Is BERSIH Demonstration A Need In Malaysia?


Some says, yes. Some says no. Everyone has their own reasons behind such answers.

Is BERSIH a political movement? I would say yes. Why? One of their official aim is to force a better elections. When it comes to elections, yes, political motives will somehow be involved. Especially when it is backed by political party. Worse, if backed by unsatisfied losing political party (but full of praise ONLY when they won).

Is Malaysian election clean? Is Malaysian election is that bad? Again, some say yes, some vice versa. However, can someone tell me, which part in this world that having NO issues at all during elections? Even USA having their moments. And for some certain views, even a class monitor election can be “dirty”.

Yes, a better election is needed and to be ensured from time to time.

However, I don’t think the methodology used by BERSIH is correct. An illegal demonstration led by one of those knowing the law is much more worse. Ambiga knows the law. She studied it. Technically she knows what can be done, what cannot be done. Moreover she is a professional. Correct me if I am wrong, should not a professional be professional in doing things? Is this a set of good example?

Furthermore, IF really our electoral process is too corrupted, I am pretty sure Pakatan Rakyat would not have even a seat or two. Reality check? Pakatan Rakyat has won seats over and over times again. Better still, ruling 4 states out of 13!

IF really SPR is not trying to ensure our electoral process done in a best manner possible, I am pretty sure that Barisan Nasional would not lose many Parliament seats during GE12.

This question also keep on lingering on my mind.. is the definition of clean electoral process occurs ONLY when Pakatan Rakyat wins 100% or a win that enable them ruling Malaysia?

IF the definition depends on Pakatan Rakyat wins then only the electoral process is okay, it is certainly a very bad definition. IF the definition by meaning 100% win by Pakatan Rakyat, certainly it is much worse.

Now, let us talk on medium of spreading the political aspirations to the public. Some claimed that media in Malaysia are biased towards Barisan Nasional. Is that so? If really the said media is so powerful, how come Barisan Nasional lose their grounds during GE12 and some by-elections after that? Further, can somebody explain to me HOW did Pakatan Rakyat manage to get big wins when they claimed to be at disadvantage state (by not having electronic media backing them up)?

Is electronic media really that important to Pakatan Rakyat? If they do, here is my frank advice – correct your current media publications content.

With Pakatan Rakyat’s current media content, I am very much certain the people will see the disaster of media publication in the history of Malaysia. More than 80% certainty of news on the worst of Barisan Nasional and the best of Pakatan rakyat without no flaw at all. Nearly all column will be filled with political stories and agenda.

So far, I hardly see reports in their own media criticizing leaders on their half of not doing their job well. Bad news? All about Barisan Nasional. Shortages? All about Barisan Nasional. So, where is the freedom and fairness of reports in them?

Do remember that this blog capture both end of media reporting. And to some extent, the contradicting reports made are from their own media.

Speaking of which, here is my next question… IF  an electronic media is granted to Pakatan Rakyat for FREE, how will Pakatan Rakyat fund their TV station?

So far, Pakatan Rakyat always claimed they are short of funds. Much in their sessions, donations is asked. If they have a TV station, will the TV sustained? Or will it share the same fate as Metrovision (not long time ago)? If they have a plan of sustaining their TV, do you think big players will place an advert at pro Pakatan Rakyat TV with current content?

Under all these circumstances that I can think of for now.. IS BERSIH DEMONSTRATION A NEED IN MALAYSIA?

To some, can you guarantee that this demo BERSIH of yours can guarantee no one, no businesses, no public properties will be harmed and in danger? If you do, care to explain why so many NGOs relating to business are against BERSIH demonstration? In fact, they are all against any illegal demonstration.

Just a coincidence to ponder….When Barisan lose, they don’t put blame on SPR or people. However, when Pakatan Rakyat loses, all blames go to SPR and people. Why???

Question on the street: Why do we need an illegal demonstration when we can cast our vote (and Barisan Nasional lose at many seats)?

9 thoughts on “Is BERSIH Demonstration A Need In Malaysia?

  1. salam,

    lama tak drop comments here.

    sudah tentu BERSIH bermotifkan politik!
    konotasi “bermotifkan politik” di lihat,di baca,di hurai secara negatif!
    (by everyone that against it,u included?)
    apa masalah pemimpin malaysia hari ni?
    Motif BERSIH jelas utk TRANSFORMASI politik!
    di lancar dengan nama yang catchy “BERSIH 2.0”
    (should be 3.0, tapi biasalah malaysia,lewat segala hal!)
    so it shouldnt be a question,tentang motif BERSIH!
    (ada yang berFANTASI..kononnya negara kristian lah,agenda komunis lah etc!)

    Motif BERSIH?
    that is clear cut.
    for free and fair election.
    utk pilihan raya yang bebas dan adil.

    key word is “bebas”, another one is “adil”.

