My Malaysia: Allah’s Name – Discrimination or Infiltration?


Update 2.25pm

PAS will call up a meeting to discuss on this issue (in a way to customize into one solid opinion), while PKR supports the decision.

In the report, Tian Chua is quoted as saying: “The hue and cry that has broken out is politically motivated by Umno to split the races,”. Wait up Tian Chua.. this is not political or race.. this is about religion. Which part of “Allah” is racial issue? PAS members, please advice your counter-part. I don’t think your counterpart understand Islam that much and cannot differentiate between religious and racial issue.

Original Article

Since the result of allowing The Herald using Allah in their publication as a translation of God in English to Bahasa Malaysia the very last day of 2009, Malaysians was strucked with various reactions and mixed feelings. Some opposed, some agreed.

Among those who gave their reactions that can be collected within the net are:-

and last but not least..

Meanwhile, Dr Asri does not wish to comment on the result, but reproduce his article written earlier.

One of comments I’ve received gave me a moment to think about. For most of my comments in regards to this issue revolves around between muslims, and this come from a non-muslim. As stated in my earlier article, there are way and means of dialogs in Islam. The comment was from Ketih Rozario, as follows:

Anda telah lupa bahawa terdapat golongan Bumiputera di Sabah dan Sarawak yang mengunakan bahasa Malaysia sebagai bahasa Ibunda Mereka.

Mereka Juga beragama Kristian dan bukannya Islam. Ini adalah Bumiputera Malaysia yang beragama Kristian dan telah sejak beratus tahun dahulu mengunakan perkataan Allah dalam Kitab mereka.

Di Indonesia juga perkataan Allah digunakan dalam Kitab Kristian.

Kerajaan negeri tidak sepatutnya melarang sesiapa megunakan sebarang mana perkataan disebabkan agama mereka. Ini merupakan diskriminasi.

which then I replied (after giving some careful thoughts.. as I believe, giving nas or dalil (if any), it would be useless):

Dari sudut Islam pun, tiada larangan untuk agama lain menggunakan perkataan Allah. Namun, norma di Malaysia, “Allah” itu adalah kata nama ganti khas untuk Tuhan bagi agama Islam, baik cetakkan apa juga bahasa.

Saya sebagai umat Islam sedar akan tiada larangan dari konteks akidah. Tiada masalah. Namun, isu ini harus dilihat dari segi struktur sosial dan masyarakat di Malaysia secara keseluruhannya.

Isu kali ini membawa terjemahan nama tuhan dalam kitab Bible ke Bahasa Malaysia sahaja, yang mana menjadi persoalan kepada tujuan dan motif penerbitan. Kenapa tidak diterjemahkan juga dalam Bahasa Inggeris, Mandarin, Tamil kepada Allah juga?

Agama Islam agama rasmi Malaysia, dan ini menjadikan ianya sebahagian daripada pembentukan Malaysia yang dipersetujui. Oleh itu, tidak hairanlah dengan langkah yang telah diambil oleh pihak Herald dilihat sebagai sesuatu yang bertentangan dengan Perlembagaan Malaysia.

Jika saudara mengatakan ianya sebagai “diskriminasi”, apakah tidak mungkin bagi umat Islam Malaysia melihatkan ini sebagai “pencabulan”?

From one point, one may see this as discrimination, but when we try to unveil the whole movement, I don’t see this issue as discrimination. The question which has been long asked (since this issue started), why just the translation of God In Bahasa Malaysia to be “Allah”, instead of the usual “Tuhan”?

If the publication is just for Christians, I have no problem. However I am pretty sure that the content of publication will be used in preaching to a non-Chritians in Malaysia. What is it for, if the Chritians who already understood God as “Tuhan”, not “Allah”? Do they really don’t understand that God is Tuhan in Bahasa Malaysia?

