Islam dari berdakwah dengan orang kafir supaya mereka menerima negara Islam. Kerana apa yang saya perhatikan selama ini, waktu Gabungan2 Pas – BN, Pas-S46, Pas-Pkr, Pas-Dap, kesemuanya hanyalah kerana politik, untuk menang undi. Tidak pernah saya dengar atau baca sebarang usaha untuk berdakwah dengan rakan politik kearah menerima negara Islam. Cakap2 mengenainya memang banyak apalagi waktu kempen PRU tapi cuma sekadar cakap. Maaf kalau saya tersilap.

  ODS: Perbincangan ini sesungguhnya menarik kerana dibicarakan dalam keadaan yang baik dan berilmiah. Cadangan saudara akan saya pertimbangkan, dan jika ada ruang masa, InsyaAllah, akan dinukilkan sesuatu.

  Terima kasih di atas komen saudara. 🙂

 22. 1.Sudah tentu saya tidak boleh suruhPR buat begitu kerana saya bukan pemimpin PR. Tetapi sebagai seorang pengundi, seorang islam dan seorang melayu, saya akan cuba sampaikan idea saya ini ke semua peringkat. (malangnya tak dapat sambutan masa hantar dekat surat khabar dulu.)

  2.Lagipun cadangan saya adalah untuk umno, PAS dan raja2 Melayu.

  3. Ini bukan rasist dan ektrimist, ini adalah jalan penyelesaiaan jangka panjang. UMNO tidak boleh lagi mainkan isu perkauman dengan mengatakan orang cina(bukan islam) akan mengambil alih negara(seperti selalu disebut dalam BTN) kerana bila semua kerusi majaroti islam hanya untuk islam(tanpa kira bangsa, ini menunjukkan tidak rasist) maka hanya orang islam yang akan menjadi pemimpin utama negara.

  4. Ini penting untuk islam kerana islam tidak membenarkan orang bukan islam menjadi pemimpin mereka. Contohnya di kawasan Batu caves, PKR letak melayu dan BN letak india hindu, majaroti melayu, maka wajib melayu islam mengundi melayu.

  5. Orang melayu juga tidak perlu takut lagi dengan dap,gerakan atau mca, kerana terjamin yang kerusi melayu akan lebih di parlimen. Kita akan dapat mengundi dengan rasa aman, tanpa rasa berdosa kerana mengundi bukan islam dikawasan majaoti islam.

  6. Tidak patut timbul rasa tidak puas hati dikalangan bukan islam, kerana mereka boleh merebut kerusi dikalangan mereka.

  7. PAS telah laksanakanya di kelantan, kerusi N09 kota lama, yang ramai cina(tapi taklah sampai majaroti) BN letak mca sorang cina budha, PAS letak anuar tan seorang cina islam. Tidakkah cantik, cina ada wakil mereka tetapi islam tidak dikesampingkan.

  ODS: Terima kasih diatas komen saudara.

  Saudara, sebagaimana yang saya katakan, cadangan saudara nampak cantik. Contoh yang saudara berikan pula cantik. Namun, contoh yang saudara berikan itu di Kelantan, yang mana kita tahu nisbah majoriti umat Islam dan bukan Islam adalah terlalu besar jika hendak dibandingkan dengan negeri-negeri lain. Cuba bayangkan polpulasi dari segi agama dan etnik di negeri Selangor dan Pulau Pinang. Apakah mungkin ramai perwakilan umat Islam dalam kerajaan negeri?

  Saya tidak menolak cadangan saudara 100%, tetapi saya merasakan ianya tidak begitu menepati semangat demokrasi kerana secara tidak langsung rakyat Malaysia dipisah-pisahkan dari segi agama pula (jika mengikut pandangan dan cadangan saudara).Terima kasih. 🙂

 23. Saudaraku Dinturtle,
  1.Sebenarnya telah ada satu rangka panduan tentang penjualan arak di selangor. Ianya bermula dari cadangan ahli majlis PAS dan PKR di MBSA dan KLANG. Sepatutnya rangka tersebut keluar dulu,tetapi kes arak terlebih dulu meletup, kita tunggu sikit lagi, kerana anwar telah memberi arahan kepada khalid ibrahim untuk TIDAK membenarkan sama sekali dikawasan majaroti islam.

  2. Negara islam boleh dibaca dari tiga perkara:
  i. Syarie
  ii. Undang2
  iii. Majaroti

  Banyak ulama’ termasuk ramai ulama’ PAS (bukan semua) menolak malaysia sebagai sebuah negara islam adalah kerana sebab yg pertama. Malaysia dikatakan tidak memenuhi syarie dari pelbagai sudut, antaranya perundangan dan ekonomi.

  Ini diburukkan lagi dengan kenyataan PM pertama Tunku iaitu Malaysia sebuah negara sekular. Begitu juga dengan penghakiman Tun Saleh Abbas http://www.malaysiawaves.com/2008/05/adakah-malaysia-sebuah-negara-sekular_18.html

  Dari sudut undang2, adalah tidak jelas, Tun Saleh Abbas pernah mendefinasikan yang islam adalah agama rasmi sebagai ritual sahaja, iaitu seperti bacaan doa dalam majlis2 rasmi. W/bagai manapun, tafsiran tersebut tidaklah muktamad (walaupun tafsiran seorang ketua hakim negara) Menurut pakar perlembagaan, Dr Aziz bari dalam satu artikelnya di Siasah, Malaysia adalah sebuah negara Islam. Maka atas dasar itu lah kerajaan melalui jakim dan sebagainya boleh menggunakan dana awam untuk membina masjid, pusat islam dan sebagainya. Ini tidak dapat dilakukan untuk agama2 lain.

  Dari sudut majaroti, Malaysia boleh diakui sebagai negara islam.

  3. Apa yang PAS hendak?
  Pas menentang negara islam ala Bn ( mahathir orang pertama istihar malaysia negara islam) kerana membuat perkara halal dan haram serentak.
  Walaupun dibina sistem perbankan islam,takaful tabung haji, sukuk islam, mahkamah syariah dan sebagainya, tetapi mencegah untuk orang islam terlibat perkara haram tidak dilakukan.

  Contoh
  i. Orang islam boleh untuk memilih takaful atau insuran konvesional, begitu jugap erbankan dan pinjaman.
  ii. Walaupun ada mahkamah syariah, banyak juga kes yang mahkamah syariah boleh bicarakan dibicarakan di mahkamah sivil.
  iii. Mahkamah syariah lebih rendah disisi mahkamah sivil.

  Sebagai sebuah negara islam, pemerintah wajib menjaga rakyatnya dari terjebak dengan dosa. Sepatutnya orang islam hanya boleh terlibat dengan sitem ekonomi islam.

  4. Mahkamah dan perundangan
  ini adalah salah satu isu besar bagi PAS. Sebenarnya, malaysia melalui peranan anwar ibrahim dan profesor Ahmad ibrahim (allahyarham) telah meminda perlembagaan negara. Iaitu artikel 121(a).
  artikel ini memberi kuasa kepada mahkamah syariah untuk mengadili kes2 syariah dan mahkamah sivil (termasuk mahkamah perseketuan) tidak boleh mencampuri mahkamah syariah. Pindaan ini lah yang kemudiannya mencetuskan isu sehingga 12 menteri bukan islam bertindak diluar undang2 apabila mendesak Pak Lah selaku PM memindanya kembali.
  Pindaan ini sudah cantik, tetapi apa yang PAS masih tidak puas hati?

  Pas masih tidak puas hati tenttang peruntukan kuasa yang diberikan oleh mahkamah syariah. ianitu mahkamah syariah tidak boleh:
  1. Mendenda lebih dari RM 5000.00
  2. Memenjarakan tidak lebih 3 tahun dan
  3. Sebat tidak lebih dari 6 sebatan.

  Jadi bagaimana untuk dilaksanakan hukuman sebat kepada peminum arak mengikut al quran iaitu 80 kali? Zina 100 kali?

  Selain itu mahkamah syariah di malaysia juga hanya terhad soal rumah tangga dan akidah, bagaimana dengan soal jenayah curi yang dilakukan oleh orang islam, rompakan, pecah amanah, rasuah dan sebagainya.

  Itu belum lagi kaedah perundangan islam. Orang islam berhak untuk mendapat keadilan dalam perundangan islam yang diturunkan oleh allah. Contohnya hukuman Qazaf untuk orang yang menuduh orang lain berzina tanpa saksi. Kaedah lian untuk suami yang menuduh si isteri mengandung anak orang lain.

  Banyak lagi sebenarnya, berbalik kepada ekonomi tadi, islam mengharamkan terus perjudian, tetapi negara islam ala bn membenarkan kononnya untuk bukan islam, tetapi mengikut swmua agama judi turut diharamkan, dan ramai pula si islam berjudi.

  5. Berbalik islam dari sudut perundangan, Hj Hadi juga bersetuju yang isalam sebagai agama rasmi perseketuan hendaklah ditafsirkan mengikut al quran dan hadis. Ini bermakna Hj Hadi tidaklah menolak seratus peratus malaysia sebagai negara islam. Maka apa yang perlu dibuat ialah meminda perlembagaan supaya mahkamah syariah mempunyai kuasa seperti mahkamah sivil untuk membicarakan apa sahaja kes melibatkan orang islam. Selain itu orang islam juga diharankan secara undang2 untuk terlibat dengan sistem ekonomi riba’. Orang2 islam tidak dibenar untuk melabur didalam syarikat yang tidak halal, dilanrang berkerja dengan syarikat yang tidak halal.

  Sekarang ahli lembaga genting dan carsberg antaranya terdiri dikalangan orang2 melayu, ramai budak2 melayu yang berkerja dengan MAS, kelab malam, seven eleven dan sebagainya dengan terpaksa membawa arak.

  Bukankah tanggungjawab khalifah menjaga agama rakyatnya?mencegah dari terlibat dosa? Semua ini terjadi kerana tiada larangan dari segi undang2. Mengapa hotel2 di kelantan boleh untuk tidak menyediakan arak? Mengapa judi boleh diharamkan di kelantan?

  6. Dakwah.
  Baru2 ini Tg. Nik Aziz mengatakan dakwah yang sebenarnya adalah dakwah kepada bukan islam. Orang bukan islam ada yang bijak pandai tetapi menolak islam, bukan sedikit lulusan agama dalam umno, tetapi mereka tuut menolak untuk melaksanakan islam secara total dengan berbagai alasan. Seoarang karyawan, Dinsman pernah berkata, dulu beliau sangat mengagumi mahathir dan mempercayai yang apabila mahathir mengatakan kita baganukna ekonomi dulu, baru islam, setelah berpuluh tahun ekonomi dibangunkan, dan jatuh pada tahun 97/98 dan ekonomi sekali lagi diberi tumpuan, maka bial islam hendak dibangunkan?

