Is Really 30% Equity For Bumi Can Cause Unrest For Non-Bumis?


It has been quite sometime that I have a free time to really write my thoughts on heavy stuff. For example, the recent remarks made by MCA President over 30% Equity for Bumi.

It is not I don’t understand why DS Dr Chua Soi Lek made such moves to comment and in a way questions the 30% question. In fact I do. As a president who has promised to revive MCA and to take care the welfare of chinese community, he ought to do something when some demanded for those portion to be opened to all.This kind of call have been there for quite some time and getting stronger lately.

I also taking into consideration series of crisis that revolves around on one of the biggest partner in Barisan coalition.  PKFZ scandal, leadership tug of war and non-ethical scandal that paint the election of their own leadership are among the factors that made MCA falling down. If one can remember, there were a lot of criticism on MCA leadership back then since PKFZ scandal and the porn scene being brought to public attention.

Adding up to such pressure, MCA also being criticised with not being able to attract chinese voters to vote Barisan,. They realise that chinese votes have been swinging to DAP for the past few elections due to their incapable of doing something. MCA and its president along with his cabinet of leaders ought to do something. They have to do something to survive and not being sidelined by chinese in Malaysia.

With all these factors to be considered, that is why I said I’m not suprised. Due to such pressure for survival, attacking the 30% is one of the ways to revive trust towards MCA.. perhaps. It has been a trend of late, to survive, attack anything related to Bumi, be it from religious side or constitution.

However, being a leader of an organisation that have been partnering UMNO, MIC and other Barisan components, DS Dr Chua should also realise how the road was built. Being the president of such big political organisation with good partnership with UMNO, MIC and other Barisan components, he should be able to pull off a well researched study on the composition of wealth distributed among Malaysians. He and his MCA compatriots also should realise that they should be able to come out with a good explaination on what they can see from the top and rationale with it.

I do aware that there are hardcore poor among non-bumis. And so do the bumis. Being Malaysians are made up majority by Bumis, I’m pretty sure that DS Dr Chua can easily find that it is much easier to find poor Bumis than non-bumis. Unless of course, he ignores that view.

Perhaps, we ought to see this in another perspective. A perspective that should hit your logical thinking (only if you open your mind and heart to this question).

IF out of 100%, the bumis gained more than 50% along with the 30% quota, then I think it is fair to say that we should abolish the 30% quota.

HOWEVER, CURRENTLY, the bumis cannot even fulfill the 30%. So is it fair to say that bumis has treated the non-bumis unfairly? Do remember that bumis made up more than 50% of Malaysian population, but not even can to have 30% share. Even if the quota of cake is divided into 3 major cakes, I still can see Bumis are lagging behind. A portion of 70% to be shared among non-bumis. And this does not include ali-baba bumi equity that bumi just being a proxy.

So, who is actually inconsiderate? Who is actually being greedy here?

And this message goes out to the corrupted bumi (and also to DS Nazri Aziz). You have gained your wealth, but it seems some of bumis are so corrupted that he or she not even bother to help to improve his or her community. At least, try to mingle aorund with your lower rank staffs and see how they live. That is why, there are also calls for minimum wage for those who are not as fortunate as you.

Especially to those corrupted bumis in political parties. You are the one who are bringing shame to the bumis and malays. Because of your acts and antics, the non-bumis thought that they are being mistreated.

Question by OnDaStreet: Is 30% is bigger than 70%?

I heard that the demands came from racist and inconsiderate individuals that I believe that they can count. So, which one is bigger? Why chase the small portion when you have enjoyed the rest?

Unless of course… greedy and inconsiderate you are…

And pity.. DS Dr Chua can fall for that..

Perhaps DS Najib words can be understood by MCA leaders?

11 thoughts on “Is Really 30% Equity For Bumi Can Cause Unrest For Non-Bumis?

