Sembang Rakyat: Menguntungkan Pakatan Rakyat, Merugikan Barisan Nasional


Tajuk diatas adalah pandangan saya tentang Sembang Rakyat, walaupun semalam saya ada mempersoalkan siapa disebalik “Sembang Rakyat”.

Susulan kepada terterbitnya satu video pendek “Sembang Ustaz” yang bertajuk Oley, maka, bertebaranlah video youtube itu dikongsikan bersama, terutama di facebook. Kadar kepantasan perkongsian video Sembang Ustaz tentang Hudud ini adalah lebih baik berbanding perkongsian penerangan Ustaz Fathul Bari tentang Hudud di Facebook.

Yang nyata, Sembang Rakyat telah mencapai satu kejayaan yang besar dalam penerangan isu hudud – kebencian dan kadar meluat yang lebih tinggi kepada Barisan Nasional. Penyampaian didalam sketsa itu lebih menjurus kepada pandangan politik dan sembang yang sempit, tanpa nas agama yang kukuh.

Cuba kita lihat pula dua video daripada wakil UMNO, Ustaz Fathul Bari akan penerangan tentang hukum hudud dan kesesuaiannya:

Amat berbezakan penyampaian dan hujahnya berbanding apa yang disampaikan oleh “Sembang Rakyat”? Disinilah saya dapat simpulkan bahawa “Sembang Rakyat” telah menerangkan dalam keadaan yang membuatkan rakyat benci dan meluat kepada Barisan Nasional.

Soalan dijalanan: Apa tindakan media pro Barisan Nasional dalam perkara ini? Pejam mata? Caci maki? Atau memberi maklum balas secara berhikmah?

Advertisements

One thought on “Sembang Rakyat: Menguntungkan Pakatan Rakyat, Merugikan Barisan Nasional

You are part of people on the street. My opinion might not as good as yours. Come, please share your thoughts with us!!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s