  Ya, sebenarnya kita perlu bangunkan islam dari semua sudut, bukan suku-suku.

  7. PAS tidak perlu menunggu lama jika benar PR perintah pusat, insyaallah anwar sendiri tidak menolak untuk perlaksanaan hukum islam di negeri2 majaroti islam seperti kelantan, kedah dan terengganu. Selepas berjaya, tentu ada permintaan negeri lain.

  ODS: Terima kasih diatas komen saudara. 🙂

 24. Saudara ODS,
  Dimana2 pun boleh dilaksanakan atas semangat malaysia sebagai sebuah negara islam.

  Saya tak nampak masalah jika dilakukan diselangor dan pulau pinang. Jika di selangor perwakilan islam akan bertambah, kerana beberapa kerusi orang india akan hilang, orang india bolehlah berkompromi dengan orang cina. Ini adalah demokrasi. Demokrasi mengikut majaroti.

  Jika di pulau pinang pula tidak membawa sebarang perubahan, kerana mengikut kajian saya, tidak ada satu kerusi orang islam pun yang ditandingi orang bukan islam.(kajian sblm pru)
  Maka nisbahnya akan turut sama.

  Jika kita dipisahkan dari segi agama tak apa, kerana semua bangsa boleh memeluk islam. Dan islam itu masih cantik kerana diwakili oleh orang dari perbagai bangsa. Contohnya di Subang, kita gantikan dengan india muslim seperti Muhammad Ravi, di kelana jaya dengan Abdullah Tee, orang india dan cina masih ada wakil.

  ODS: Benar, Islam itu luas dan boleh dilaksanakan di mana-mana.

  Saya tidak menolak 100% apa yang saudara cadangkan. Idea menarik, namun, dalam praktikalitinya agak berbeza. Kenapa?

  Kita tahu majority umat Islam Malaysia lebih ramai daripada bukan Islam. Itu hakikat kini. Namun, jika mengikut peringkat negeri-negeri, tidak semua negeri mempunyai majority yang sama. Kelantan, Terengganu, Pahang tidak sama dengan Selangor, Perlis, Pulau Pinang, Sabah atau Sarawak. Jadi, cabaran pembentukan kerajaan dan perlaksanaan hukum Islam negeri juga berbeza.

  Contoh, di Selangor. Walaupun Menteri Besarnya Islam, namun “warisan Barisan” iaitu kilang arak (bak kata saudara) masih lagi bertapak. Walhal dalam komponen Pakatan dahulu menyuarakan kilang arak tidak patut ada, dan seterusnya menjadi antara satu penyumbang untuk mengatakan UMNO tidak Islamik. Kerana itulah, saya bertanyakan, apakah tindakan kerajaan Pakatan Selangor setelah mengambil alih tampuk pemerintahan. Kuasa ditangan, apa yang ditunggu lagi?

  Pada pandangan saya, sebenarnya ianya bukan isu UMNO atau PAS tidak Islamik. Dua-dua punya cara tersendiri dalam menegakkan hukum Allah. Cuma, yang saya kisahkan adalah cara berpolitik dengan Islam menjadi salah satu topiknya. Membangkang, memang mudah. Kata itu ini memang senang, tetapi apabila diberi peluang melaksanakan, baru tahu senang susah. Ini yang cuba saya sampaikan. Sebab itulah, sebagaimana saya mahu Islam itu diaplikasikan, keadaan semasa dan isu sekeliling juga harus diambil kira. Bukan semberono mahu apa yang kita mahu dilaksanakan, tetapi tidak mengambil kira orang disekeliling kita.

  Dan saudara,
  Saya juga pasti perlaksaanaan Islam bukan hanya kepada undang-undang semata-mata. Cara bercakap, berhujah, berdakwah, menjalani cara hidup dsb juga perlu dilakukan. Ketika ini, baik PAS mahupun UMNO, dari pemimpin sampailah penyokong, terdapat yang gagal menterjemahkan keindahan Islam dari segi perbuatan dan percakapan. Setahu saya caci maki, maki hamun, mencarut, memperolok, menggelar dengan gelaran yang tidak baik bukan sebahagian nilai Islam. Jika yang sebegini mudah (bab rukun Islam itu itu urusan manusia dengan Allah) tidak dapat menonjolkan keindahan Islam, bagaimana yang bukan Islam dapat melihat keindahan Islam yang lain, termasuklah undang-undang Islam?

 25. 1.Memang benar tentang majaroti islam disesebuah negeri berbeza, tetapi kenapa dihalang perlaksanaan oleh PAS di kelantan dan terengganu? Sistem kita adalah demokrasi tinggalan british, jika kita ikut betul, sebagai contoh nigeria yang juga bekas jajahan kolonial mempunyai beberapa buah negeri yang melaksanakan hukum islam. kerana apa? kerana majaroti sesebuah negeri itu mahukannya, walupun presiden nigeria seorang kristian, kerana mereka menjunjung demokrasi.

  2. jangan ditanya PAS dah berkuasa tunggu apa lagi, kerana hujah saya sebelum ini telah menjawabnya. Di kelantan judi diharamkan kesokan harinya pada tahun 1990. Saudara pasti menjawab, itu negeri majaroti melayu, nah bagaimana dengan perlis dan kedah sebelum ini? Banyak perkara yang PAS dan PR perlu perbetulkan sebelum menyakinkan rakyat tentang hukum islam.

  3. Saya tak kesah kalau umno baru perintah 4-5 tahun, tapi masalahnya dah lebih 50 tahun, maka apa ditunggu lagi? usaha untuk menyedarkan bukan islam pun tiada, memperolok orang nak laksanakan adalah. Dalam isu arak baru2 ini pun cukuplah, dari ahli biasa sampailah ke PM. Siap ubah TAKBIR menjadi TAKE BEER. Adakah ini cara tersendiri umno?

  4. Cara politik umno juga sangat keji, sanggup tidak menambah kerusi parlimen di negeri2 majaroti melayu kerana takut PAS menang, memperolok usaha PAS kearah islam, sekat bantuan perkapita SAR, tarik royalti petroleum di terengganu dan ‘CURI’ minyak di Kelantan kini. Hapuskan tulisan jawi yang menyebabkan generasi kini buta Quran,lemahkan bahasa melayu dengan PPSMI, menjadikan melayu singapura merana dengan ‘MERDEKAKAN’ singapura, cuba merdekakan pulau pinang? apa yang akan terjadi? takkan tak terfikir pada masa itu. Melambat-lambatkan geran tahunan dinegeri2 PR. Kelantan merasai lebih lama. Rampas kuasa kerajaan kelantan melalui mageran.
  Bunuh ulama’ di Memali,siap guna kereta perisai. Tembak penonton ceramah di batu burok terengganu dengan peluru hidup. Tiada pula suruhanjaya diraja walau dituntut. Maaf mungkin banyak sangat mengunkit, tapi itu baru sedikit. Banyak lagi ‘PENGKIANATAN’ yang dilakukan.

  ODS: Terima kasih di atas komen saudara.

  Ingin saya tegaskan, mana-mana perkara yang bertentangan dengan nilai-nilai murni tanpa alasan yang munasabah, memang saya tidak bersetuju dengannya. Contoh yang saudara berikan seperti ajukan TAKEBEER, saya memang tidak bersetuju. Apa lagi “Pukimak DAP” seperti yang berlaku di Perak. Cara sebegini saya memang tidak setuju kerana tidak menggalakkan perkembangan yang positif.

  Cuma, saya mengharapkan jangan dilebihkan “hitam” sehingga yang “putih” bagai tidak wujud. Saya hairan dengan saudara. Chin Peng saudara boleh maafkan, tetapi tidak UMNO. Boleh saya tanya, apakah kebaikan yang dibawa Chin Peng sehingga saudara boleh memaafkannya, tetapi tidak UMNO?

  Boleh saya tanya saudara, adakah saya mengatakan PAS pengkhianat? Tidakkan? Saya cuma merasakan kesan yang dibawa DS Anwar itu amat teruk dek tindakannya. DS Anwar dahulu bermati-matian mengkritik PAS, mengutuk DAP, tetapi kini lain pula perjuangannya. Beliau sudah hampir menjadi PM jika tidak kerana beberapa tindakannya boleh memudaratkan rakyat dan negara. Jika dia ikhlas dan benar-benar berjiwa Islam, beliau seharusnya mampu berbuat lebih baik dari ini, bukan menyebabkan huru hara. Apakah beliau mahu mewarisi negara yang porak peranda? Apakah beliau mahu mewarisi generasi yang menghalalkan mencarut?

  Dan saudara, yang saya tahu dan dalam pengetahuan saya, UMNO bukan polis, dan polis bukan UMNO. Dan bagi segala ungkitan di point “4”, saya tidak mahu komen. Mengapa? Sebabnya mudah.. apakah dengan ungkitan-ungkitan itu menjadikan keadaan lebih baik? Buat masa ini, ya, kerajaan sekarang kelihatan amat buruk, bagaikan langsung tiada kebaikan.

  Akan tetapi, jangan dilupa. Jika mendapat kuasa dengan cara menuding keburukan orang, silalah terima orang mencari salah silap bila tiba masa berkuasa. Kenapa? Kerana Pakatan berpolitik dengan cara mencari salah orang, tetapi diri sendiri tidak boleh dikomen. Salah sendiri pun boleh jadi salah orang lain. Maksumkah?

  Jika saudara mengatakan UMNO keji kerana tidak sanggup tidak menambah kerusi parlimen di negeri2 majaroti melayu kerana takut PAS menang, boleh saya tanyakan, kebanyakan kerusi UMNO siapa lawannya? Bukankah kebanyakannya PAS? Apakah dengan penambahan kerusi memungkinkan PAS menang?

  Mungkin saudara menganggap saya pro-UMNO, tetapi tidakkah saudara sedar yang terdapat artikel-artikel saya tidak memihak UMNO dan Barisan? Tidakkah saudara sedar yang tika dan masanya saya memuji PAS? Saya cuba mengajak memandang kepada melihat dari pelbagai sudut. Yang baik, teruskan. Yang tidak, saya tentang. Cuba baca balik komen saya kepada jebat’s fren.