  1. Salam ODS…. u punya ending very climactic la ! Bukan ‘Perhaps DS Najib words can be understood by MCA leaders?’ tapi ‘Masalah Suami Pancut Awal’ !! hahahahaha…..

    Ok, serius. … still ur last question, as per my post, apa yang Najib jawap terhadap tuntutan2 cina tu ??? zip. nada, elek, kosong….

    makes u wonder…….

    ODS: hahaha.. terima kasih atas komen anda, din.🙂

  2. Especially to those corrupted bumis in political parties. You are the one who are bringing shame to the bumis and malays. Because of your acts and antics, the non-bumis thought that they are being mistreated.

    encik penjejak awan,
    agak2 dari frasa ” those corrupted bumis in political parties”..berapa percent from UMNO yah???
    multiply dgn years of DEB implementation and it’s metamorph versions later years..dah berapa byk yang CORRUPTED BUMIS in political PARTIES (OR PARTY i might say specifically UMNO) yang dah rugiKAN NEGARA malaysia nia ya…singlehandedly menjahanam kan niat murni DEB values.

    and why not u include those “RAJAGOPALS” too..plenty of them have benefited in business in such a dubious and questionable ways!!

    to quote : Because of your acts and antics, the non-bumis thought that they are being mistreated.

    U might wanna add that not just the non-bumi themselves yang thought they are being mistreated, I would go the minimum 48percent approx of Bumi population juga merasakan the corrupted racist UMNO goons have betrayed the amanah to lead the country with good and halal conduct! and mind you this number shall grow bigger selagi nampak UMNO hanya memperkayakan tembolok mereka semata2.

    aduhai malang nya ada pemimpin melayu yang sebegini!

    happy ramadhan

    ODS: dawai koko+,
    Saya mengambil dari konteks bukan bumiputera yang mempersoalkan bumiputera. Jika ingin memasukkan apa yang difikirkan bumiputera tentang bumiputera, maka ya, ramai juga bumiputera yang kecewa dengan mereka yang korup.

    Dan kenapa saya tidak tuju khusus kepada UMNO? Kerana ada juga yang bukan UMNO juga turut korup. Ya, ramai menuding jari kepada pemimpin UMNO, tetapi ini tidak bermakna bahawa parti yang dianggotai bumiputera lain bersih dan maksum daripada kesalahan dan kekorupan.

    Setakat ini, hanya bumiputra yang sudah senang dan lupa diri sahaja yang meminta 30% itu dihapuskan. Jika mereka memikirkan ramai bumiputera ketinggalan, saya percaya mereka tidak akan berbuat demikian.

    Terima kasih atas komen anda, dawai koko+.🙂

  3. why 30%?
    why not lebih dr itu?
    tuan…yang jelas korup itu umno.
    mahu lagi dibelai umno yang korup lebih dari 50tahun?

    and tuan blog selalu bertazkirah jumaat di blog ini,
    amat lah malang org seintilek anda masih lagi melihat perkara dari konteks segregasi kaum…bumi dan bukan bumiputera lah…

    syukur lah Nabi junjungan tak turun sebagai Nabi utk kaum arab sahaja…

    adakah melayu umno juga merasakan dirr mereka bangsa pilihan seperti mana bani israel??bangsa pilihan tuhan…

    ODS: 30% itu boleh dilihat sebagai peratusan asas yang harus mendorong bumiputera untuk bersaing, dan ianya tidak harus dilihat sebagai zon selesa. Saya sendiri akan menyokong, jika bumiputera yang 50% mampu menguasai 45-55%, kuota 30% itu wajar dihapuskan. Sehingga itu, majoriti bumiputera akan menjadi majoriti yang akan hidup melarat. Lupakah anda apakah faktor yang mendorong rusuhan kaum 1969? Bukankah salah satunya adalah disebabkan jarak kekuatan ekonomi yang ketara.

