Tazkirah Jumaat: Cara Menentukan Arah Kiblat


Saya fikir, memandangkan apa yang telah berlaku semasa HKR112 / KL112 yang lalu, elok juga kita ingatkan kembali cara-cara menentukan arah kiblat, supaya di lain kali, kita tidak solat dalam keadaan pelbagai arah kiblat, biarpun 3,4 jemaah berada dalam tempat yang tidak jauh antara satu sama lain..

arah

Saya rujuk dari laman ini untuk kita ingatkan kembali.

PANDUAN MENENTUKAN ARAH KIBLAT

Terdapat beberapa kaedah bagi menentukan arah kiblat seperti berpandukan kepada matahari selain daripada menggunakan kompas penunjuk. Panduan ini amat perlu dipelajari kerana mungkin pada suatu masa kita akan berhadapan dengan situasi yang terdesak seperti di tengah-tengah hutan belantara, pada malam yang gelap gelita, atau pada musim cuaca yang tidak menentu maka bagaimanakah kita hendak menentukan arah kiblat?

Di bawah ini beberapa panduan yang boleh digunakan bagi tujuan menentukan arah kiblat :

Kaedah 1 :
Pada waktu malam yang gelap maka carilah bintang tiga sederet dalam bentuk Buruj Belatik (Badabur Orion). Namun kaedah ini memerlukan kepada pengetahuan ilmu bintang.
Kaedah 2 :
Dengan memandang ke arah langit pada malam gelap gelita dan carilah bintang Qutbi (Polaris) . Inilah satu-satunya bintang paling tepat arah utara bumi. Dengan berpandukan bintang ini, arah kiblat boleh dicari tetapi kaedah ini juga memerlukan pada pengetahuan ilmu bintang.
Kaedah 3 :
Jika pada waktu siang hari bolehlah merujuk kepada posisi matahari dengan memerhatikan arah ia terbit dan juga terbenam. Arah terbit adalah pada sebelah timur dan arah terbenam pada sebelah barat. Sebelah barat adalah arah kedudukan Makkah secara rawak dan ianya boleh dijadikan panduan bagi menentukan arah kiblat.
Kaedah 4 :
Dengan menggunakan posisi awal matahari di Kaabah. Kaedah ini adalah berpandukan kepada kedudukan matahari yang akan berada tepat pada suatu tempat. Bagaimanapun kaedah ini hanya boleh berlaku dua kali sahaja dalam setahun dalam pergerakan matahari.

Sekali apabila matahari bergerak menuju titik utara iaitu pada 28 Mei setiap tahun dan sekali lagi pada 16 Julai apabila matahari kembali ke ekuinok.

Penzawalan matahari dengan Kaabah pada waktu hampir zohor akan menyebabkan sebarang objek menjadi tegak di seluruh dunia dan ianya bersamaan dengan arah kiblat.

Mengikut hisab waktu berkenaan ialah 16:16 tengahari waktu di makkah dan bersamaan 5:16 petang waktu di Malaysia. Pacakkan sebarang tiang di kawasan yang lapang untuk menentukan arah kiblat.

Tepat jam 5:16 petang bayang matahari yang jatuh itu adalah bertepatan dengan arah kiblat. Oleh kerana matahari jatuh di sebelah barat maka bayangnya adalah disebelah timur,jadi arah kiblat ialah arah yang berlawanan dari arah timur iaitu sebelah barat.

Nukilan OnDaStreet: Sesungguhnya, kita ini manusia, tidak terlepas dari melakukan kesilapan dan kekhilafan.

Dan sesungguhnya… Allah itu Maha Berkuasa… Dia berhak ke atas apa yang dikurniakanNya… hatta sekecil-kecil ilmu…

Inilah yang saya selalu pesankan kepada diri saya.. dan saya kongsikan bersama dengan pembaca..

Semoga kita dapat mengambil teladan.. dan menjadi hambaNya yang lebih baik dari masa ke masa.

Wallahualam… 🙂

Advertisements

One thought on “Tazkirah Jumaat: Cara Menentukan Arah Kiblat

  1. content yg sangat bagus . tidak ramai yg tahu mcm mna nak cari kiblat lebih2 lagi segelintir masyarakat yang tidak ada aplikasi untuk mncari kiblat dan ilmu pengetahuan .

You are part of people on the street. My opinion might not as good as yours. Come, please share your thoughts with us!!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s