  Yang pasti, saya tidak mahu kita belajar untuk terus menjatuh hukum secara keseluruhannya. Semua yang hidup di akhir zaman ini tiada yang maksum. Setiap satu insan itu ada kelemahannya. 🙂

 26. Salam ODS,

  Dengan izin, terimakasih saudara penakiri diatas penjelasan secara ringkas yang amat mudah difahami berkenaan negara Islam. Saya bukan mahir dan tidak punya kelayakan untuk bicara tentang negara Islam malah saya sendiri belajar dari tulisan saudara. Makanya saya lebih tumpukan kepada jalan yang dipilih Pas, iaitu bersama PR, kearah mendirikan negara Islam.

  1- berkenaan arak diselangor, saya agak ‘ragu2’ dengan rangka panduan yang saudara katakan tapi apapun, sama2lah kita tunggu.

  2- Kata2 saudara sendiri bercanggah dengan kerjasama yang terjalin bila saudara katakan adalah haram seorang Islam mengundi bukan Islam sebagai pemimpin. Selagi ada kerjasama dengan Dap, selagi itulah Pas terpaksa berkompromi didalam pengagihan kerusi. Tidak dapat lari dari memaksa ahli Pas mengundi bukan Islam. Lihat saja berapa ramai wakil rakyat bukan Islam dari Dap dan Pkr yang pastinya mendapat undi ahli Pas. (haram/berdosa?) Adakah keadaan ini dibenarkan kerana ‘darurat’?

  3) senario yang digambarkan hasil kajian saudara itu tampak agak mudah dan saudara terlalu optimistik dengan andaian semua pihak akan bersetuju dengan Pas. Lebih2 lagi perenggan terakhir -‘7-Pas tidak perlu menunggu lama jika benar Pr perintah pusat…’ Saudara terlalu percaya kepada Anwar untuk melaksanakan hukum Islam dan Dap untuk menerimanya dengan hati terbuka.

  Makanya soalan saya terakhir berkaitan kepercayaan saudara itu – kenapakah saudara begitu yakin dengan Anwar dan Dap ? saya percaya itulah perbezaan utama kita dalam persoalan ‘jalan yang dipilih Pas’.

  ODS: Terima kasih diatas komen saudara. 🙂

 27. 1. Memang benar tentang kerusi parlimen tu. Masa 99 undi melayu condong kearah PAS. Dan negeri2 yang dinafikan kerusi parlimen baru terdiri dari kedah,kelantan dan terengganu. Sebab itu D. Mahfuz Omar sebut, umno tidak perlu khuatir kerana yg menang tetap orang Melayu. Tetapi nak buat macam mana, umno sering tidak fikir panjang untuk kekalkan kuasa.

  2. Polis memang bukan umno. dan umno bukan polis. Tetapi polis sering tidak membuat keputusan profesional melainkan atas arahan kerajaan yang dipimpin umno. Banyak bukti.

  3. Chinpeng jelas bersalah, tetapi beliau telah menghentikannya. Tindakannya mengentikan penentangan telah menyelamatkan banyak nyawa dan memberi keamanan. Banyak lagi pemimpin di dunia yang melakukan kesalahan, tetapi boleh dimaafkan jika kembali ke pangkal jalan. Saya marah dengan umno kerana berterusan melakukan kesalahan. tidak mahu memahami isyarat rakyat dalam pru 08 lalu. Kes rampasan kuasa di perak, cubaan jatuhkan kerajaan di selangor dengan menggunakan SPRM,nafikan minyak di kelantan serta menganak tirikan negeri2 PR menunjukan bagaimana umno masih degil dan tidak mahu menhormati demokrasi.

  4. Tentang arak,kita tunggu sahajalah. Maklumat saya dari rakan yang merupakan seorang ahli majlis. Tetapi hairan juga ya, macamlah soal islam ini hanya masalah PAS. Mengapa tidak melihat negeri2 lain dibawah BN. Walaupun mereka tidak menjanjikannya seperti PAS, mereka juga islam dan mereka juga punyai kuasa.

  5. Undi bukan islam berdosa adalah merujuk kepada undi diantara calon islam dan bukan islam seperti di ijok satu masa dulu, dan banyak lagi kawasan DUN dan Parlimen sekarang. bukan sesama bukan islam. Sesama bukan islam, kita harus lihat dasar dan personal calon tersebut. Sebagai contoh di Parlimen subang. Sivarasa lawan tan sri niraj kalau tak silap, dua2 india bukan islam. Kita tengoklah dasar bn atau PKR yang lebih baik dan yg mana yg tidak mudarat.
  Kalau dari segi personal pula ialah karpal singh lawan bn, baik pilih bn sebab karpal singh tu jenis manusia yang tak mahu faham hakikat sebenar malaysia sebagai sebuah negara majaroti islam, melayu dan beraja. Ini adalah pendapat peribadi saya.

  6. Kenapa saya percayakan Anwar? Kenapa tidak?
  Anwar berdepan dengan tuduhan liwat, zina dan agen CIA. Berdasarkan perjalannan kes, terbukti meragukan, tarikh liwat yg berubah-rubah sehingga kondopun tidak siap lagi, pengakuan azizan yg beliau menerima arahan dari SAC Musa Hasan yang kini KPN, laporan perubatan menunjukan tiada kesan liwat ke atas Sukma, Tun M disapina hadir ke mahkamah tetapi tidak hadir dan sebagainya. Sepatutnya kes ini digugurkan kerana banyak keraguan. Kes terbaru juga banyak keraguan, bayangkan kes ini atas tuduhan meliwat secara paksa. Betapa besar dan tegap tubuh si Saiful? Tiada kesan liwat menurut pemeriksaan doktor. Keenganan pihak pendakwaan serahkan bukti dan sebagainya.
  Dari sudut perundangan islam juga, kes ini termasuk kes Qazaf, tuduhan zina tanpa empat saksi. Islam mengajar para hakim lepaskan si tertuduh walaupun ada sekelumit keraguan. Ada hikmah islam mengajar kita begitu, supaya kita bersangka baik dan tidak memfitnah. Kes ini adalah antara fitnah terbesar dunia Melayu. Anwar ibrahim dibaca pertuduhannya dengan begitu jelik sebelum kemahkamah melalui tv 3 dan utusan.

  Anwar walaupun dikenali mempunyai ramai kawan termasuk bukan islam, tetapi anwar juga mempunyai ramai kenalan dari kalangan ulama’ tersohor, dalam dan luar negara. Anwar walaupun turut lakukan dosa2 kecil seperti bersalam dengan wanita, menari dan menyanyi punya fahaman baik tentang perundangan islam dan negara islam. Ini diakui sendiri oleh bekas presiden PAS, D.Fadhil Noor. Kata ustaz fadhil, anwar semasa dalam kerajaan mudah menerima nasihat para ulama’. Jangan lupa tentang draf undang2 121(a) oleh Ahmad Ibrahim, UIA dan Perbankan Islam, banyak juga kerjasama antara ulama seperti ahmad awang dan haron din dengan anwar. Terima kasih juga kepada Tun M kerana merupakan PM pada waktu itu, tanpa kelulusan PM tak jadi juga. Kata Fadhil Noor lagi, anwar bertindak memperlahankan serangan keatas kelantan setelah beliau menasihati anwar.
  Dalam manifesto BA 99, juga ada disebutkan untuk menjadikan islam sebagai addin. dan anwar juga pernah melahirkan idea masyarakat madani yang tidak bertentangan seperti islam hadari. Anwar juga bersetuju dengan perlaksaan hudud seperti tulisan dalam blog saya. Dalam senarai pemimpin umno yang mengkritik hudud, anwar terkecuali dari senarai pemimpin tersebut.

  Satu soalan saya apa tindakan buruk anwar kepada islam?

 28. SLM ZIARAH DAN SALAM PERJUANGAN TUAN..PERGH CUKUP MENARIK APABILA MEMBACA SEMUA LIBASAN DAN KILASAN TUAN..SAYA TABIK SPRINK!..KITA MMG PERLUKAN ORG SEPERTI TUAN YANG MEMPUNYAI PENGETAHUAN LUAS DLM POLITIK ATAU BKN POLITIK. SEMOGA PERJUANGAN TUAN AKAN MENJADI SUMBER INSPIRASI KEPADA SEMUA BLOGGER2 PATRIOT / PEMBELA NEGARA MAHUPUN RAKYAT YANG SAYANGKAN NEGARANYA. TAHNIAH SEKALI LAGI TUAN 😀

  ODS: Terima kasih Jeffry.

  Namun pengetahuan saya belum cukup luas. Banyak lagi yang belum dipelajari. Apa yang ternukil tertulis adalah sebahagian daripada perbincangan. Malah saya berterima kasih kepada mereka yang memberi komen dan maklum balas kerana berupata berbicara secara intelektual dan bukannya emosi.

  Saya juga mengharapkan kita dapat mengambil apa yang baik untuk difikirkan, dihayati dan diamalkan. Dan jangan buat yang tidak baik pula.

  Terima kasih. 🙂

 29. Buat saudara penakiri dan para pembaca,

  1 – PAS tidak berjuang atas dasar bangsa kerana kata PAS itu perjuangan assabiyah. Kenapa harus dirisaukan berapa kerusi melayu, berapa kerusi bukan melayu? Jika PAS lawan MCA atau MIC dan kalah, saya fahamlah . Akan tetapi kebanyakan pertandingan dua penjuru dengan UMNO adalah dengan PAS. Jika PAS patut dan berhak menang, PAS telah dan akan menang.

  2 – Setahu saya Polis bukan bertindak kerana UMNO yang arahkan, tetapi kerajaan berlandaskan undang-undang dan klausa-klausa yang ada. Jika Pakatan mengambil alih kerajaan, polis tetap bertindak atas kapasiti yang sama. Jika bertindak kerana UMNO dan Barisan, saya percaya TIADA orang UMNO dan Barisan yang ditangkap oleh polis. Sebagai contoh, di Kg Buah Pala tempoh hari, terdapat FRU dan polis yang menjaga ketenteraman awam apabila mereka di’request’ oleh Lim Guan Eng untuk ‘menjaga’ penunjuk perasaan di kg tersebut. Yang peliknya, apabila polis dan FRU berada di tempat2 yang tidak disenangi oleh Pakatan, mereka bising. Apabila LGE sendiri meminta FRU dan polis di Kg Buah Pala, para penyokong Pakatan tak bising pula.

  3 – Chin Peng tidak melakukan kesalahan kerana ketika dan saat ini tiada keupayaan untuk melakukan demikian. Dan saudara, saudara kata Chin Peng jelas bersalah. Ini berbeza dengan kata-kata saudara ketika kita berbincang mengenai Chin Peng dan Komunis dahulu. Sekejap tidak, sekejap bersalah? Lagipun, Chin Peng tidak mahu menerima syarat2 yg diberikan kepada semua bekas bekas ahli PKM jika hendak pulang ke Malaysia. Adakah beliau perlu diberi penarafan khas dan ditatang seperti pahlawan pula?