    Ya, ketika ini yang paling jelas kekorupan itu adalah UMNO, tetapi sebagaimana yang saya katakan sebelum ini, tidak bermakna yang lain maksum dan bersih dari kekorupan. Jika tidak, sebagai contoh, masakan kes kecurian pasir di Selangor yang saya percaya bukan didalangi orang UMNO. Jika ya, maka Pakatan gagal mentadbir negeri Selangor dengan elok. Jika tidak, maka boleh dikatakan ada dikalangan orang Pakatan sendiri yang korup.

    Saudara,
    Saya melihat Islam di Malaysia boleh dipelihara dan didaulatkan oleh umat Islam, dan ketika ini, majoriti umat Islam dibarisi oleh bumiputera. Saya tahu terdapat umat Islam daripada bangsa lain, tetapi apakah keupayaan dan kemampuan mereka untuk mempengaruhi bangsa mereka untuk memelihara dan mendaulatkan Islam? Setakat mana mereka mendapat sokongan dan membarisi kepimpinan parti-parti politik tempatan? UMNO, PAS, PKR, DAP, MCA, MIC..berapa ramai muslim yang bukan bumiputera membarisi kepimpinan parti? Kita tolak UMNO ketepi kerana rata-rata dianggotai Melayu yang Islam. Bagaimana PAS, PKR, DAP, MCA dan MIC? Dimana mereka? Apakah tiada muslim bukan bumiputera dalam parti-parti ini? Saya yakin ada.

    Sehingga hari saya boleh melihat umat Islam yang bukan bumiputera membarisi dan mengetuai kepimpinan parti-parti politik selain UMNO, sehingga itulah saya belum cukup yakin bukan bumiputera akan dapat bersama-sama mendaulatkan Islam (melainkan bukan bumiputera yang beragama Islam).

    Dan saudara,
    Tazkirah-tazkirah itu saya ambil untuk renungan bersama, memperbaiki diri sendiri dan sebolehnya menolong sahabat-sahabat kita berubah menjadi lebih baik. Blog ini bukan untuk politik semata, wahai saudara.

    Terima kasih.🙂

  4. terima kasih saudara penjejak awan (watak ikonik avatar anda) utk penjelasan.

    ya saya tahu blog ini bukan semata2 berkisarkan politik.

    saya ingin bertanyakan lagi tentang kuota 30% .
    as im not an economist dan bukan juga ahli dlm soal implementasi dasar deb (yang antara lain antara falsafah yang di unjurkan pemilikan ekuiti sebanyak 30% (target) utk bumiputra. Utk kerajaan pimpinan PM yang ke 4 dahulu seingat saya pada 1990 beliau pernah berucap bahawa sasaran yang di kehendaki masih lagi belum tercapai dan seingat saya DEB termansuh setelah genap 20 tahun, dan semangatnya di terus kan dlm dasar ekonomi kerajaan PM tersebut tahun tahun berikutnya.

    yang agak menghairan kan saya kenapa kerajaan BN yang dikepalai UMNO yang juga di katakan beragamakan Islam membiarkan perusahaan2 yang jelas hukumnya HARAM di sisi agama di kepalai/dianggotai individu2 BUMIPUTERA melayu(islam???) dlm senarai board of directors..namely GENTING BHD, CARLSBERG DAN GUINESS ANCHOR BHD…kedapatan dengan jelas INDIVIDU2 BUMIPUTERA melayu (islam???) duduk enak dan ampuh di atas carta organisasi perusahaan2 seperti ini.Adakah atas kehendak ekuiti 30% maka BUMIPUTERA INI terpilih/memilih utk berada dlm lingkungan BOARD OF DIRECTORS??? (Tok sah la di sebut yang di bawah di mana saya pasti ramai muslim melayu bekerja juga di peringkat bawahan dan eksekutif.) Apa tidak ada kah bumiputera non muslim dari sabah sarawak yang boleh di letakkan di dlm penyenaraian organisasi bisnis MEWAH tapi HARAM tersebut???
    mana PERANAN UMNO yang berkuasa penuh dlm hal ehwal tadbir islam negara ini melalui kerajaan barisan nasional yang di anchor mereka selama 5o lebih tahun ini? apakah kerana kek ekonomi 30 percent nie maka hukum di tolak ketepi dan kepentingan HAK MELAYU di dahulukan ????