    Basic arguments; how “bebas” and “adil”?

    to UMNO-BN,as the ruling party; depa sure yakin eko-sistem pilihan raya mereka lebih memihak;boleh di kata kan se-pihak!

    media! mainstream media!
    tv..yes,tv! tak perlu bagi tv coverage utk tv sedia ada! itu milik umno!
    tv itu berguna utk terus menjumud-kan meleis!

    allow a tv station license,one daily newspaper license,lingkup atau tak biar kan ketepi, then you’ll see. i hope tv and paper nie betul2 media tak berpihak!
    hentam n cover dua dua side! debat dlm tv dlm konteks ilmiah, kritikal terhadap dasar2 kerajaan(persekutuan dan negeri),people tv! allow ahli ahli media buat kerja mereka tanpa kongkongan ketiak bik mama! atau jubur anwar (if he rules malaysia; honestly no chance!)

    SPR re-structure..guna dakwat kekal semasa mengundi ( NEGARA2 AFRIKA pun ada guna la woi,ni malaysia negara nak pi berpendapatan tinggi!), gerry mendering daftar pemilih di clear-kan, varian kawasan pengundian di struktur semula supaya UMNO menang dengan lebih jantan! (because UMNO=pondan!)

    i want to see UMNO rules dengan ber-maruah! but so far bull-shit!
    kerana meleis dan mamak pukimak di samakan secara mem-buta tuli!

    FAKTA: hak berhimpun hak asasi la bai! buh la perkataan haram ka apa jadah sekali pun no rule can stop ppl, i mean the real people to voice out their heart!

    FAKTA 2: BERSIH secara tak langsung mendapat POLITICAL MILEAGE dgn coverage bangang TV3 suku, kunun2 nak potray as bad as it can be, but fuckshit dlm PATRIOT,PERKASA and UMNO yang aku tgk tak senang duduk!POYO!

    FAKTA 3: BERSIH is a catch phrase, hatta A. Samad Said pun endorse perhimpunan ni, hang pulak nak jadi meleis meet mamak yang act like God!

    FAKTA 4: To push for FREE and FAIR election DOES NOT MEAN to support ANY PARTY! be on our side in PAS,DAP and PKR, then you’ll fucking know how bullshit UMNO is with their BULLSHITS!!!!

  2. bila penduduk semenanjung tanah melayu di bawa kan idea malayan union, bukan kah rally satu nasional di anjur kan?

    bukan kah pemerintahan british semasa itu juga mengguna-kan alasan alasan sama yang di guna kan oleh UMNO hari nie nak menggagal kan rally aman BERSIH?

    Hartal 19-48, apa yang ber-laku?

    Pemimpin UMNO suruh kita jangan lupa sejarah!

    hang seolah2 refer rally nie akan totally damage business di kuala lumpur.
    fakta nya rally di malaysia selama nie aman melainkan agen2 provokasi dari TUT TUT (you know who they are!~).. Proof? Ingat adegan berbaring yang di momokkan kepada PAS lewat coup de tat najib razak kat perak, ada tak yang BERBARING DAN BALING BATU sembunyi tangan tuh DI dakwa di mahkamah????fucking shit lah, no charge! sebab apa? sebab yang melakukan tindakan tuh TUT TUT! yang di dakwa ORANG2 YANG DIBUKTIKAN DALAM perrbicaraan sebagai tidak berbaring atau membaling batu pada kereta rajago– silverstate!

    for what ever reason, UMNO should learn to understand POWER yang depa dapat selama nie bukan MILIK MUTLAK depa~!

    come on lah, Indonesia pun pilihanraya dia much better than us!

    nak bagi airtime pun penakut, surely UMNO layak ditendang keluar dan cara yang ada ialah total reform dlm SPR.. tlg jgn ckp grouses regarding perjalanan PILIHAN RAYA malaysia di layan mengikut lunas internasional, glitches here and there tuh normal but kalau perkara asas pilihan raya pun sepihak kepaDA UMNO saja what the fuck????

    aku always hope there are good n new bunch of leaders in UMNO yang tak ada siege mentality ala yahudi..tapi yang ada hanya mamak2 sialan yang mengaku melayu but bullshit all the time!

    1. dawai koko+.
      Alasan mungkin sama (tetapi ada benarnya).. TETAPI…

      Semasa British memerintah, ada pilihanrayakah? Ketika itu, rakyat boleh menentukan siapa pemimpin merekakah?

      Kerana itu saya bertanya, perlukah demonstrasi haram dijalanan bilamana kita boleh mengundi dan memilih pemimpin kita. Fahamkah soalan?