  4 – Soal Islam lebih daripada PAS dan bukan sekadar PAS. Ia isu umat Islam. Sebab itulah saya puji tindakan yang baik untuk Islam, dan saya tidak menyokong yang mana tidak, tidak mengira parti, individu atau kumpulan. Cuba saudara luangkan masa membaca kembali nukilan dan pandangan saya. Apakah saya menyokong Barisan membabi buta? Apakah saya tiada member kredit kepada PAS? Oh ya, cuba rujuk artikel Azli Shukri. Tuan Guru Nik Aziz pernah mengatakan: – “Kelantan menggunakan hasil cukai arak, lesen anjing dan sebagainya bagi menampung kos membuat jalan dan lain-lain projek pembagunan. Arak itu sendiri boleh diminum oleh bukan Islam, jadi bila minum oleh mereka, maka untuk menjaga keselamatan, kerajaan mengambil duit dari mana?” – Nik Aziz Nik Mat, Utusan Malaysia, 26 November 1994.

  Boleh sesiapa tolong huraikan? Apakah jalan yang dibina dengan hasil arak tidak dijejaki oleh orang Islam?

  5 – Hmm.. maka, berlandaskan ulasan saudara, makanya, umat Islam perlu mengundi umat Islam yang bertanding melawan bukan Islam. Jadi, jika UMNO lawan PKR/DAP yang menghantar bukan Islam, penyokong PAS mesti mengundi UMNO kerana calon UMNO itu Islam..kan? Apakah itu yang benar-benar terjadi?

  6 – Tindakan buruk? Untuk urusan peribadinya, saya tidak tahu. Cuma, yang menghairankan saya, kenapa DS Anwar mencabar Saiful bersumpah, tetapi selepas itu beliau sendiri gagal melaksanakan sendiri? Jika Saiful yang lakukan sendiri sumpah itu tanpa dicabar, lain ceritanya. Apakah mesej yang cuba disampaikan oleh DS Anwar?

  Tahap pemikiran penyokong Pakatan amat “double standard” apabila melibatkan DS Anwar Ibrahim. Apabila mereka dengan senang menuduh DS Najib membunuh Altantuya, mereka tidak pernah memberi bukti walau sekelumit pun. Hingga ke saat ini, DS Anwar Ibrahim yg lantang berkata dia pempunyai bukti, sudah terlupa untuk memberitahu kita semua apakah bukti tersebut. Walaubagaimanapun, bagi kes liwat DS Anwar yg dahulu, para Hakim mahkamah tertinggi pun telah membuat keputusan bahawa beliau ada terlibat di dalam akitiviti homoseksual. Beliau terlepas hanya disebabkan masalah teknikal.

  Tentang perkara yang lain, telah saya berikan sebelum ini. Jika benar DS Anwar betul-betul Islamik, apakah perlu beliau menghuru-harakan rakyat dan Negara? Saya sudah katakan, beliau boleh memperoleh sokongan dengan lebih mudah tanpa perlu menghuru-harakan keadaan kerana sejak kes 1998, beliau dilihat sebagai “mangsa”. Kenapa perlu bertindak menghuru-harakan keadaan? Di mata saya, saudara lebih arif tentang Islam. Boleh saudara dapatkan ayat-ayat Al-Quran atau hadis yang membenarkan menghuru-harakan rakyat dan Negara? Tolong, supaya kita tahu, menghuru-harakan Negara termasuk dalam nilai-nilai Islam.

  Terima kasih. 🙂

  ~ OnDaStreet

 30. Sdr ODS,

  Saya sokong sapenuh nya pendapat Sdr di atas.

  PAS memang tidak berjuang untuk bangsa tetapi untuk agama. Namun demikian, bila PAS sanggup bersama DAP, sudah tak nampak lagi haluan nya melainkan mahu berjuang untuk mendapat kuasa. Kalau di katakan hendak kuasa untuk mencapai tujuan perjuangan agama, amat di ragukan kerana matlamat DAP dan PAS sangat berbeza, malah bercanggah dalam beberapa hal.

  Penakiri nampak nya kiri haluan nya. Senang saja dia cakap Polis tak professional, ikut arahan UMNO dan sebagai nya. Bokti nya tak ada. Lantas dia kata Polis arahkan Sogo dsb nya di tutup bila rusuhan (demo dengan tidak ada kebenaran di panggil rusuhan) bermula. Tak masuk akal. Siapa pun akan tutup kedai bila nampak rusuhan berlaku dan pihak Polis keluar dengan alat2 anti-rusuh.

  Sesiapa yang menyatakan Chin Peng patut di benarkan masuk ke Malaysia, lebih2 lagi menyarankan dia itu nasionalis, ada lah subversif. Sejarah merekodkan maanusia itu pengganas komunis, hendak merosakkan ketenteraman, menjahnamkan keamanan dan kesusilaan dalam negeri. Bukan dengan tujuan membentuk kerajaan nasionalis tetapi sutau boneka yang mirip kapada China Komunis yang di lawati nya dan di dapati nya bantuan berbagai bentuk. Banyak askar dan polis mati, juga orang awam, akibat keganasan nya. Pengkhianat besar negara. Kemajuan negara tergugat berpuluh tahun akibat keganasan nya. Dia bukan rakyat Malaya atau Malaysia. Isu dia masuk ke Malaysia seharus nya tidak timbul langsung.

  ODS: Terima kasih diatas komen saudara. 🙂

 31. 1. Saudara selalu mengatakan, jika sesuatu itu benar, maka ia akan menang. Selalunya begitu, tetapi tidak semudah itu. Lihat sahaja Palestin dan Israel, walau benar pada Palestin, Allah masih tangguhkan kemenangan.

  2. LGE tidak ada kena mengena dengan KG Buah Pala, kenyataan yg LGE minta bantuan polis adalah tidak tepat. Polis datang melindungi pemaju dan kakitangan mahkamah yg serahkan notis pindah. Saudara tidak mampu untuk sorokkan kenyataan yang polis disalah guna oleh umno. Kes Batu burok, memali dan Kesas Highway sudah cukup untuk buktikan siapa pengaruhi polis.

  3. Sesuatu yg perlu difahami ialah, PAS memerintah berteraskan islam, islam tidak melarang untuk bukan islam mengamalkan ajaran dan benda yg boleh dilakukan menurut agama mereka. Judi,arak,babi dan anjing adalah haram disisi umat islam. Manakala judi adalah haram bagi semua agama. Arak dibenarkan oleh agama budha dan hindu. Babi juga dibolehkan selain islam.

  Islam adalah zalim jika tidak membenarkan sesuatu yg dibenarkan oleh agama bukan islam untuk bukan islam. Sebagai sebuah kerajaan kita harus memenuhi tanggungjawab menjaga semua rakyat seperti yg dibenarkan oleh islam. Arak dan babi dibenarkan dengan syarat pengeluarannya adalah untuk pasaran bukan islam didalam negeri tersebut sahaja. Dan bukannya untuk dieksport menjadi antara sumber pendapatan negara. Di Kelantan judi diharamkan seperti yg dituntut seluruh agama, manakala arak dikawal dengan ketat untuk bukan islam. Sudah tentu premis arak tersebut membayar cukai, dan hasil cukai tersebut bolehlah dibuat pembangunan seprti jambatan. Bukan duit cukai arak,lesen anjing sahaja, malah duit hasil riba’ bank juga menurut ulama boleh dibuat untuk pembangunan. Dan tidak timbul pembangunan seperti jalan hasil dari duit haram ini tidak boleh dijejak oleh orang islam. Untuk lebih lanjut bertanyalah kepada yg lebih arif. Malaysia tak kurang ulama’.

  Dan saya ingin menambah satu lg, walaupun islam tidak melarang agama lain, tetapi sebagai sebuah negara islam, sebenarnya tidak boleh kerajaan memberi peruntukan untuk membina kuil dan tokong untuk bukan islam. Ini kerana seolah-olah kerajan membantu aktiviti mensyirikkan Allah.

  4. Tentang calon bukan islam, saya dah bagi contoh jelas dan saya juga mengaku itu pendapat peribadi saya. Tak semestinya BN umno lawan DAP bukan islam boleh undi BN umno. Kerana perlu dilihat dari segi dasar yg diperjuangkan dan personal calon. Cthnya ahmad said(jasin) lawan LGE. Sy lebih rela pilih LGE dari pilih perasuah.

  5.
  i. Saya tak tahu pulak yg anwar mencabar saiful bersumpah, boleh saudara bagi link yg membuktikannya? saya ada komen soal sumpah dalam blog azli.

  ii. Saya tahu juga tentang penghakiman mahkamah tersebut. Tetapi seperti yg saya katakan, terdapat byk sgt keragun dlm perjalanan kes tersebut, sprt cnth yg sy berikan.

  iii. Adakah sdr yakin anwar seorng peliwat sedangkan terdapat bnyk bukt kes tersebut meragukan? jika tidak sila jgn menjadi penyambung lidah fitnah. kerana ini bersabit soal qazaf. jika yakin teruskan, bongkarkan kebenaran.

  iv. Soal najib, dalam kes pembunuhan altantuya dan kes fitnah raja petra, najib bukan sahaja tidak dipanggil untuk beri keterangan, malah tidak disiasatpun oleh polis. Semasa peguam bertanya kepada polis yg menyiasat kes raja petra, adakah polis sudah menyiasat rosmah? polis menjawab tidak. Polis yg membunuh altantuya adalah pegawai najib, dalam mahkamah diberitahu ada gambar najib dan altantuya, mengapa najib tidak dipanggil untuk memberi keterangan kpd mahkamah? malah hakim dan pendakwaraya menghalang untuk bertanya lebih lanjut, selain itu inilah kes pembunuhan yang tidak dipastikan motifnya oleh mahkamah. Kenapa si azilah bunuh, apa maslah azilah dengan altantuya tidak dihuraikan. maka jgn salahkan penyokong pakatan kerana memikirkan demikian.

  v. Huru hara? Bila masa anwar menghuruharakan negara? melainkan huruharakan umno adalah. Anwar dan lain2 rakyat hanya menggunakan hak yg ada untuk berhimpun, kenapa tak tanya A Samad said kenapa pilih demo? Kenapa siri demo menyokong muhyidin sambil melaungkan anwar pengkianat tidak dihalang polis?

  vi. saya tak berubah soal cin peng

  “Atas dasar itu, bagi mereka yang berfikiran lebih liberal, tentunya tidak keberatan untuk menyanjung tinggi mereka yang terlibat dalam perjanjian itu. Untuk mengatakan yang mereka adalah tokoh keamanan. Benar! Ini bukan satu kebodohan untuk melupakan kezaliman sebelumnya, tetapi inilah yang berlaku pada tahun 1978 apabila Mohamed Anwar Al-Sadat dan Menachem Begin dianugerahkan anugerah Noble keamanan kerana perjanjian damai Mesir dan Israel. Dan perkara ini berulang lagi pada tahun 1994 apabila Yasser Arafat, Shimon Peres dan Yitzhak Rabin menerima anugerah Noble keamanan kerana usaha mereka untuk membawa keamanan ke Timur Tengah”
  http://penakiri.blogspot.com/2009_06_01_archive.html

  Bukankah sy turut mengakui mereka lakukan kezaliman? Kezaliman maksudnya bersalahlah.