I’ve also received a comment from Apocryphalist, which worth to be shared with readers. Here goes:

OndaStreet,

Just like the Tsunami of 5 years ago — this time the wake produced by the recent tidal news of allowing Allah name be used in Christian publications has resulted in documents, interviews and past dealings that have some dircet consequences on this ruling, whether it is pro or against. Like the clever technopreneurs that we should all be, we must capitalise on all of these exposes to work for our own advantages.

Ok let’s examine some happenings one by one.

(i)                  SaTD links that Washington Post article in his blog. If you read carefully, this post is quite damaging to the christian cause. Ponder these:-

  1. The “Rev. Kumar” admits that the object of christianization is the entire malay nation. This is in direct violation of the constitution, and contradicts directly the judge’s ruling that the publications are not meant to christianize the muslims.
  2. “Rev Kumar” also admits that “his evangelical church has 12 branches throughout Malaysia and 30 affiliates and Mr. Kumar estimates that 100 Muslims are converting to Christianity every month in the country.” From this admission alone not only can the issue be thrown out of courts, but this Reverend can be charged for violating the law. Can he not, Lawyer Kampung?
  3. He also mentioned that “A royal family and the daughter of a former prime minister are among his list of converts.” Now remember this is in the Washington Post. If it is true, the Raja-raja can exercise their powers to bertindak. If it is not true, kita hadapkan the Reverend ke Mahkamah for propagating false news to outsiders and I am sure he can be charged with a lot of everything else purely by this statement alone.
  4. “Christian groups estimate that there are 30,000 Malay converts in the country.” Meaning to say, there have been 30,000 cases of violations of the constitution, of the law and all originating from one single perpretrator.
  5. They also talk about Christian Global Dominance. The government can press the Reverend if this is true, and act on it.
  6. It is not easy for us to pinpoint who Rev Kumar is. Sapa yang ada 12 branches and 30 affiliates? Sapa yang office dia sempit? Siapa yang ada magazine terpampar dalam officenya yang bertajuk “Storming the Enemy’s Stronghold.”. Can we press the “Reverend” here who the enemy is? Hey! Al-Maunah yang hanya merompak senjata itu boleh ditukar tuduhan kepada derhaka kepada Yang DiPertuan Agong. Isnt this a much more serious issue?

(ii)                Also observe that the Post article was first brought out by Institute Kajian Dasar. I know these guys. Anwar Ibrahim, when he first joined UMNO, created this group just so that his ABIM friends could be salaried. So what have they done so far? Nothing. Report pasal melayu masuk Kristian pun selamba ajer. And thengoklah tu Dr Dzulkifli cakap apa. “Dah letih nak syiarkan Islam ni”. Abis sekarang buat apa? Bantai melayu balik semula. Ntahlah kenapa sekali saya rasa sangat sakit hati kat Dr Manuty tu. Agaknya sudah terbuku sejak lama lagi kot.

Sejak dari US dulu saya pernah tengok kawan ni mengepalai group MISG ni … macam giler glamour sikit kawan ni. And then saya tak berapa respect mana-mana “cendekiawan” yang ambil PhD dalam ugama dari Temple University atau Edinburgh.

Nak tahu kenapa?

Sebab secara halus mereka telah berjaya memperdayai some muslim students semata-mata untuk mendapat PhD. Contohnya, tesis-tesis berikut pernah disuruh oleh professor2 orientalis di sana untuk muslim tsudents buat:-

(i) Tuqiyyah dalam Sunnism
(ii) Terangkan secara rasional sebab-sebab kemenangan Khalid al-Walid menentang tentera Rome.

Nah, kalau yang lemah Iman tentu sekali buat apa juga yg professor suruh. Kalau tak, tak dapat title Dr nanti.  Maka diorang buatlah Tuqiyyah dalam Sunnah. Deiii! Mana ada Tuqiyyah dalam Sunni! Konsep ini (yang bererti menipu untuk  mempertahankan kepercayaan seseorang) hanya ada dalam Syiah saja. Begitu juga bila Khalid al Walid lawan Rome dengan hanya 60 orang berbanding tentera Rome 60,000 orang, professor suruh explain secara logik, skal, strategi etc macam mana Khalid boleh menang. Tak boleh bubuh things like “Mukjizat” atau “Keramat” atau “Pertolongan Allah”. Macam ni lah diorang nak merosakkan akidah org2 Islam.

