Tazkirah Jumaat: Contoh Peribadi Terpuji…(Gurauan April Fool Termasukkah?)


Tazkirah Jumaat kali ini ingin berkongsi akan artikel menarik daripada laman ini. Cuba cari, adakah April Fool masuk dalam antaranya?

BAGI seorang manusia, tiada yang lebih bernilai kecuali keperibadian terpuji. Al-Quran menerangkan banyak peribadi dan ciri mulia yang boleh dicontohi, antaranya:

# Takut hanya kepada Allah.

“Demi sesungguhnya! Jika engkau hulurkan tanganmu kepadaku untuk membunuhku, aku tidak sekali-kali akan menghulurkan tanganku kepadamu untuk membunuhmu, kerana sesungguhnya aku takut kepada Allah, Tuhan pentadbir sekalian alam.” (al-Maidah:28)

# Melaksanakan kewajipan dan tanggungjawab sebagai hamba Allah.

“Maka Musa pun memberi minum kepada binatang-binatang ternak mereka, kemudian ia pergi ke tempat teduh lalu berdoa dengan berkata: Wahai Tuhanku, sesungguhnya aku sangat berhajat kepada sebarang rezeki pemberian yang Engkau berikan.” (al-Qasas:24)

# Menyembunyikan perasaan marah dan sentiasa bersikap pemaaf.

“Dan orang yang menahan kemarahannya dan orang-orang yang memaafkan kesalahan orang. Dan (ingatlah), Allah mengasihi orang-orang yang berbuat perkara-perkara yang baik.” (Ali-Imran:134)

# Memberi makan anak yatim yang dalam kelaparan dan kaum kerabat yang miskin.

“Atau memberi makan pada hari kelaparan. Kepada anak yatim dari kaum kerabat. Atau kepada orang miskin yang terlantar di atas tanah.” (al-Balad:14-16)

# Suka bersedekah dengan harta yang disukainya kepada orang yang amat memerlukan bantuan.

“Dan seseorang itu suka mendermakan harta bendanya yang dia amat sukai kepada kaum kerabat dan anak-anak yatim dan orang yang miskin.” (al-Baqarah:177)

# Cenderung dan suka kepada perdamaian dan keharmonian.

“Dan jika mereka (pihak musuh) cenderung kepada perdamaian, maka engkau juga hendaklah cenderung kepadanya.” (al-Anfal:61)

# Tidak meminta-minta.

“Mereka disangka sebagai orang kaya oleh orang yang tidak mengetahui halnya, kerana mereka menahan diri daripada meminta-minta.

# Bersabar dalam menempuh dugaan, baik ketika senang mahupun susah.

“Dan ketabahan orang-orang yang sabar dalam masa kesempitan dan dalam masa kesakitan dan juga dalam masa bertempur dalam perjuangan perang sabil.” (al-Baqarah: 177)

# Menunaikan amanah kepada yang berhak menerimanya.

“Maka hendaklah orang (yang berhutang) yang dipercayai itu menyempurnakan bayaran hutang yang diamanahkan kepadanya dan hendaklah dia bertakwa kepada Allah Tuhannya.” (al-Baqarah:283)

# Tidak bersifat bakhil dan sanggup membelanjakan harta kepada golongan yang memerlukan.

“Sesiapa yang menjaga serta memelihara dirinya daripada dipengaruhi oleh tabiat bakhilnya, maka merekalah orang-orang yang berjaya.” (at-Taghabuun: 16)

# Bersederhana dalam semua perkara. Tidak terlalu boros ketika berbelanja dan tidak kedekut.

“Dan juga mereka (yang diredai Allah itu) yang apabila membelanjakan hartanya, tiadalah melampaui batas dan tiada bakhil dan (sebaliknya) perbelanjaan mereka adalah betul sederhana di antara kedua-dua cara (boros dan bakhil) itu.” (al-Furqaan:67)

Nukilan OnDaStreet: Sejauh manakah kita dapat melakukan perkara-perkara yang disebut diatas? Sejauh manakah istiqamahnya kita dalam perkara-perkara diatas?

Semoga Tazkirah Jumaat kali ini dapat memberikan manfaat dalam kehidupan seharian kita untuk di dunia dan akhirat…

Wallahualam…

 

Advertisements

You are part of people on the street. My opinion might not as good as yours. Come, please share your thoughts with us!!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s