 32. Salam ODS,

  Dengan izin… terimakasih Penakiri kerana sudi melayan soalan2 saya dan ODS. Bagi diri sendiri, saya berminat mengetahui pendirian seorang ahli Pas seperti saudara dalam isu2 yang dibangkitkan. Saya terima kalau begitu pendirian saudara, saya tidak bangkang, lagipun bahagian tu saya serah pada ODS yang lebih mahir. 🙂 saya lebih pada cover line kot2 ada bola yang terlepas..

  Satu lagi yang saudara terlepas jawap, soalan terakhir saya – kenapa saudara begitu yakin dengan Dap ? maksud saya selain dari ‘yang mana lebih mudarat’.. adakah tindakan beberapa pemimpin Dap akhir2 ini tidak dianggap sebagai menghina Islam dan mencabar kedaulatan Raja2 ? atau Pas punya versi lain?
  Saya agak terkejut dengan pendirian saudara tentang Karpal.. hmm makanya saya ingin lebih tahu pendirian saudara dalam hal2 yang telah dibincangkan. Mungkin saya bersalah dalam stereotyping ahli Pas ?

  oya, saya juga ingin memuji cara Pas dalam menyalurkan sebarang maklumat dan penjelasan tentang apa jua isu kepada ahli2 akar umbi. Sungguh efektif dan berkesan – sesi ceramah dan melalui Harakah.

  ODS: Salam saudara. Terima kasih diatas komen saudara.

  Pada pandangan saya, tiada siapa yang “cover line”. Kita menyuarakan pandangan kita mengikut kemampuan dan keperluan kita secara bijak. Jika berlakunya pengulangan, mungkin boleh membosankan pembaca seolah-olah tiada apa yang boleh dibincangkan lagi.

  Apapun, terima kasih kerana menjadikan perbincangan ini sesuatu yang sihat. 🙂

 33. Buat penakiri dan para pembaca,

  1 – Maafkan saya. Seingat saya, saya tidak menyatakan secara terus mahupun terang “jika sesuatu itu benar, maka ia akan menang”. Yang kerap saya nyatakan adalah tidak semua itu sempurna dan tiada sesiapa yang maksum ketika ini. Mungkin saudara boleh tunjukkan kepada saya dan para pembaca dimana saya katakan yang benar itu akan menang.

  Walau bagaimanapun, ingin saya tanyakan kepada saudara.. dengan saudara menyatakan “Lihat sahaja Palestin dan Israel, walau benar pada Palestin, Allah masih tangguhkan kemenangan”, apakah saudara menganggap perbezaan antara PAS dan UMNO adalah sama dengan perang diantara Israel dan Palastine? Bukankah PAS dan UMNO ahlinya Islam? Atau saudara mengumpamakan UMNO itu Israel? Islamkah Israel itu? Kenapa menyamakan umat Islam yang menganggotai UMNO itu sama dengan Israel?

  Dan setahu saya, tidak semua kebaikan kezaliman dan kejahatan itu dibalas ketika di dunia. Ada yang mendapat balasannya tika di akhirat kelak, melainkan yang telah dijanjikanNya. Kenapa harus diletakkan perbezaan pandangan PAS dan UMNO (yang keduanya muslim) sama dengan perang Israel-Palastine?

  2 – Sebagaimana yang saya katakana sebelum ini, Polis tetap akan berkhidmat seperti sediakala. Jika ya, saya pasti kadar jenayah di negeri-negeri Pakatan akan tinggi kerana Polis berpihak kepada UMNO dan Barisan sahaja. Akan tetapi, itukah yang berlaku? Apakah langsung tiada perkhidmatan yang diberikan Polis untuk rakyat di negeri-negeri yang dikuasai Pakatan? Di sinilah dimana saya katakan, jangan terus menilai terus segalanya buruk bagai lansung tiada kebaikan.

  3 – Ya, benar Islam tidak menghalang aktiviti yang bukan Islam. Yang menimbulkan isu arak, pusat rumah urut, disko, pub ini datang daripada PAS sejak bertahun dahulu. Sengaja saya timbulkan kerana hal-hal ini menjadi antara isi penting untuk mengatakan UMNO tidak menjalankan hukum Islam dan menggalakkan keruntuhan akhlak remaja.

  Terus terang, di sinilah saya melihat ketidak seimbangan dalam hujah-hujah yang diberikan sejak UMNO dan PAS berbeza pandangan. Sekejap lain bicaranya, sekejap lain pula bicaranya.

  Tengok sahaja bicara saudara sendiri. Sebentar saudara katakan:

  “Islam adalah zalim jika tidak membenarkan sesuatu yg dibenarkan oleh agama bukan islam untuk bukan islam. Sebagai sebuah kerajaan kita harus memenuhi tanggungjawab menjaga semua rakyat seperti yg dibenarkan oleh islam”,

  tetapi tidak lama selepas itu, saudara katakan:

  “walaupun islam tidak melarang agama lain, tetapi sebagai sebuah negara islam, sebenarnya tidak boleh kerajaan memberi peruntukan untuk membina kuil dan tokong untuk bukan islam. Ini kerana seolah-olah kerajan membantu aktiviti mensyirikkan Allah.”

  Kerajaan Malaysia terdiri daripada pelbagai agama dan kaum. Apakah, jika Pakatan mengambil alih, tiada kuil dan tokong yang akan dibina? Kerana, berdasarkan hujah saudara, pembinaan premis ini membantu mensyirikkan Allah. Boleh saudara jelaskan?

  4 – Eh? Lain pula bicara saudara. Sebelum ini saudara katakan:

  “Undi bukan islam berdosa adalah merujuk kepada undi diantara calon islam dan bukan islam seperti di ijok satu masa dulu, dan banyak lagi kawasan DUN dan Parlimen sekarang. bukan sesama bukan islam. Sesama bukan islam, kita harus lihat dasar dan personal calon tersebut”.

  Tetapi, bicara saudara yang paling terkini, saudara akan mengundi bukan Islam kerana yang Islam itu dituduh rasuah. Kenapa ada perbezaan daripada saudara?

  Maafkan saya, tetapi ingin saya nyatakan di sini, yang menimbulkan hukum mengundi Islam dan bukan Islam bukanlah saya.

  5 – Baiklah, betul juga kata saudara, jangan disambung perkara ini yang belum tentu terbukti lagi. Saya juga meminta maaf kerana saya fikir komen saya tentang hal ini tidak wajar bagi saya (dan terus terang, ini kali pertama saya sentuh kes liwat DS Anwar secara langsung). Terima kasih saudara penakiri kerana mengingatkan saya. 🙂

  Dan saya juga harapkan jangan juga disambung laungan DS Najib terlibat dalam pembunuhan Altantuya oleh penyokong-penyokong Pakatan. Dahulu kata ada bukti, silalah lakukan apa yang wajar. Buatlah laporan polis, barulah DS Najib boleh disiasat. Ini tidak, laporan pun tidak dibuat, akan tetapi sudah jatuh hukum. Hebatkan?

  Mana tidak huru-hara. Berdemonstrasi, mencabar itu, mencabar ini. Tidak huru hara dibuatnya? Kenapa harus menggalakkan politik yang menunjukan kelemahan orang daripada menunjukkan kebaikan melalui tindakan sendiri? Kenapa tidak Pakatan tunjukkan cara yang baik dengan mengaplikasikan teori di negeri masing-masing. Jika elok, insyaAllah, rakyat akan member undi kepada Pakatan.

  Saudara, ada pelbagai cara nak menang. Satu, bersaing secara sihat, satu pihak buat baik, satu lagi buat lebih baik. Kedua, cantas mencantas orang buat baik. Ketiga, cari kesalahan orang dan lumba siapa lagi jahat. Yang saya tidak nampak adalah cara pertama. Kerana, setidak-tidaknya rakyat boleh menilai siapa yang lebih baik dengan usaha yang membawa kebaikan, bukan siapa lebih buruk. Apakah Islam menggalakkan kita menilai yang buruk semata tanpa mengambil kira nilai yang baik?

  Bab Chin Peng, saya serahkan kepada pembaca untuk menilai. Saya pasti ketika ini, pembaca sudah boleh menilai pandangan saya dan pandangan sahabat saya, penakiri.

  Terima kasih. Perbincangan dengan saudara amat saya hargai. 🙂

  ~ OnDaStreet

 34. Ini penakiri nampak nya ikut suka cakap sahaja. Yang saya risaukan ia lah dia mungkin memesongkan pemikiran dan perhatian pembaca daripada apa yang benar.

  ODS sudah nyatakan bahawa, walau pun Hakim Rayuan melepaskan dia di atas sebab teknikal, mereka mencatitkan pendapat mereka bahawa Anwar ada terlibat dalam hal liwat tersebut. Kalau si penakiri ini masih tidak percaya, sepatut nya dia yang mencari and mengeluarkan bukti bahawa itu tidak benar. Kalau dah rekod di mahkamah ada, dan maalumat itu pernah di sebarkan di media massa, hendak “bongkarkan kebenaran” apa lagi? Ikut senang cakap sahaja dia ni.

  Dia berkata, “Saya tahu juga tentang penghakiman mahkamah tersebut. Tetapi seperti yg saya katakan, terdapat byk sgt keragun dlm perjalanan kes tersebut”. Dia ni loyar ke? Kalu dia loyar pun, dia tidak hormatkan Mahkamah dan Hakim ke?

  Kes itu sudah sampai ke Mahkamah yang paling tinggi ke? Kalau belom, kenapa tak lawan sampai ke paling tinggi? Kalau sudah, dia masih tak terima, maka mahkamah apa yang dia boleh terima? Nak rombak semua sistem kehakiman negara ini kapada mahkamah syari’ah ke? Tapi dia kata PAS boleh bersama dengan kafir, benarkan arak dan babi, sekurang2 nya di tempat2 tertentu. Jadi, kalau bubar mahkamah sivil, gunakan mahkamah syari’ah sahaja, macam mana orang kafir hendak di hakimkan mengikut mahkamah syari’ah? Ini lagi bukti penakiri ni ikut senang cakap sahaja.