With this kind of people, do you wonder the kinds of things that spew from the mouth of the great Md Nor Manuty? Pttuuiii!!

Apo.

From my point of view, Islamic wise (as far as I am concerned), there’s no clear indication that they cannot use “Allah” as translation of “God”. Even the non-muslim Arabs use “Allah” at times.

However, the concern here is the manner of such translation. Here are my questions:

  1. Is it the publication is just for Christians (as outlined in the hearing), and the content will not be used to preach other non-Christians? [Adakah penerbitan itu hanya untuk penganut Kristian, dan kandungan terjemahan itu tidak digunakan untuk berdakwah kepada bukan Kristian?]
  2. Are the current Malaysian Christians do not understand that God (in English) is “Tuhan” in Bahasa Malaysia? (I’m sorry, but I have to ask this.. because this shows how good is your English and Bahasa Malaysia.🙂 ) [Adakah penganut Kristian di Malaysia tidak memahami “God” (dalam Bahasa Inggeris) adalah “Tuhan” dalam Bahasa Malaysia”? (Maaf, tetapi saya terpaksa bertanya.. kerana ini menunjukkan tahap penguasaan Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia juga.🙂 )]
  3. Why the translation of God to be Allah being done now? Even though it is said hundreds years ago, why now? Why wouldn’y it be done years ago? [ Kenapa terjemahan itu dilakukan sekarang? Walaupun dikatakan sudah beratus tahun, kenapa sekarang? Kenapa tidak bertahun dahulu?]
  4. Why just the translation of God to be “Allah” just in Bahasa Malaysia”? Will it be used in other languages? [ Kenapa terjemahan “God” kepada “Allah” cuma dalam Bahasa Malaysia? Adakah ianya akan digunakan didalam bahasa lain?]

* I’ve taken the liberty of translating the questions to be answered either in Bahasa Malaysia or English.

These are the four main questions for those who dare to answer me honestly and straight forward. Be no fear, for what I have learn and taught to be rationale in discussions. For what I know, what has been originally preached by Jesus (Isa) and Muhammad s.a.w. came from the same source, that is Allah. One of the difference is, either Christians accepted that there is only one God – no Son, no Father, no Holy Spirit whatsoever or not.

Just one God.. Allah The Almighty.

I’m looking forward to rationale and good discussion.

Thank you.

p/s: Ah.. how I love to watch Allahyarham Ahmad Deedat’s debates. Al-Fatihah…

 

8 thoughts on “My Malaysia: Allah’s Name – Discrimination or Infiltration?

  1. nak tukar Rukun pertama negara?

    “Kepercayaan kepada Allah”

    Apa macam pendapat penganut agama lain, selain dari assbiskop pakiam dan gengnya?

    ODS: Belum tentu lagi mendapat persetujuan penganut agama lain, seperti Budhha dan Tamil. Akan tetapi, kalau mengikut keputusan mahkamah beberapa hari lalu.. memang boleh sahaja dipakai.😀

  2. Salam ODS,

    Seperti yang dijangka, telah mula kedengaran suara2 dari Pas yang mempertikaikan keikhlasan orang Melayu lain khususnya dari Umno dalam kes ini. Tak habis2 ! Semuanya nak dipolitikkan…Siapa kita nak pertikaikan niat orang ? Apa yang penting apakah isu yang kita perjuangkan itu benar dan apakah niat kita sendiri benar ?

    Apakah cara Pas akan berbeza sekiranya pemimpin Pas yang terlebih dulu menangkap isu ini dan bersuara lebih awal dari Umno ? Jika itulah keadaannya,apakah Umno pula yang akan mempertikaikan niat Pas ?