    tentang 13 mei, saya terpaksa bersetuju utk mengatakan faktor ekonomi bumiputera dan non bumiputera bisa menjadi punca chaos tersebut namun tangan tangan gelap dari parti pemerintah juga punya peranan mencetus tragedi tersebut. (oh ya kertas putih mageran pasti tak meletakkan perkara ni sebagai punca!)

    melayu islam hari ini yang tidak cenderung UMNO lebih matang dlm menilai permainan adu domba perkauman UMNO dan media nya.

    dan atas semangat ramadhan dan kesyumulan islam molek lah kiranya kita melihat lebih dr sekadar soal melayu,bumiputera semata mata…kerana jika kita merasakan kita bangsa yang patut di berikan layanan istimewa, tak dpt tidak sama lah kita dengan bangsa bani israel yang merasakan mereka bangsa pilihan PEncipta.
    and Wajarlah kiranya saya katakan seperti komen terdahulu syukur Nabi Allah Muhammad The Great (pbuh) tidak di utus dgn mesej utk bangsa arab nye sahaja..kerna itu Bilal Bin Rabah (skdr satu cth) dimerdekakan walaupun etnik nya etnik pak hitam Afrika…

    malang sekali kita cenderung mengangkat pemimpin2 yang cenderung perkauman seperti PM yang ke 4 dan lain lain..

    time for REVOLUTION.

    P/S: A malay like me denounce any act of betrayal tagainst any malaysian regardless race or religion,that’s why i called myself a malaysian, and i dun need more SITTING DUCKS FROM the royal RAJAGOPALS who do nothing than just being puppets!

    1. saudara dawai koko+,
      Saya merasakan isu kenapa terdapat perusahaan yang HARAM dari Islam itu telah pun berulang kali diperbincangkan dimana-mana ruang yang ada, baik perbualan terus, blog, facebook dan sebagainya. Soalan itu perlu ditanyakan kepada individu-individu yang menjadi pemegang saham industri-industri berkenaan. Ini juga perlu dilihat samada perlantikan itu diwajibkan oleh kerajaan atau tidak. Dalam erti kata lain, dipaksa atau secara rela hati? Ya, kerajaan mahu 30% ekuiti dimiliki bumiptera, tetapi tidak bermakna ianya diwajibkan ke atas semua perniagaan. Jika tidak, pastinya 30% pemilikan ekuiti itu telah pun tercapai sejak lama dahulu.

      Jika saudara menyuarakan peranan UMNO sebagai kepala kerajaan negara untuk mengambil tindakan terhadap perniagaan yang HARAM dari sudut Islam, ianya perlu juga ditanya kepada kepala-kepala kerajaan negeri-negeri lain (semua, baik negeri dibawah pentadbiran Barisan mahupun Pakatan) kenapa membenarkan perniagaan itu berjalan dan mengambil hasil cukai.

      Yang pasti, saya telah mengulas isu ini di artikel ini, dimana sudut pandangan saudara adalah berdasarkan idea negara Islam yang sempurna, bukan pembentukan asas negara Islam yang membenarkan bukan Islam menjalankan aktiviti mereka. Saya telah menyatakan:

      Malaysia declared that Islam is the official religion. A declaration that is stipulated in the Article 3. Just like a muslim saying he is a muslim by his declaration, I do think same goes to Malaysia.