  Kemudian dia kata pulak, “Islam adalah zalim jika tidak membenarkan sesuatu yg dibenarkan oleh agama bukan islam untuk bukan islam. Sebagai sebuah kerajaan kita harus memenuhi tanggungjawab menjaga semua rakyat seperti yg dibenarkan oleh islam.” Yang mana satu betul?

  Sdr ODS sendiri sudah berkata, fasal Chin Peng, dulu dia cakap begitu, sekarang dia cakap begini. Lagi hal penakiri ini ikut senang cakap sahaja.

  Dia penganut DAP juga ke? LGE melulu tulis surat menomah MACC bertanggung jawab kematian Teoh walau pun Polis bahru mulakan siasatan. Oh ya, penakiri pun tak percayakan Polis. Ini merbahaya, mungkin anasir subversif – Polis tak percaya, Mahkamah pun tak percaya. Ikut senang cakap sahaja.

  Kita kena jaga jaga dan hati hati bila baca penulisan penakiri ini.

  ODS: Terima kasih saudara Isa. 🙂

 35. Salam ODS

  Udah lame gue ngak main d sini deh….

  Correction on Liwat case of Anwar only 2 out of 5 believe that it did not happen and the 2 was during the appeal of the first case which gave a 2-1 verdict..

  kalu di sini pak …..Hakim itu bisa memutuskan antara benar atau ngak…..jadi itu antara dia dengan Tuhan aje deh……..

  Kalau mau bicara tentang “penetration” evidence gue suspect si Anwar tu “barangnya” kecil dan tipis kerna itu ngak terlalu banyak “tear marks”

  kapan2 deh kita minum soda gembira! 🙂

  ODS: Salam BuleGile,

  Iya pak, sudah lama bapak tidak mari ke sini. Terima kasih kerana sudi lawati dan komen di blog ini.

 36. 1. Soal polis, apa yg dipertikaikan adalah dlm hal politik, yg lain sy tak sentuhpun dan sy sentiasa hargai pihak polis. Empat pakcik sy adalah polis yg berbeza pangkat, datuk saya juga bekas polis selain saudara lelaki saya yg turut berkerja dgn pasukan keselamatan. Sy juga punya rakan2 dr FRU, LSF dan polis biasa, ada yg merungut dgn arahan pihak atasan yg tidak mengikut SOP dan arahan politik seperti mengadakan sekatan jalanraya dikawasan ceramah pembangkang.

  Ada juga rakan FRU yg berkata sepatutnya polis memberi amaran dan peluang mengundur dengan masa yg mencukupi, tetapi biasanya, akan ada pegawai lain yg mengambil tugas memberi arahan. dan biasanya pegawai atasan tersebut tidak terdidik dgn SOP FRU atau menerima arahan politik.

  2. Tentang peruntukan pembinaan rumah ibadat bukan islam adalah ilmu yg baru sy dapat,tak ada yg bertanyapun, cuma ingin kongsi maklumat. Sy tak pasti pulak amalan di malaysia termasuk kelantan. Tapi rasanya memang tidak ada, yg ada adalah kelulusan dan pembinaan dilakukan oleh penganut mereka sendiri.

  3. Sy masih lg tak nampak huru-hara apa yg saudara maksudkn. Mencabar dan berdemo bukan satu kesalahan,mencabar bagaiman juga tidak dijelaskan. tentang aplikasi teori di negeri PR memang ada dilakukan, tetapi ada sabotaj dr kerajaan pusat melalui arahan agar tidak diberi kerjasama oleh agensi pusat. Saudara boleh baca peranan pusat dan negeri seperti link dibawah.

  http://penakiri.blogspot.com/2009/05/hancurnya-demokrasi.html

  4. Memang arak dibenarkan untuk org bukan islam, tetapi dgn kawalan ketat seperti di kelantan, bukannya seperti di lain2 negeri yg bebas, walaupun ada jabatan agama, tetap ianggota mereka sangat terhad. Tentang disco juga perlu pengawalan yg amat ketat.

  5. Soal undi, sy tak berubah pendirian, sy tetap mengundi berasarkan agama, dasar parti yg diwakili dan personal.

  6. Mengatakan tiada laporan keatas najib adalah dangkal sama sekali. Terlalu banyak laporan, cuma tiada tindakan.

  7. Saudara isa,
  Sebenarnya tiada mahkamah syariah dan sivil dalam pemerintahan islam. Semuanya mestilah diadili dengan hukum Allah tanpa mengira islam dan bukan islam. Tetapi ini adalah kesan penjajahan yg begitu lama sehinga terpaksa dipisahkan. Sejarah menceritakan bagaimana orang bukan islam memeluk islam kerana keadilan sistem islam.
  Dan satu lagi, undang2 sivil adalah ciptaan manusia,bukan mana2 agama, dalam hukum islam boleh termasuk dalam taqzir, cthnya begini, pemakaian topi keledar adalah diwajibkan untuk menjaga nyawa (jiwa slh 1 dr lima perkara yg dijaga oleh islam) maka penggubal undang2 (terdiri dr ulama’/org yg faham tuntutan islam) membuat hukuman iaitu orang yg tidak memakai topi keledar boleh didenda (hukuman taqzir tidak boleh lebih dari hudud & Qisas). Sekiranya seseorang jatuh motor dan meninggal, forensik mengatakan sebab meninggal akibat kecederaan kepala akibat tidak pakai topi keledar, maka boleh dikatakan simangsa berdosa kerana tidak ikut peraturan yg pemerintah tetapkan (yg dibuat untuk kebaikan dgn mengambil kira prinsip hukum islam). Dan penggubal undang2 tadi juga peroleh pahala kerana membuat satu undang2 yg mengikut islam. Dgn kata lain undang2 yg dibuat tanpa bercanggah dgn islam adalah dibolehkan, tidak timbul syariah dan sivil.
  Cumanya niat dan panduan undang2 tersebut. Jika org yg buat undang2 topi keledar td kerana Allah, untuk menjaga jiwa, maka tentu pahalanya berterusan hingga kini. Jika tidak wallahualam.

  8. Penggunaan perkataan islam secara meluas adalah amalan masa kini(awal 1900) bagi melawan atau bersaing dengan bukan islam. Secara peribadi saya tidak bersetuju kerana amanah yg besar pd perkataan islam. Tidak perlu bank islam, mahkamah islam, unversiti islam dan sebagainya, melainkan sudah sampai satu standard yg kita adalah yg terbaik, contohnya bank islam sekurang-kurangnya setaraf maybank di malaysia dan uia lebih baik dari UM. Selain itu akhlak juga perlu dijaga dgn teliti bg mengelakkan orang pertikaikan status islam itu. Apa yg paling penting ialah mengikut syariat, seperti cnth undang2 td, ekonomi, masyarakat dan sebagainya. Isu islam ini kadang2 disalahgunakan sampai Proton pernah bercadang ingin buat kereta islam. Islam tidak boleh disempitkan dgn istilah dan persepsi. Pakaian tak semestinya baju kurung atau jubah baru islam, tetapi seperti yg ditekankan ialah mengikut syariat. Contoh yg mengikut syariat tidak meletak nama islam ialah bank rakyat.

  Tetapi ada juga berpandangan meletak nama islam adalah dakwah, ini banyak diamalkan oleh orang pas. Kelantan sendiri umumkan Kota Bharu sebagai Bandaraya Islam. Ini kerana, KB tidak perlu dibandingkan dengan KL yg maju dr segi pembangunan, tetapi perbandingan tersudut setakat mana bandaraya td sujud kepada Allah, akhlak penduduknya, kebersihan, nilai2 murni warganya disamping kemudahan yg mesra muslim. Selain itu adakah bandaraya itu mengamalkan maksiat? arak,judi dan hiburan melampau. Mengikut pandangan sesetengah ulama’ dalam sebuah bandaraya islam tidak boleh ada rumah ibadat bukan islam yg menonjol. Contohnya patung yg besar atau gereja besar di tengah2 bandar atau tempat yg mudah dilihat. Maka soal ini KB mengambil satu amanah yg besar untuk tidak diperlekah kerana membawa nama suci islam.

  8. Sesuatu yg saya belajar dr Saudara Azli Shukri ialah tujuan kita menulis. Memang tujuan saya untuk mempengaruhi pembaca selain dari tujuan utama sampaikan ilmu dan kebenaran. Jika tidak tentu sy akan terikut rentak parpukari yg suka maki hamun, menggelar org dgn gelaran yg teruk serta tidak berhujah secara baik.

 37. Soal kerjasama dgn DAP, mana lebih mudarat hendaklah dilihat kepada soal adakah dengan kerjasama tiada perubahan sama seperti umno, atau ada sedikit perubahan atau perubahan yg banyak walaupun tidak total.

  Kita tidak melihat dari sudut islam sahaja, tetapi rakyat keseluruhannya, pemberian air percuma, skim mesra rakyat dan menghormati hak orang asli juga merupakan satu perubahan kebaikan.

  http://penakiri.blogspot.com/2009_04_01_archive.html

  Selain itu adakah dengan kerjasama pas dan dap menjadi satu kerugian kepada islam.

 38. Buat saudara penakiri dan para pembaca,

  1 – baguslah kalau saudara hargai polis kerana saudara punya ahli keluarga yang berkhidmat. Akan tetapi komen-komen saudara seperti tidak pula.

  Pertama, caranya. Saudara secara umum mengatakan polis, tetapi tidak mengkhususkan kepada perkhidmatan mana, bahagian mana, negeri mana. Apabila kata “polis”, umum dan semua yang tidak bekaitan juga kena. Polis bantuan, Unit K-9, Unit Udara sebagai contoh pun kena sekali walaupun saudara membicarakan isu polis yang berkaitan politik. Tahkah saudara, secara psikologi, apabila kita tuduh polis secara umum, orang awam akan menganggap polis secara keseluruhannya. Tidak percaya? Tuduhan polis rasuah. Siapa? Takkan semua bahagian? Takkanlah polis bantuan yang berkhidmat di bank pun rasuah.

  Tahukan ada sesetengah orang, disebabkan label secara umum memanggil polis “anjing kerajaan”, ada anggota yang dipanggil begitu walaupun mereka cuma menjalankan tugas harian?