    APA NI ??? Kepada kedua2 Pas dan Umno, cubalah tolak ketepi politik kepartian dalam kes ini. Janganlah dengki/tidak puas hati pihak mana yang lebih mendapat perhatian, siapa yang lebih vokal. Jika Pas mempersoalkan keikhlasan Umno, apakah Pas juga ikhlas kerana menimbulkan persoalan itu ?

    Tak kisahlah siapa pun yang dilihat sebagai pejuang yang lebih besar. Perbetulkan niat kita sendiri dan yakin bahawa Allah lebih mengetahui.

    ODS: Itulah masalah kalau semua benda nak dipolitikkan dan nampak hanya politik…

    Politik untuk agama atau agama untuk politik?

  3. Dear All,

    Reading from this and other sites it seems that one of the arguments is that the muslim god is one whereas the christian god is a trinity and Allah is not a trinity. Therefore Christians cannot refer to Allah. This is despite the fact that historically this has been going on for years until a minor official decided to detain the bibles and from there publicity made other officials join the fray.

    We must also not forget Isa to the muslims is a prophet whereas to the christians he is the son of god and part of the trinity. What do we do about him then.

    Going further isnt the bible just a distorted version of the Quran. What are we going to do about that?

    ODS: Danny,

    What is originally preached by Jesus/ Isa (pbuh) and what is being preached by Muhammad (pbuh) comes from the same source, Allah the Almighty. You’ve said it in your comment that “Isa to the muslims is a prophet whereas to the christians he is the son of god and part of the trinity”. Two different versions of the very same person. What to do about him (Jesus/Isa a.s)? As our beliefs and what have been taught to us.

    The reason being of such situation is caused by the intention behind such move. If years it is has been claimed, why now? I’ve posted 4 questions accordingly to the fact of the case. Yet until now, none dare to answer those questions. So far what I’ve got are comments that agree to such is the similarity of Christians and Islam…but still not answering to the questions.

    Thank you for your thoughts and comment. By the way Danny, if you came across one of my commentator saying that Singapore does not have religion/faith, do ask him why he write in such manner. I’m still waiting for his answer for his kind of “facts”.

  4. Perkataan Allah – Salah Persepsi

    Malaysian are generally a peaceful, tolerant and respectful people. Malaysia terkenal sebagai ‘a moderate Muslim country’ mau kah nama baik kita tercemar kerana segelintir ustaz dan org yang bersuara lantang berjaya dalam misi mereka???
    Setelah kebnyakan imej negara Islam lain udah tercemar kita mesti pelihara nama baik negara, bangsa dan agama. Seandai nama negara tercinta udah jadi busuk, hina di mata masyarakat dunia, amat susah untuk kembalikan maruah bangsa dan Negara. We must not fall to extremist, from whatever religion they profess.