      The only difference is… Malaysia is not a perfected Islamic state. Malaysia has not fully implemented what should a PERFECT Islamic country do. However, still, Malaysia IS an Islamic state…

      What PAS and its supporters are talking about is about a perfect Islamic State…

      What Malaysian Bar has stated is actually admitting that the techincality of foundation is there (as stated in Article 3).. it is just not perfected Islamic State…

      Under these terms, I do feel whoever denying Malaysia is an Islamic State is actually confused between an Islamic state and a PERFECT Islamic state…

      Saudara benar-benar bersemangat dan berpengetahuan, oleh itu saya minta saudara ulaskan bagaimanakah keadaan untuk bukan Islam dibawah pentadbiran Rasulullah, juga pentadbiran para khalifah. Apakah aktiviti-aktiviti bukan Islam dilarang sama sekali?

      Dan apakah saudara pasti yang pemimpin-pemimpin PAS, PKR, DAP tidak pernah berhujah atas landasan bangsa, langsung tidak berhujah atas faktor etnik? Saya pasti ada… jika tidak, sudah pasti ada watak sekuat Lim Guang Eng dan Karpal dalam PAS, watak semulia Nik Aziz dalam DAP, dan pemimpin Cina dan India yang setara dengan DS Anwar Ibrahim, Wan Azizah, Zaid dan Azmin dalam kepimpinan PKR…

      Dan ya, Rasulullullah sendiri tidak menyatakan baginda khas diutuskan untuk kaumnya sahaja… kerana nyata baginda diutuskan untuk sekalian manusia, sebagaimana yang termaktub dalam Al-Quran.

      Saya hormati untuk anda tidak menyatakan anda berbangsa Melayu. Akan tetapi tidak perlu untuk anda memanggil nama yang kurang elok kepada orang lain, termasuk raja-raja melayu. Adakaha Islam mengajar kita untuk menggelar seseorang dengan nama yang tidak baik? Saya fikir tidak…

      Terima kasih atas komen anda.🙂

  5. assalamualaikum Tuan Penjejak awan🙂

    tentang argument malaysia sebuah negara islam atau tidak? ia sememangnya debat yang tiada penghujungnya.

    selagimana kontradiksi opini berkaitan dgn kedudukan Islam dan perundangannya bercampur baur dengan perundangan sekular/atau mana2 perundangan yang tidak di unjurkan dari anjuran Quran dan sunnah, maka boleh di katakan utk pihak2 yang meragui/meyakini status “Keislaman” sesebuah negara, polemik ini akan tetap wujud.

    di malaysia, tidak dinafikan hakikat proses islamisasi negara ini berlaku pada kadar yang tidaklah dikatakan sempurna seperti frasa “perfected islamic state” dan saya percaya, proses ini ialah proses yang berterusan.
    untuk pihak UMNO sebagai tonggak kerajaan, dekad 80an ke 90an dan 10 tahun dlm milenia ini menampakkan beberapa contoh baik yang di usahakan utk meningkatkan status dan piawaian Islam dlm sektor2 perekonomian, pentadbiran dan pendidikan. Sebagai perbandingan pula, PAS cenderung meningkatkan pengaruh dan pemahaman politik terhadap rakyat berkaitan isu isu yang “syariah compliance” seperti isu2 berkaitan perundangan dan hak hak Islami dalam tempoh yang sama.

    atas kapasiti individu, persoalan yang saya cuba timbulkan adalah berkenaan dgn kenapa wujud “entiti muslim” dlm senarai board of directors (on which dlm fed. constitution kita mendefinisikan org melayu itu muslim) perusahaan2 yang diiktiraf legal dlm undang2 malaysia, tetapi dlm konteks hukum agama kita haram? saya tak merasakan pada tahap keadaan negara kita sekarang ini, mana mana pihak mampu menolak kewujudan business sedemikian dan even saya sendiri tak merasakan non muslim perlu abide kehendak majority muslim negara ini berkaitan soal perusahaan2 yang disebutkan,dlm ertikata lain saya tak menyebut business tersebut perlu dihentikan atas hanya kerana dlm Islam ianya haram. Oleh kerana itu saya sentiasa berharap kerajaan peka dengan sensitiviti masyarakat muslim dengan melantik (jika lantikan itu atas semangat dasar ekonomi baru), menggantikan mereka dengan bumiputera sabah/sarawak yang bukan Islam. Infact jika UMNO mampu berbuat demikian ia satu anjakan sifat yang baik dan cerminan bahawa UMNO benar2 satu organisasi yang mewakili kehendak Melayu (muslim??) yang semakin peka dgn kehendak dan tuntutan Islam. Sbg cth, kita meletakkan keturunan Raja sbg ketua agama islam di negara ini, tapi apa kah makna nya jika seorang royal blood juga mengganggotai/menduduki organisasi business sedemikian dlm sekian byk cabang business yang lain??? bukan kah ia bukan sahaja “mencemar duli” malahan mencemar imej Islam dan praktis nya sendiri?