  Tidak dinafikan, yang salah harus itu harus dihakimi. Tetapi bukan terus menjatuh hukum atau menghukum “secara keseluruhannya” disebabkan sebilangan yang membuat onar.

  Keduanya, jika benar saudara hargai mereka yang berkhidmat dalam polis, saudara tidak akan menyokong kepulangan Chin Peng dan mempertikaikan mereka yang berkhidmat untuk orang awam, termasuk anggota tentera kita. Kerana polis dan tentera, merekalah merupakan nadi anggota keselamatan dikala komunis mengganas.

  Sesungguhnya, pada pendapat saya, bicara saudara tidak menunjukkan saudara benar-benar menghargai polis seadanya.
  (Pembaca boleh membaca perbincangan saya dengan saudara penakiri di artikel ini, dan lihat sendiri bagaimana saudara penakiri memberi pandangannya terhadap anggota keselamatan yang telah berkhidmat demi rakyat)

  2 – Hmm, menarik. Tetapi, cuba saudara fikirkan. Jika Pakatan mengambil alih, dengan pelbagai penganut agama memegang tampuk pemerintahan, tidakkah mereka akan duduk semeja, berbincang berapa banyak belanjawan untuk perkara-perkara tertentu, termasuklah rumah ibadat? Saudara berikan contoh Kelantan, yang mana kerajaannya dikuasai Islam dan Melayu. Keadaan berbeza di negeri lain, apatah lagi Negara, sahabatku. Pola pecahan muslim dan bukan muslim di Kelantan, dan pola pecahan muslim dan bukan muslim seluruh Negara berbeza.

  Jika semudah yang disangka, ada baiknya di Selangor sudah ada perubahan yang ketara (menggunakan prinsip dan cara yang sama di Kelantan). Adakah itu yang berlaku? Kerana itulah Islam tidak menetapkan cara yang khusus bagaimana Islam itu ditegakkan. Berhikmah mengikut cara dan keadaan. Bukan semberono serbu tembok tak pakai helmet.

  3 – saudara, apakah saudara fikir Pakatan tidak mensabotaj Barisan? Apakah saudara fikir Barisan tidak menghadapi cabaran daripada tindakan Pakatan? Jangan pandang sebelah mata.

  Saudara, saya tidak mahu berbicara tentang siapa lebih buruk, kerana ia tidak membawa perubahan yang positif. Saudara nak senaraikan keburukan, silakanlah. Saya tidak kisah kerana bagi saya, setiap satu ada buruk dan baik. Sebanyak mana buruk yang saudara senaraikan, setidaknya saudara mendapat ilmu daripada institusi yang dibina oleh kerajaan yang diperintah oleh Barisan yang saudara katakana buruk lagi hodoh.

  Saya sudah berikan secara umum bagaimana kemenangan boleh dicapai, dan apa yang saya Nampak, saudara memilih untuk menumpukan apa yang tidak baik daripada yang baik.

  4 – Selangor dibawah pemerintahan siapa sekarang? Barisan atau Pakatan? Apa yang PAS dah buat untuk Selangor?

  Kerana itulah, setahu saya yang timbulkan isu arak di Selangor semasa Barisan memerintah dahulu adalah PAS (manakan tidak, saya membesar di Selangor..kalau kecil-kecil dah disumbat cerita macam ni, sememangnya akan ingat). Saudara pun kata itu “warisan” Barisan. Nah, sekarang Pakatan memerintah. Kenapa ada dolak dalik? Kenapa baru kata, itu untuk bukan muslim. Apakah kilang arak dulu yang dibina itu untuk muslim? “Warisan” Barisan? Jangan sebarang bicara. Pakatan dan PAS sudah di Selangor. Takkanlah Barisan masih disalahkan? Apa guna jadi pemerintah kalau begitu? Cari salah orang?

  Sekali lagi, lihatlah bagaimana saudara memilih bicara. Saya sudah berikan secara umum bagaimana kemenangan boleh dicapai, dan apa yang saya nampak, saudara memilih untuk menumpukan apa yang tidak baik daripada yang baik.

  5 – Jadi yang mana satu? Saudara kata berdosa undi bukan Islam, tetapi saudara guna prinsip lain untuk diri sendiri. Bijak sungguh saudara berbicara. Orang lain undi bukan Islam dosa, tetapi tidak untuk saudara. Bijak!

  6 – Iyakah? Saudara ada buat laporan? Sila siarkan di laman blog saudara untuk tatapan umum.

  7 – satu sahaja soalan kerana saya tidak arif dalam isu undang-undang.. hukum hudud hukum Islam.. dan kefahaman saya, hanya untuk Islam.. jadi, dimana letaknya hukum hudud dijalankan? Mahkamah Syariah atau Mahkamah Sivil?

  8 – Tahniah kepada saudara kerana sudi berbicara secara ilmiah. Saya beruntung kerana saudara sudi meluangkan masa berbincang secara berhemah dan tidak menggunakan kata-kata kesat.

  Dan terima kasih juga kepada para pemberi ulasan kerana berbicara secara bijaksana dan tidak menggunakan bahasa yang kasar.

  Selamat berpuasa dan menunaikan ibadah di bulan Ramadhan!

  ~ OnDaStreet

 39. Salam Ramadhan buat semua..

  Dengan Izin..

  Saya amat tertarik dengan cara perbincangan disini.. Aman & tidak seperti di laman2 blog yang lain yang penuh dengan maki hamun & tidak beradab. Tahniah utk tuan ampunya laman.. dan juga pengunjung2 yang menberi komen.. 🙂

  Setelah dibaca dan cuba difahami, saya rasa tuan ampunya laman adalah seorang yang ‘neutral’ dan saya bersependapat dengan tuan.

  Amat sedih melihat keadaan politik di tanahair kita ketika ini. Terutama bila melihat perbalahan pendapat dikalangan sesama kita yang sebangsa & seagama.

  Tidak pernahkah sesiapa pernah terfikir hal ini berlaku adalah kerana kesalahan dan kelemahan diri sendiri (orang Melayu itu sendiri)?

  Kenapa ada tentangan? Kerana ada rasa tidak puas hati.
  Kenapa tidak ada rasa kepuasan? KERANA TIDAK PERNAH BERSYUKUR!!

  Maaf, tapi pada pendapat saya itulah punca segala hal yang berlaku pada setiap diri manusia.

  Kita hari ini dengan lantang melaungkan dan cuba menegakkan Islam. Persoalannya, sebagai Melayu yang mengaku Islam, apakah itu sebenarnya Islam? Beginikah cara yang diajar oleh junjungan besar kita? Inikah Islam?

  Inilah hasilnya bila si buta hendak menerangkan apa itu gajah. Bila si bodoh hendak bercerita tentang hukum hakam ALLAH. Siapa mereka untuk menghukum seseorang itu salah atau kafir? Siapa mereka untuk sesuka hati mencaci & memaki orang lain?

  Pada saya, yang betul tetap betul dan salah tetap salah. Tetapi itu bukanlah satu ‘authority’ untuk kita memaki orang lain sesuka hati kita apatah lagi untuk menghukum seseorang itu kafir, masuk syurga atau neraka. Itu adalah Hak ALLAH. Syurga atau neraka itu adalah atas Rahmat, Rahman & RahiimNYA.

  Bagaimanakah caranya untuk menarik yang bukan Islam untuk memahami Islam (belum lagi menyentuh soal bagaimana untuk meng’Islam’kan mereka) jika inilah contoh2 yang kita tunjukkan pada mereka?

  Tidak hairanlah jika Islam kini dilabelkan dengan keganasan (terrorism).

  Alangkah baiknya jika kita yang bergelar Melayu Islam ini dapat duduk semeja berbincang untuk pembangunan dan kebaikan bersama tanpa mengira Parti. Apakah dihari ‘penentuan’ nanti ada soalan “APA PARTI KAMU?” 🙂

  Kenapa PAS & UMNO tak boleh bersatu?
  Pada saya jawapannya adalah kerana takut akan tentangan, takut akan kehilangan dan tidak ada keyakinan.. Secara halusnya, berbalik pada niat atau agenda pemimpin2 (UMNO, PAS, PR) kita dan rakyat itu sendiri.

  Kenapa PAS & UMNO mesti bersatu? Kerana Melayu & Islam itu adalah ‘kita’.

  Kita lupakan dan ketepikan perbalahan pahaman parti ini dulu. Mari dikaji sejarah kita. Siapakah Melayu? Apakah dasar perjuangan nenek moyang kita dari zaman dulu hingga ke zaman kemerdekaan? Apakah sebenarnya yang cuba mereka pertahankan? Kenapa?

  Apakah dasar kita berdemonstrasi dijalanan sekarang? Apakah yang diperjuangkan? Penindasan? Penindasan apa? Kerana keadaan hidup yang sempit? Harga minyak tinggi? Kos sara hidup yang tinggi? Duit tak cukup?

  Salah siapa? Tanyalah diri kita secara ikhlas..

  Siapakah yang mendominasi atau memonopoli ekonomi kita sekarang?

  Tidak sedarkah kita yang kita kini hanya sedang diperalatkan dan diperbodohkan oleh bangsa lain. Dan lebih menyedihkan bila kita diperbodohkan oleh bangsa kita sendiri yang ada agenda kepentingan diri masing2..

  Secara pemerhatian peribadi saya, saya setuju dengan pendapat tuan ampunya laman, dikala ini, DS Anuar adalah salah seorang dari pengkhianat bangsa.

  Apakah sebenarnya agenda beliau? Bersekongkol dengan pembangkang untuk memecah-belahkan Melayu? Itu apa yang berlaku sekarang. Renungkan.. Untuk apa? KUASA..

  Meracuni pemikiran dengan idea satu malaysia, hak yang sama, melalaikan, membiarkan kita bertelagah sesama sendiri sedangkan mereka dalam diam sedang melaksanakan perancangan mereka untuk mendominasi negara kita ini?

  Bukalah mata wahai saudara2 ku. Melayu sedang menuju kehancuran.

  Bukan niat saya untuk berbau perkauman atau bangsa disini. Hanya sekadar mengingatkan asal usul dan perjuangan nenek moyang kita dulu.

  Hentikanlah perselisihan faham politik yang hanya menguntungkan orang lain.

  Bersatulah.. Atas nama Agama, Bangsa & Negara..

  Tulisan saya ini hanyalah luahan pandangan dan pendapat dari pemerhatian saya yang tidak seberapa ini dan tidak bertujuan meng’komen’ tulisan2 sebelum ini..

  Salam buat semua & selamat berpuasa

  ODS: Terima kasih saudara “Sedih”. InsyaAllah, mudah-mudahan keadaan akan bertambah baik dan kita tidak perlu lagi “sedih” dengan apa yang sedang terjadi sekarang.