    Setiap umat Islam mendirika solat 5 kali sehari dan membaca alFatiha sebanyak 17 kali, luapakah mereka, erti ayat ‘Alhamdu lillahi rabbi alAAalameen’
    ‘Segala puji bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.
    Allah swt untuk sekelian alam, setiap makluk dan jin, 7 petala langit dan bumi, segala kehidupan, haiwan, bintang dan segala sesuatu milik Allah swt.Islam dan Allah bukan hanya milik mutlak orang Melayu atau khusus untuk negara Malaysia sahaja.
    Most Muslims in Malaysia are a very tolerant , moderate, peaceful, hospitable people,
    but lately a small extremist fringe has become more vocal, intolerant and extreme in their views.
    This small group of confused Muslims have confused the whole nation in general.
    Mereka ni semua baru celik mata, itu pun gajah depan mata tak nampak, semut di seberang laut lebih terang bagi mereka. Mereka baru terpandang perkataan Allah dikitab2 Indil dll. Mana ustaz, mana ulam, mana jabatan2 Islam sebelum ini? Sepintar PM Najib is mum membisu berkenaan hal ini?
    ingat..Allah bukan hanya untuk org Melayu Islam di Malaysia…sbenarnya lu org semua memalukan Islam, make Malaysia the laughing stock of the world, luaskan minda jgn hidup seperti ‘katak bawah tempurong’
    Rasullulah saw contoh yang terbaik, adakah berdemo dan fail ke mahkamah satu jalan menegakkan akidah Islam? Ini bukan cara menjaga kesucian Islam yang kita cintai.
    Pernahkah Rasullulah swa berperang dan mengeluarkan hadis mambanth org bukan Islam jgn mengunakan nama Allah?
    Adakah dalil berkenaan isu ini atau pun ia timbul dan berasal dari jiwa,hati dan perasaan mereka yang berburuk sangka, tidak ada keyakinan diri, dan cepat melenting ?
    Dalam isu ini, banyak individu2 yang tampil sebagai hero satria demi menegakkan Islam yang bersih dan murni, kalau mereka nak jadi hero banyak hal dan perkara yang mereka boleh berjuang, bukan sahaja nak hentam penganut Malaysian Christian yang sedikit, aman dan amat menghormati umat Islam amnya. Kaum Christian jarang membut hal atau menimbulkan kontroversi.
    Kalau berani pergilah hentam Batu Caves dan tokkong Cina? Menghina mengancam ibadah kaum lain, musnahkan patung-patung sembahan mereka atau larang mereka, jangan pergi gereja.
    Percayalah, penggunaan perkataan Allah oleh orang bukan Islam tidak akan mengelirukan atau mengugat umat Islam,
    tidak akan menimbulkan perpecahan dalam kalangan umat Islam dan tidak akan menyentuh kesucian agama Islam.
    Sekiranya mereka mengunakkan kata Allah, pada saya that is nothing, it’s a non-issue kerana kita maseh ada Alquran dan Hadis, yang sesiapa pun tidak boleh menandingi agama Islam.

    Apapun kepercayaan Allah dari persepsi dan ajaran mereka itu hak dan cara mereka, sememangnya itulah pendapat akidah mereka, dan kita harus berpendirian ‘kau dgn agama kau, aku dgn agama ku’. Sebaiknya kita wajib, kita bolih menyampaikan akidah dan fahaman dari perspektif Islam dan memeperbetulkan mereka. Bukan dengan berdemo dan mengfail di mahkamah.
    Bila emosi, kurang keyakinan, curiga, buruk sangka, permusuhan menguasai pemikiran ini adalah jalan permainan iblis. Ajaran Rasullulah saw adalah membina, mengambarkan akhlak peribadi yang baik, di antaranya, sampaikan salam, jangan tinggikan suara, berhemah, jangan saling membenci dan menghasut dll.
    Dalam alQuran sendiri ada menceritakan bahawa orang bukan Islam telah menggunakan perkataan Allah sejak zaman Nabi Muhammad saw lagi, sejak zamanRrasullulah saworg Kristen etlah mengunakan kata Allah, dan juga di Malaysia suah beratus tahun mereka mengunakan istilah Allah, kerana mereka pun ahli kitab. Sedangkan di negara Islam yang mempunyai jumlah paling ramai yang beragama Islam, atau di negara Islam Timur Tengah tidak bertindak untuk mengharam perkataan ini?
    Kita semua masing-masing ada kepercayaan sendiri, ini adalah dalam perlembaggan negara. Mengapa kepercayaan orang lain dipertikaikan? Mengapa harus mengharamkan suatu perkataan yang memang sudah sekian lama wujud dalam amalan agama di seluruh dunia. Pengharaman perkataan ini bagi orang-orang kristian merupakan satu penafian hak asasi. Pada saya umat Christian di Malaysia adalah kaum yang aman dan saling hormat menghormati.
    Apa perasaan kita sekiranya orang bukan Islam larang kita daripada memakai jilbab, bilang sunat itu perkara bodoh? kalau melayu kena amacam?