    Jika boleh saya unjurkan, almost majority of our royal bloods sang permaisuri tidak menutup auratnya, sedangkan kalau nak dikatakan tidak tahu hukum, mereka lebih daripada berkemampuan utk mendapatkan pendidkan yang terbaik. Begitu juga dengan isteri2 perdana menteri kita yang di sayangi? di mana mereka letakkan kepatuhan mereka terhadap sang suami apatah lagi Ilahi? orang cenderung utk mengatakan “takpalah, belum sampai hidayah…”, tapi hakikatnya bila ke makkah menunaikan haji atau pun umrah, boleh pula berlitup. dlm bahasa moden, itu hipokrasi..dalam bahasa org2 kampung, itu munafik. Tapi tak sampai hati la saya nak meletakkan label2 sedemikian.

    ironinya, UMNO mengatakan mereka juga memperjuangkan Islam, sedangkan paling asas pun masyarakat Melayu hari ini yang peka dgn perubahan sekeliling melihat pemimpin2 mereka tidak berapa “sedap” mata memandang. wallah u alam.

    p/s: RAJAGOPAL hanyalah satu manifestasi kepada those royal bloods yang fail to meet our expectation. malu lah kalau title ketua agama islam tapi…..🙂

    1. saudara dawai koko+,
      Satu pandangan yang baik.

      Sememangnya diakui, agak sedih melihatkan kegagalan menutup aurat, walaupun bertudung yang tetap menampakkan rambut atas nama fesyen (sebagai contoh). Namun, pada pendapat saya, elok juga kita mendoakan mereka ini mendapat hidayah untuk berubah dan tidak berkata lagi “takpalah, belum sampai hidayah…”.

      Namun, untuk terus menolak mereka, itu terpulang kepada individu, dan saya pasti telah, sedang dan akan ditunjukkan pada peti undi. Cuma, saya mengharapkan jangan jadi mengata dulang paku serpih, atau umpama periuk mengumpat belanga.

      Tentang proses Islamisasi itu, cepat atau lambat, terpulang kepada masing-masing untuk menilai. Yang pasti, pada pandangan saya, baik PAS, UMNO mahupun muslim yang berkhidmat dalam kerajaan tanpa mengira pemimpin mereka itu PAS atau UMNO, masing-masing sedang menjalankan tugas masing-masing. Biarlah berbeza pandangan, tetapi janganlah sampai mendoakan atau mengata yang tidak baik pihak yang tidak sehaluan.

      Kerana itu, di suatu ketika, saya amat menghormati PAS (sebelum dan beberapa ketika selepas PRU12), di mana saya menjadikan contoh yang baik (sila rujuk artikel ini dan ini). Sedihnya, ianya tidak lama, kerana ramai yang telah kembali ke perangai lama (contohnya diulas di artikel ini, ini dan ini). Jika PAS konsisten seperti pada waktu mereka saya amat hormati, dan mampu mengetuai Pakatan (bukannya PKR atau DAP), saya percaya PAS akan menjadi pilihan utama.

      Dalam pada itu, saya masih menunggu saudara untuk berkongsi bagaimanakah negara Islam dibawah kepimpinan Rasulullah dan para khalifah. Apakah kegiatan bukan Islam dihalang atau dihapuskan terus?