      Dalam artikel ini pun, saya sudah menyatakan jikapun Pakatan Rakyat diberi lesen TV, bagaimana isi kandungan dan cara pengurusan? Kalau intisari rancangan semua kutuk, caci maki orang lain, adakah elok untuk membentuk masyarakat yang baik? Anda sendiri komen dalam artikel sebelum ini. Anda juga sebenarnya mengharapkan agar media Pakatan Rakyat (jika memerintah) lebih adil dengan menyebut:

      “aku sgt2 mengharapkan media cenderung kepada rakyat n tak memihak tapi mustahil kot? utk hari nie, berita cuaca n sukan kira ok lah, berita tempatan mmg kelihatan memihak (tv1 not included lah since depa perkakas rasmi pemerintah),
      paling penting aku harap media2 yg mungkin wujud nanti bukan alat pakatan,
      sbb tak kan ada bezanya…”

      Tunjukkan keadilannya sekarang. Biar rakyat menilai tahap mana ADILnya Pakatan Rakyat.. BUKTIKAN. Tidak rugi pun. Rakyat boleh menilai. Lakukan sekarang. Tidak perlu tunggu memerintah.

  3. suka aku nak berkongsi dgn pembaca blog hang;

    Puisi terbaru A Samad Said: Peludah warna
    July 2, 2011

    PELUDAH WARNA
    Kuasa gusar kini menggelegak murka;
    warna kuning diisytihar racun terbisa.
    Diragutnya baju-T segeram tenaga
    dan diumum itulah busana bahaya.
    Tapi, kita jahit semula perca kain,
    menjadikannya panji terindah dan tulen
    Warna kuning yang teramat tenang dan syahdu
    kita kembalikan damai ke dalam qalbu.
    Kini cahaya mentari mungkin diramas
    dan sinar kuningnya juga mungkin dicantas.
    Memanglah mereka kini peludah warna
    sedang menghimpun lendir kahak sebanyaknya.
    Kerana nikmat amat lama berkuasa,
    kuasa pun seolah menjadi hartanya.
    A. SAMAD SAID

    p/S: TAK KAN LEPAS NIE UMNO NAK CAKAP A SAMAD SAID AGEN ASING KOT????HAHAHAHHAHAH

    TH3 heLL to UMNO N MAMAKS!

  4. OnDaStreet’s comments are highly relevant albeit soem interesting undesirable words haha, bro, points bagus tapi penyampaian a lot to be desired.

    Put aside all these, lets focus on Bersih 2.0.

    Do we need it ? Yes.

    Let them blow their heart out and say whatever they want to say. Problem is, there is no freedom after speech, not only in Malaysia but the whole damn world for that matter.So roll your dices and take your chances.

    But for God’s sake, jgn la demonstrate kat Jalan TAR , org kita berniaga situ. Demo la kat Jln Bukit Bintang , but of course “they” will never allow this, org dia berniaga situ beb………

    Media is controlled by the ruling govt?
    Its true.

    So?
    Isnt that the case all over the world?

    In the media, famous Jews include Wolf Blitzer (CNN), Barbara Walters (ABC News), Eugene Meyer (Washington Post), Henry Grunwald
    (editor-in-chief Time), Katherine Graham (publisher of The Washington Post), Joseph Lelyveld (Executive editor, The New York Times), and Max Frankel (New York Times).

    whenever there’s a demonstration in the world, osama’s face conveniently comes thru. Wonder why ? They rule the media Stupid ! they say what they want to say, when they want to say it and how to say it .

    As a matter of fact, Hollywood itself was founded by a Jew. Among directors and producers, Steven Spielberg, Mel Brooks, Oliver Stone,
    Aaron Spelling ( Beverly Hills 90210), Neil Simon (The Odd Couple), Andrew Vaina (Rambo 1/2/3), Michael Man (Starsky and Hutch), Milos
    Forman (One flew over the Cuckoo’s Nest), Douglas Fairbanks (The Thief of Baghdad ) and Ivan Reitman (Ghostbusters) are all Jewish.

    Have u ever watched a movie potraying a great Muslim leader in Jewish controlled media ? Luke Skywalker is a valiant cowboy against a very Russian Darth Vader ( and the imperial speaks english accent …), we grew up thinking the Germans are the bad boys and vic morrow’s gang could save the world. And as for the Arabs, they will forever be monkeys in all these movies ( in real life they are not much different anyway ……)

    This is normal. No brain surgery. You want an ideal world, take some Valium and dream on bro.

    If and only if PKR were to rule one day ( God Forbidd but its a real world anyway, so it could happen) …they’d do the same thing. Its rethorical, need no reply but just observe. its absolutely stupid if they dont but then again …its PKR .. disgruntled UMNO members hahahaha.

    Bersih 3.0 ke 2.0 ke the Malays will forever be the losing race, as always, demo tempat org melayu berniaga, baring depan kereta Sultan, bertempik, melalak , org lain tengok aje …… congratulations for being part of an intergalactic fools !

    shalom alaik …

You are part of people on the street. My opinion might not as good as yours. Come, please share your thoughts with us!!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s