    Baru-baru ini isu ugama telah mula di bangkitkan di persendakan dan di politikkan, dan semakin ramai yang menjadi lantang dan menujukkan belang.
    Masjid, gereja di serang, kepala babi kepala lembu…apa dah jadi???
    Ini tidak berlaku sebelumnya, before we live in harmony and we don’t like to hurt each other.
    Walau kita bukan seagama, kita sesama adalah rakyat Malaysia,’unity in diversity’.
    Allah swt mewujudkan perbezaan untuk kita saling mengenal antara satu dengan yang lain, bukan untuk permusuhan.
    Sebagai umat majority di Malaysia, kita besar dan ramai, menjadi tanggung jawab untuk
    menjaga kaum yang minority, tanamkan keamanan dan rasa nyaman umtuk mereka. Inilah kekuatan dan akhlak kita sebagai orang Mukmin.
    Kita bukan seperti orang Myanmar atau Serbia yang tidak berperikemanusiaan, merusuh dan membunuh kaum yang minority. Permusuhan dan rasa curiga bukan akhlak dan amalan kita.

    Dunia Islam sedang bergolak, Muslim membunuh sesama Muslim, adat lama kuno maseh di bela, permusuhan yang dulu maseh belum terhurai, sedangkan bangsa dan negara bukan Islam terus maju dan meninggalkan kita. Di Suria, ulama, ustaz, mufti dan juga pemimpin negara menabur kebencian, memberi senjata dan tuang minyak ke dalam api supaya terus membunuh orang Islam sendiri. Belum saya dengar seorang pemimpin Islam yang cuba mendamaikan pertumpahan darah di Syria…
    Ingat Pres Morsi tumbang setelah minority di aniaya, di pinggirkan, dan akhir 4 pengikut shiah di bunuh massa dengan kejam. Begitu juga Yusoslavia hancur setelah umat Islam di bunuh dengan zalim. Kaum minority juga mempunyai hak dan perlu jaminan, dan skiranya
    mereka di aniaya, apakah tindak balas dari doa orang teraniaya, walaupun mereka kafir?
    Saya hairan mengapa sekarang timbul sifat takut dan tiada keyakinan diri, dan menganggap issue ini sebagai satu ancaman?
    Sedangkan sebelum tak ada masaallah, ia bukan satu isu yang telah menggugat umat Islam di negara kita. Sebaliknya Islam tetap kukuh, umat semakin menambah, jarang kita dengar orang keluar dari agama Islam, sebaliknya semakin ramai bukan Islam telah memeluk agama Islam, saudara baru tetap menambah, beribu-ribu setiap tahun. Mereka menerima hidayah dan menyebut kalimah shahadah dan mengenal Allah swt yang sebenarnya.
    Kita sering, dalam perbualan, dengar kaum lain berkata ‘tuan allah tolong kita’, mereka tak cakap tokong atau budha tolong, ini tanda kehormatan mereka kepada agama Islam.