  Selamat menunaikan ibadah dibulan Ramadhan. 🙂

 40. penakiri,

  Kenapa cerita fasal saudara mara berkerja Polis. So’al nya apa bukti pihak Polis kejam. Kalau ikut sesiapa sahaja kata, pihak lain boleh senaraikan berpuluh saksi yang mengatakan perusuh mengancam keselamatan pihak Polis. Ada fakir ke bahawa mereka di tugaskan mengawal rusuhan itu dengan cara2 yang terlatih. Di Amerika, di England pun ada tuduhan kekerasan Polis bila mengawal rusuhan. Pihak Polis perlu menjaga keselamatan diri mereka juga.

  Anda kata, “Ada juga rakan FRU yg berkata sepatutnya polis memberi amaran dan peluang mengundur dengan masa yg mencukupi, tetapi biasanya, akan ada pegawai lain yg mengambil tugas memberi arahan.” Inikan pendapat dia. Tak fakir ke pendapat2 lain yang mengatakan sebalik nya, contoh nya perlu membuat keputusan mengikut bijaksana sesaorang dalam sesuatu keadaan untuk meredakan keadaan? Tulis ikut senang cakap sahaja ke?

  Berdemo dengan tidak ada kebenaran ada lah melanggar undang2 yang ada sekarang. Tunggu lah pindaan undang2 yang sedang di rancangkan sekarang di mana sesiapa boleh melalak hingga kering tekak atau hingga ke pagi, dalam stadium contoh nya.

  Link-link yang anda beri nampak ha nya untuk memancing pembaca pergi ke sana. Tak jumpa bukti yang di cari di sana. Ha nya hujjah2 yang nyata bertentangan. Memang lah ada perbezaan pendapat, contoh nya peristiwa Kerajaan Perak. Selagi ada undang2 sekarang, anda kalian mesti ikut undang2 itu. Tak setuju, boleh bawa ke Mahkamah, ada berperingkat Mahkamah untuk memuaskan hati. DS Nizar pun sudah ke Mahkamah. Apa lagi yang anda mahu?

  Anda kata, “Sebenarnya tiada mahkamah syariah dan sivil dalam pemerintahan islam. Semuanya mestilah diadili dengan hukum Allah tanpa mengira islam dan bukan islam.” Jadi, undang2 negara Islam mana yang anda boleh kemukakan sebagai contoh yang memuaskan? Kalau Hukum Hudud, bagaimana rakan2 anda DAP dan sebagai nya?

  Kemudian anda sebut pula, “Dgn kata lain undang2 yg dibuat tanpa bercanggah dgn islam adalah dibolehkan, tidak timbul syariah dan sivil.” Bukan kah ini bercanggah dengan apa yang anda katakana di atas?

  Anda kata lagi, “Kita tidak melihat dari sudut islam sahaja, tetapi rakyat keseluruhannya, pemberian air percuma, skim mesra rakyat dan menghormati hak orang asli juga merupakan satu perubahan kebaikan.” Anda tahu kah cara-cara menentukan tanah “Rezab Orang Asli”? Biasa nya tidak ada geran di keluarkan bagi kawasan2 yang beribu eakr luas nya di sesuatu tempat. Mana2 kawasan tertentu yang sudah di keluarkan geran, tanah tersebut tidak boleh di sentuh tanpa mengikut undang2 yang ada. Namun demikain, ada kah ini dan air percuma yang mendorong anda mengundi DAP? Tidak ambil kira bercambah nya rumah urut dan lain2 rumah maksiat di Selangor contoh nya, sejak kalian berkuasa?

  Mengikut anda, “Pada ketika PAS di Terengganu meluluskan hukum hudud Tun M mengarahkan agar polis dan penjara tidak memberi kerjasama kepada Kerajaan Terengganu. Kononya tidak boleh patuh kepada undang-undang yang diluluskan tersebut.” Ada bukti ke? Kalau kata orang ni atau orang tu cakap, atau bagi link ke blog anda, tak payah jawab lah.

  Anda kata memang tujuan anda menukar pemikiran pembaca. Tapi cara anda mengeluarkan hujjah2 ada lah merbahaya. Anda selalu ikut suka cakap sahaja. Perlu bertanggung jawab dengan kata2 anda. Pembaca perlu berwaspada dengan penulisan anda. Banyak penomahan, bukan kebenaran. Tidak ada bukti selain dari saya kata, dia kata punya hal.

  ODS: Terima kasih saudara Isa di atas komen saudara. 🙂

 41. Dear ODS

  To simplify the matter. Since Malaysia belongs to all races, we should talk about Traitor to Malaysia instead of Traitor to race. As long as we talk about race, we are going in circle. I hope you are progressive enough to move away from race talk. I appeal to the rest of your followers of this blog.

  Those who are in power for 52 years, if they have done more harm than good for the country, means they are traitors. Those who pocket money more than their contributions to the country means they are traitors. So, let’s look at BN since they have governed the country since start till now, if they have indeed proven to love the country, the rakyat won’t abandoned them.

  Let’s just look at Semenanjung as a whole, more than 50% of the citizens have rejected BN, what does it say?

  Selangor folks, majority have rejected BN, what does it say?

  Then the real question, “who is the reall traitor of this country?”

  If we are still looking at every aspect that evolves around race, I am sad to say that we have not progressed since 1969.

  ODS: Thank you for your comment, jebat’s fren.

  By the way you present your point of view, I somehow can concur to that some of Barisan leaders and also little napolean within the organisation can be considered as traitor in a manner they have misused and breach the trust given by the people. And the sentiment was shown and still is towards Barisan. Inability to do the right thing at the right moment also contirbuted towards the downfall of Barisan.

  Suffice to say that how much the bloggers who supported Barisan can do when the root cause come from some of the personalities of Barisan.

  Only that, I am not able to pin point as clear as what destructive DS Anwar has done to this country lately. He wants power, gaining through pin-pointing one weakness, while not doing so good by himself. If it is for the betterment FOR THE PEOPLE, there are many ways to make such faulty or weakness that is not bringing such trouble to the people.

  And so goes to Pakatan leaders. Even they are in power for such a short time, some issues have been brought up. The only thing that make wonders to me, how the issues are “taichi”-ed to Barisan. See my article here and here. Pakatan in any way, has somehow distrupt the harmony and effort by current government to face bigger and larger issues by all these by-elections (except for the ones got to be done due to death of the ADUN/MP). Read this and this.

  That is why, I am not very to any side in terms of political camp. Barisan has done good jobs too, and Pakatan, especially PAS has shown good credibility managing Kelantan for last few years by themselves.

  However, both sides got to reduce such issues that can contribute towards the loss of trust by the people (and consider the unhealthy way of politicising issues). 🙂

  p/s: I wonder what happen to those two issues alleged by PAS towards Barisan candidate on the so called “corruption” and “2nd wife”…

 42. Salam ODS,

  Just came across new articles fr Tan Sri Sanusi dalam blognya, yang disiarkan dalam Berita Minggu. New to me though, sebab saya dah lama tak langgan paper kecuali Mingguan dan Sunday Times, sejak Pru12 ! Very informative. and i wrote a comment there regarding this perpaduan Melayu thing.

  Bagi saya, jawapan masalah bangsa Melayu masakini bukanlah perpaduan terutamanya antara Pas-Umno. Kalaupun keduanya dapat duduk semeja belum tentu lagi kita kuat. Bagi saya jawapannya adalah ‘kepala’nya.

  what say the man on da street ?

  ODS: Fuh!! Boleh dikatakan memang satu jangka masa yang lama tidak membaca surat khabar yang lain.

  Ya, saya boleh katakan sebenarnya jika “kepala”nya dapat mencapai kata sepakat dan merasionalkannya kepada pengikut adalah lebih baik, tanpa mengira kepartian. Dan perlu diingatkan, ini saya melihat lebih kepada keharmonian isu dalaman bangsa, bukan atas dasar perbezaan perkauman. Tiada kaitan dengan mana-mana bangsa, kaum dan etnik lain.

  Dan sebenarnya, tidak dapat tidak, saya menghormati bangsa lain kerana biarpun berbeza pandangan, mereka tetap tidak berpecah belah sehingga menjadi kelompok-kelompok yang lebih kecil. Ini antara contoh yang baik yang ditunjukkan oleh mereka yang agak “gagal” diikuti oleh yang lain.

  Terima kasih diatas komen saudara.

 43. salam…

  kesian penakiri di beri serangan bertalu-talu tanpa ada orang yg berada di pihaknya.

  satu lawan semua.syabas penakiri kerana berjaya menangkis pelbagai serangan

  buat ods pula,tolong lah menjawap soalan penakiri seperti soalan.janganlah jadi seperti shabery chik,anwar tanya lain,dia pi melalut ke lain.perbincangan tak akan selesai.

  sekian

  ODS: salam saudara/saudari sedih,

  Pertama sekali, terima kasih kerana sudi berkunjung blog ini.

  Keduanya, blog ini menggalakkan perbincangan yang sihat. Bab sebelah menyebelah bukan tujuannya. Saya tidak menghalang jika ada yang menyokong saudara penakiri dan menyediakan pandangannya. Malah, saya mengalu-alukannya. Silakan dengan segala hormat. 🙂

  Oh ya, jika saudara/saudari merasakan ini satu lawan semua.. bukan saya mahukan yang lain itu berbicara dengan penakiri.. mereka memberikan maklum balas berdasarkan apa yang mereka baca. Saya tidak ingat pula saya meminta yang lain “lawan” penakiri. 🙂

  Ketiganya, pendapat saya berdasarkan pandangan dan kemampuan saya untuk memberinya. Jika pada pandangan pembaca yang perbincangan saya dengan penakiri, saya tidak menjawabnya, maaflah kerana saya memang cuba menjawapnya. Pada pandangan saya, pembaca boleh menilaikan sendiri artikel dan perbincangan yang ada.

  Saya akui, Barisan juga ada kepincangannya. Begitu juga dengan Pakatan. Ini yang cuba saya tunjukkan kepada pembaca. Tetapi, dalam perbincangan ini, saya nampak lebih banyak berlumba siapa lebih buruk, siapa lebih Islamik. Kenapa perlu begitu?

  Terima kasih atas kunjungan dan komen anda. 🙂

 44. Buat para pembaca.. berdasarkan “detail” yang diberikan.. “sedih” yang baru sahaja memberi komen ini bukan “Sedih” yang memberi komen yang terdahulu.

  Harap maklum.

  🙂

You are part of people on the street. My opinion might not as good as yours. Come, please share your thoughts with us!!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s