Tazkirah Jumaat: Adab Menuntut Ilmu


Untuk tazkirah jumaat kali ini, saya ingin “mengembara” mencari artikel yang baik untuk dikongsi bersama tentang belajar atau menuntut ilmu. Mungkin minda ini berlegar sekitar isu PPSMI, wajib lulus untuk Bahasa Inggeris dan juga cadangan SSUS. Semua ini berkaitan dengan ilmu.

Sememangnya, isu-isu itu bukan fardhu ain. Akan tetapi penguasaan ilmu dalam sistem pendidikan kebangsaan juga penting untuk membolehkan kita sekurang-kurangnya mempunyai asas sebelum memilih jalan kita sendiri. Penguasaan ilmu fardhu ain itu tidak boleh ditinggalkan, dan ilmu fardhu kifayah juga tidak boleh diabaikan.

Untuk tazkirah kali ini, saya ingin membawa kembali ke peringkat permulaan – niat kita dalam menuntut ilmu. Artikel ini disiarkan di laman tersebut pada 10 Julai 2008.

ADAB menuntut ilmu hendaklah ikhlas dan diniatkan dalam hati kerana Allah. Apabila seseorang menuntut ilmu hanya untuk mendapatkan gelaran, kedudukan atau ingin menjadi orang dipandang, maka Rasulullah SAW memberi peringatan.

Baginda SAW bersabda yang bermaksud:

“Barang siapa menuntut ilmu yang dipelajari hanya kerana Allah sedangkan ia tidak menuntutnya kecuali untuk mendapatkan mata benda dunia, ia tidak akan mendapat bau syurga pada hari kiamat.” (Hadis riwayat Ahmad, Abu Daud dan Ibnu Majah)

Jika ada yang berhajat menuntut ilmu untuk mendapatkan syahadah (sarjana muda atau doktor falsafah) kerana menjadi peraturan yang tertulis hanya mereka yang memiliki pendidikan tinggi boleh menyampaikan atau mengajar ilmu, niat itu termasuk dalam niat yang benar.

Menuntut ilmu dengan niat untuk menghilangkan kebodohan diri dan selepas memiliki ilmu kita harus mengajarkan kepada orang lain untuk menghilang kebodohan daripada diri mereka. Mengajarkan kepada orang lain itu dengan pelbagai cara membolehkan orang lain mendapat manfaat ilmu kita.

Apakah disyaratkan untuk memberi manfaat kepada orang lain kita perlu duduk di masjid atau memberi manfaat dengan ilmu itu pada setiap saat? Jawapan yang benar adalah yang kedua kerana Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sampaikanlah dariku walaupun cuma satu ayat.” (Hadis riwayat Bukhari)

Imam Ahmad berkata: “Ilmu tidak ada bandingannya apabila niatnya benar. Muridnya bertanya: Bagaimanakah yang demikian itu? Beliau menjawab: ia berniat menghilangkan kebodohan daripada dirinya dan orang lain.”

Menjadi keharusan bagi penuntut ilmu berniat menuntut ilmu untuk membela syariat kerana kedudukan syariat sama dengan pedang jika tidak ada seseorang menggunakannya ia tidak bererti.

Penuntut ilmu harus membela agamanya daripada hal yang menyimpang daripada agama. Perkara itu hanya boleh dilakukan jika seseorang itu memiliki ilmu yang benar, sesuai petunjuk al-Quran dan as-Sunnah.

Apabila ada perbezaan pendapat, hendaknya penuntut ilmu menerima perbezaan itu dengan lapang dada selama perbezaan itu pada persoalan ijtihad, bukan akidah kerana persoalan akidah adalah masalah yang tidak ada perbezaan pendapat di kalangan salaf.

Berbeza dalam masalah ijtihad, perbezaan pendapat sudah ada sejak zaman sahabat, bahkan pada masa Rasulullah SAW masih hidup tetapi jangan sampai menghina atau menjelekkan orang lain yang kebetulan berbeza pendapat dengan kita.

Mengamalkan ilmu yang diperoleh termasuk adab terpenting bagi penuntut ilmu kerana amal adalah buah daripada ilmu, baik akidah, ibadah, akhlak mahupun muamalah. Orang yang memiliki ilmu seperti orang memiliki senjata yang tidak akan ada gunanya kecuali diamalkan (digunakan).

Kebenaran dan sabar termasuk adab paling penting bagi kita sebagai penuntut ilmu. Mencari kebenaran daripada berita yang sampai kepada kita yang menjadi sumber hukum. Ketika sampai kepada kita sebuah hadis misalnya, kita harus meneliti lebih dulu kesahihan hadis itu.

Jika menemui bukti bahawa hadis itu sahih, berusaha lagi mencari makna (pengertian) hadis itu.

 

Nukilan OnDaStreet: Niat merupakan permulaan perbuatan kita. Dalam solat kita dahulukan dengan niat. Begitu jualah apabila kita mahu belajar (ataupun bekerja).

Apa yang ternukil didalam artikel ini, sama-samalah kita ambil pengajaran dan teladan. Mungkin artikel ini berkenaan dengan ilmu, tetapi saya rasa kita boleh kaitkan dengan urusan seharian kita. Apakah niat belajar, kerja, atau urusan kita, hanya kita dan Allah sahaja yang tahu.

Wallahualam…

Advertisements

One thought on “Tazkirah Jumaat: Adab Menuntut Ilmu

  1. alhamdulillah…. tkasih… tengah dok cari bahan pasal tazkirah jumaat bab kepentingan ilmu tup.tup tertekan web ni..dapat gak tambah bahan …..syukran…juga pada pemilik asal bahan….

    ODS: Alhamdulillah. Semoga tazkirah ini (dan tazkirah-tazkirah lain dalam blog ini) dapat memberi manfaat. 🙂

You are part of people on the street. My opinion might not as good as yours. Come, please share your thoughts with us!!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s