      Apapun, terima kasih atas komen anda.🙂

  6. Is Really 30% Equity For Bumi Can Cause Unrest For Non-Bumis?

    If only you can re-title this to “Is Really less than 30% Equity For Bumi Can Cause Unrest For Bumis?”

    Just my simple thoughts:
    a. How sure are we that by implementing meritocracry that the malays can’t earn 30% or more than 30% equity or wealth? If we subscribe to that thought, are we saying that the Malays can’t compete?
    b. Who came out with this formulae that 30% equity is just and fair? What if after achieve 30% and liberalise the economy, then suddenly bumi equity falls below 30%, are we going to re-introduce NEP?
    c. I feel all these policies of quota not only hampering growth but leading to more fights between races and killing harmony as the day goes by. Perkasa is using the very same logic to destroy racial harmony.

    Does it really matter who and who is richer than who and have higher level of equities? It’s the warpest logic I have ever seen with you must have x % of this and that.

    1. jebat’s fren,
      It has been quite some time since you’ve dropped by and comment.

      As to your simple thoughts, anyone can earn more or less than 30%, subject to how capable they are. As for now, even though 30% is the target for bumi, I’m pretty sure that there are factors that leads to inability for bumi to control 30% other than just simply condone to saying bumiputeras can’t compete.

      Well, my friend, in regards as to “It’s the warpest logic I have ever seen with you must have x % of this and that”, it does not come from me orginally. It came to those who thinks that bumiputera 30% equity is halting national development despite some already controlling more than 30% already.

      That is why I put the title in that sense.. Weird isn’t it to say that 30% can distrupt some who control more than that? It is like a group of shareholders controlling more than 51% saying a group of people controlling less tha 30% of shares distrupting the company’s growth.🙂

      Thank you for your comment.

      1. I am sure you know who is Sakmongkol…..unfortunately his voice is too soft to be heard by many malays who have been taken for a ride by UMNO for far too many years.

        http://www.themalaysianinsider.com/breakingviews/article/to-tell-a-compelling-story-sakmongkol-ak-47/

        If you look at his idea of having a better country, it is not about having Perkasa or quota in equity. It’s about competing and working hard and x% of quota/wealth/equities should NOT be a deciding factor.

        Many from and outside UMNO can be educated and have all the degrees/masters/PhD but may not have a fair level thinking how to move the country forward.

        Your parallel analogy drawn using corporate shareholders and how it works in the corporate sector is not the same as quota in equity ownership.

        In many of my comments, in no way I have condoned that the bumiputera can’t compete, therefore I have always been a proponent to do away with all the restrictions that ultimately are not benefitting the malays masses. I believe God (in your belief Allah) made men equal regardless of race and therefore capable in competing in all aspects of life and need not special treatment of quota. It is the Perkasa and UMNO who brainwashed the Malays that they can’t compete, can’t liberalise economy and etc…….

        What is in the gene of Chinese that is not in the gene of Malays that gives the ability to compete and make wealth? The answer is NOTHING.

        I subscribe to this saying “The hands of the diligent prospers/makes wealth”. I hope you would also be able to see the point as relayed by Sakmongkol. He is indeed a class statesman.

        1. I agree when you said:

          “What is in the gene of Chinese that is not in the gene of Malays that gives the ability to compete and make wealth? The answer is NOTHING.”

          However, in a surrounding where balance is not there, certainly something will happen. Just remember back what caused 13 May 1969 tragedy? Wasn’t part of it about economic gap? Clearly those sentiments can come back due to pushing factor made by certain non-bumis who already have the upper hand to compete (and not to forget the bumis who forgot that a lot of their bumi friends lagging behind).

          These are the concerns. Plus, 30% are not bigger than 70%. Why can’t help others to gain that small piece of pie?

You are part of people on the street. My opinion might not as good as yours. Come, please share your thoughts with us!!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s