    Kita tidak perlu gentar dan mempersoalkan apakah niat dan tujuan sebenar mereka, kita jangan mudah mengikut emosi dan buruk sangka dengan berfikiran bahawa mereka kemungkinan besar inilah taktik dakyah mereka dan hendak mengubah mengugat dan memesongkan akidah umat Islam.Mengapa kita mesti keliru, dan kuatir akan di kelirukan mereka?
    Mengapa kita mesti rasa tergugat dan takut kepada dakwah mereka?
    Di mana letaknya keteguhan keyakinan sebenar keIslaman kita?
    Mengapa kita bersifat marah dan buruk sangka, seandainya nanti akidah umat Islam akan rosak atau terpengaruh dengan akidah mereka?
    Kini umat Islam dihantui rasa takut, curiga dan buruk sangka. Dan masing-masing mendabek dada, cuba mempamerkan, akau lah wira Islam, dan menetang ugama lain, yang belum tentu mengugat agam Islam.
    Dalam akidah pemerintahan negara Islam, ukurannya adalah bagaimana kita membela yang miskin, yang tertindas dan kaum minority, bekan sahaja mengikut haluan yang majority, yang kaya dan yang berkuasa.
    Kalau nak bincang tentang keliru dan rosak akidah, terdapat banyak yang menyeleweng, banyak yang bercanggah, dan ini semua bukan kerana sebab umat Christian mengunakan perkataan Allah. Ramai rakyat Malaysia yang keliru dan rosak akidah, yang melaku jenayah, ragut, membunuh, buang bayi, kecurangan, pegawai yang tak amanh, rasuah, kerja sembrono, artis lelaki dan wanita yang bersentuhan di TV setiap hari, producer yang sering ke nighclub, mereka yang makan dadah, minum arak, berlaku kecurangan, jenayah seks, perpecahan antara umat Islam dan bermacam lagi. Salah siapa???umat Christian ke???
    Ini masallah yang lebih penting dan harus di tangani demi menjaga kesucian agama Islam.
    Kitalah sepatutunya tingkatkan berdakwah kepada anak-anak muda, sebarkan akidah Islam yang benar. Hadapi dengan tenang, yakin, kita dalam kebenaran, beri gambaran sebagai umat Islam yang rational dan sabar. Yakin Allah swt bersama kita, inilah cara Rasullullah saw, bukan berdemo, mengugat, pergi mahkamah dan bertentang dengan umat Christian. Ayoh, mari kita bersaing agama dan akidah secara tenang, sihat, terbuka bukan dengan buruk sangka ancam mengancam dan kekasaran. Islam galakkan sampaikan salam, sebarkan kedamaian, tampilkan wajah keamanan bukan konfrontasi dan kebencian. Yakin bahawa kejayaan milik Islam.
    Kaum non-Muslim di Malaysia bukanlah jenis orang-orang kafir yang harus kita perangi, iaitu kafir harbi, sebaliknya mereka adalah dari golongan, kafir musta’man (orang kafir yang mendapat jaminan keamanan dari kaum Muslimin)
    Baru2 ini timbul isu Syiah, ramai yang baru kenal belang dan fahaman Syiah, udah melenting, sensing lengan,naik berang, suruh putus hubungan diplomatic dgn Iran…apa ni, ini telah berlaku 1400 tahun dulu, nilah jahil Melayu, tunjuk emosi tak tentu pasal…
    Seandainya puak Islam yang menentang dan melarang kaum Christian menang, ini bukan satu kemenangan yang diredhai kerana, desakan kita telah melukakan ribuan hati penganut Christian, kecewakan akidah fahaman mereka, menambah kebencian mereka terhadap agama Islam dan umat Muslim. Puas sudah NGO dan individu yang berhati bernafsu besar konon perjuangkan maruah Islam.
    Ini bukan kemenangan yang tepat dan bukan dalam kemahuan akhlak Islam yang sebenar. Islam menuntut yang majority memelihara ketentraman dan kesejahteraan kaum minority, bukan sebaliknya. Ini adalah a small issue that was overblown and exegeratted into a big problem.
    Allah swt menyeru kepada mereka yang jiwanya tenang, dan senantiasa dalam ketenangan.
    Biar Allah swt yg mengdili saya, saya tidak menyokong parti atau kumpulan tertentu, yang saya mau adalah umat Islam yang bersikap wajar dan tenang, adil , tidak menunjuk kuat, membela yang minority dan memelihara keharmonian Malaysia yg bersatu harmoni, respectful, tolerant dan aman. In the end ‘we are all Gods creation…” Dalam perbezaan kita juga ada persamaannya.

You are part of people on the street. My opinion might not as good as yours. Come, please share your thoughts with us!!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s